Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ήσασταν ανέτοιμοι για το μόνο σοβαρό πρόβλημα»
EUROKNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ήσασταν ανέτοιμοι για το μόνο σοβαρό πρόβλημα»

  • A-
  • A+

Με τη φράση «όλα εδώ πληρώνονται» ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το άσυλο και την προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι στη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να χαϊδέψει τα αυτιά της εκλογικής της κοινής γνώμης δεν αναγνώρισε την πραγματικότητα.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη «στη ρητορική που αναπτύχθηκε προεκλογικά» και συνεχίζουν να εκφράζουν τα πολιτικά στελέχη του κόμματος μη αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα επέλεξαν να «καβαλήσουν το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού που υπάρχει στην Ευρώπη», ενώ μπροστά «στον σκοπό σας να χαϊδέψετε αυτιά και να προσελκύσετε τις ευαισθησίες του κόσμου είπατε ψέματα ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Τασία», την ώρα που στις πλάτες της Ελλάδας έσκασε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων 50 χρόνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι η Ν.Δ. υποσχέθηκε ότι μετά τις εκλογές οι πρόσφυγες θα σταματήσουν να έρχονται», αλλά διπλασιάστηκαν οι ροές.

Επίσης αναγνώρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τότε κατάλαβε πως το προσφυγικό είναι γεωπολιτικό πρόβλημα. «Καλωσορίσατε στην πραγματικότητα», σημείωσε.

Όπως είπε η αντιμετώπιση του προσφυγικού απέδειξε ότι η Ν.Δ. δεν ήταν έτοιμη για το πιο σοβαρό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, ενώ βρέθηκε απολύτως έτοιμη να γεμίσει το κράτος μετακλητούς, να αυξήσει τους μισθούς τους.

«Στο μόνο ζήτημα που δεν μπορείτε να φάτε από τα έτοιμα, τα κάνατε θάλασσα», είπε. «Στην πρώτη πραγματική δυσκολία, δείξατε επιτελική ανετοιμότητα και ανικανότητα».

Και εστίασε την κριτική του στο γεγονός  ότι διαλύθηκε και καταργήθηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, «καθιστώντας το προσφυγικό ζήτημα καταστολής».

Επίσης, τόνισε ότι «καθυστερήσατε απαράδεκτα τη μεταφορά ευάλωτου πληθυσμού στην ενδοχώρα» ουσιαστικά διπλασιάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί «κατόπιν εορτής να φτιάξει άτυπες δομές χωρίς να εξασφαλίζεται στο ελάχιστο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, δεν ενημερώνετε τον πληθυσμό, ενώ τα στελέχη σας υιοθετούν ακραία γραμμή συγκρίνοντας την έλευση των προσφύγων με εισβολή» ενώ θύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύγκρινε τις προσφυγικές ροές με την εισβολή των Περσών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πόσο προβληματική η αλλαγή ονομασίας της προσφυγικής κρίσης με προσφυγική-μεταναστευτική, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει κίνδυνος να αρνηθούν μετεγκατάσταση προσφύγων, αν η κυβέρνηση της Ελλάδας μιλάει για μετανάστες.

Επίσης, τόνισε ότι για να χαϊδέψει αυτιά και με τους όρους αυτούς, δημιουργούνται ξενοφοβικές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και «επειδή σας ακούγανε και εξακολουθούν να σας ακούνε και να σας πιστεύουν, θέλουν να ακούνε το παραμύθι».

«Τα Βρασνά είναι δικό σας έργο», τόνισε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τα πυροτεχνήματα, λέγοντας ότι θα γίνουν μαζικές επιστροφές στην Τουρκία.

«Πώς γίνεται αυτό;» αναρωτήθηκε, λέγοντας θυμίζοντας τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ θύμισε διάφορες προτάσεις που έχουν εκφραστεί από μέλη της κυβέρνησης για τον περιορισμό των ροών, οι οποίες είναι είτε τεχνικά και νομικά αδύνατες, ή ακόμη και επικίνδυνες, με το κίνδυνο να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

«Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε το θέμα ως ασύμμετρη εισβολή, να ξέρετε ότι οι εισβολείς είναι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι με μικρά παιδιά» ανέφερε «φοβάμαι ότι θα δούμε θανάτους αθώων ανθρώπων».

Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει ουσιαστικά στις τουρκικές προκλήσεις, ελπίζοντας ότι θα την κατευνάσει στο προσφυγικό, ώστε να μην αυξηθούν οι ροές.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση μετατρέπει το προσφυγικό διεθνές/ευρωπαϊκό ζήτημα σε εθνικό ή, «ακόμη χειρότερα ελληνοτουρκικό»

«Το χειρότερο είναι ότι έχετε υιοθετήσει λογική συμψηφισμού με τα μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το κυπριακό και το συριακό», τόνισε θυμίζοντας τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα που είπε ότι επιθετική στάση έναντι της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει «επιπτώσεις στις ροές».

«Πιστεύετε ότι αν δεν ξεπερνάτε τη λεπτή γραμμή, θα έχετε καλύτερη συμπεριφορά στα θέματα το ροών. Αν το πιστεύετε κάνετε λάθος», τόνισε και υποστήριξε ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου, βασίστηκαν σε δηλώσεις των ίδιων των στελεχών της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας περί αποτροπής των προσφυγικών ροών.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου είπε ότι αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση της Γενεύης, τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

«Καλούμε τη Ν.Δ. και την κυβέρνησή της να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβει στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Είμαστε ήδη μάρτυρες επειγόντων περιστατικών, ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και οι γιατροί αναγκάζονται να παραβούν το νόμο της ΝΔ για να τηρήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη και καθαρή τη συνείδησή τους. Είμαστε μάρτυρες προσφυγόπουλων που δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό», είπε.

Ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει «δύσκολη τη ζωή στους αιτούντες άσυλο. Τους βάζετε ένα σωρό διαδικαστικά εμπόδια. Μετατρέπετε την κράτησή τους από έσχατο μέτρο σε κανόνα, την πάτε στους 18 μήνες, δίνετε τη δυνατότητα ακόμα και για 36μηνη κράτηση. Μα έτσι σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα;».

Και κατάληξε: «Με ακροδεξιές κουτοπονηριές, με εθνικιστικά ψεύδη και δεξιά καταστολή δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα... Κανένας Όρμπαν, κανένας Σαλβίνι, κανένας Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, σπαθί, πόλεμο» σημείωσε.

ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση... κορυφής για το προσφυγικό
Στην ανοιχτή πληγή της προσφυγικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, επικεντρώθηκε αποκλειστικά η χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου...
Σύγκρουση... κορυφής για το προσφυγικό
ΒΟΥΛΗ
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο για τη «Διεθνή Προστασία»
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο περί «Διεθνούς Προστασίας» στο Κοινοβούλιο, ενώ αύριο θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση στοχεύει να ψηφίσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του...
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο για τη «Διεθνή Προστασία»
ΒΟΥΛΗ
Πιο γρήγορα και πιο απλά η παροχή ασύλου
Εγκρίθηκε το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής -στο σύνολό του από την κυβερνητική πλειοψηφία, αποσπασματικά από πλευρές της αντιπολίτευσης- το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την...
Πιο γρήγορα και πιο απλά η παροχή ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας