Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρουσιάζοντας τα νέα «τείχη» για το προσφυγικό

«Δεν φοβάμαι τους πρόσφυγες, αρκεί να πληρούν τους κανόνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ από τη μεριά του ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «η μεγάλη ιδεολογική και πολιτική μας διαφορά είναι ότι εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρουσιάζοντας τα νέα «τείχη» για το προσφυγικό

  • A-
  • A+
Με επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής τού ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μόρια εγκαινίασε στη Βουλή την Ωρα του Πρωθυπουργού ο Κυρ. Μητσοτάκης • Κάνοντας τη διάκριση προσφύγων - μεταναστών ο πρωθυπουργός ανέλυσε το δόγμα αυστηρότητας και καταστολής που θα εφαρμόσει με το νέο μοντέλο διαχείρισης του προσφυγικού.

Με έμφαση στη διάκριση προσφύγων - μεταναστών και με διεθνείς εκκλήσεις συμμόρφωσης τόσο της Τουρκίας όσο και των χωρών της Σένγκεν που απεμπολούν τις ευθύνες τους, φαίνεται πως η κυβέρνηση σκοπεύει να εξωραΐσει τα νέα «τείχη» που προτίθεται να υψώσει προκειμένου να διαχειριστεί τις νέες εκρηκτικές διαστάσεις του ζητήματος.

Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μόρια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε χθες το πρωί στη Βουλή την Ωρα του Πρωθυπουργού, παρουσιάζοντας αναλυτικά το σχέδιο για το προσφυγικό, που θα αποτελέσει και τον κορμό του αναμενόμενου σχετικού νομοσχεδίου.

Περιγράφοντας αναλυτικά τα επικείμενα μέτρα, μίλησε για καλύτερη προστασία των συνόρων, αυστηρότερο, δικαιότερο και ταχύτερο σύστημα επαναπροώθησης, ανακούφιση των νησιών του Β. Αιγαίου, ενσωμάτωση της προσφυγικής ροής στην επικράτεια. Υπογράμμισε, δε, τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει σε επίπεδο συνόδου κορυφής της Ε.Ε. προκειμένου να ασκηθεί νέα πίεση στην Τουρκία για επικαιροποίηση της συμφωνίας αλλά και στα κράτη που αρνούνται να συμμετάσχουν στην κατανομή που ορίζει το πλαίσιο ευρωπαϊκής διαχείρισης του προσφυγικού, ζητώντας μάλιστα αντίστοιχες κυρώσεις.

Φταίνε οι άλλοι

Κατέδειξε, ωστόσο, τον αιφνιδιασμό της απροετοίμαστης για την αύξηση της προσφυγικής ροής κυβέρνησής του, επιρρίπτοντας ακέραια την ευθύνη στους προκατόχους του, ενώ φανερά εκνευρισμένος απάντησε στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ασκείται κριτική από εκείνους που πυροδότησαν το πρόβλημα είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία. Επί τέσσερα χρόνια επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα. Η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου… Για τη διασπάθιση του ευρωπαϊκού χρήματος ας μη μιλήσω, η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά αυτή τη σκοτεινή πλευρά... Ολα αυτά δεν έγιναν ανεξάρτητα από την αποτυχημένη και ιδεοληπτική πολιτική χλευασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αδράνειας, της υποκρισίας για πολιτικά οφέλη. Οσοι διέρρηξαν κάθε έννοια κυβερνητικής ευθύνης ας πάψουν να κάνουν τους τιμητές και ας κάνουν λίγη αυτοκριτική…».

Παρότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να διαβεβαιώσει από βήματος Βουλής πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης κινούνται με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν κατάφερε να υποσκελίσει το δόγμα αυστηρότητας και καταστολής που φαίνεται να αποτυπώνεται και στο νέο μοντέλο διαχείρισης του προσφυγικού. Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, ειδικότερα στις ρυθμίσεις στο στάδιο της υποδοχής, μίλησε ο ίδιος για «γενναίες πολιτικές αποφάσεις» που στοχεύουν, όπως είπε, στην πάταξη της αναρχίας και της παραβατικότητας. «Οσοι δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται για επιστροφή…» δήλωσε.

Εισέπραξε πάντως το πρώτο «όχι» από κοινοβουλευτική πτέρυγα, αυτήν του ΜέΡΑ 25, όταν, απευθύνοντας κάλεσμα διακομματικής συναίνεσης με το βλέμμα στην επερχόμενη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ζήτησε επί της αρχής συμφωνία στον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης τού υπενθύμισε τον Εβρο επί Σαμαρά, δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει ούτε φράχτες ούτε τείχη, παρά μόνον κανόνες.

«Αν τηρούν τους κανόνες»

Και όταν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 του απάντησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει με τις διακρίσεις, αφού δεν βλέπει τους μετανάστες ως απειλή αλλά ως ευκαιρία, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν φοβάμαι τους πρόσφυγες, αρκεί να είναι αυτοί που τηρούν τους κανόνες…».

«Ας συμφωνήσουμε πως άλλο οι πρόσφυγες και άλλο οι οικονομικοί μετανάστες και ας αναγνωρίσουμε ότι με βάση τα πραγματικά στοιχεία το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Το 2015 οι Σύριοι για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αντιπροσώπευαν το 75% των εισερχομένων στη χώρα μας, σήμερα είναι δύο στους δέκα, το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί και μετανάστες από Αφρική που μετακινούνται οργανωμένα», πρόσθεσε.

«Η μεγάλη ιδεολογική και πολιτική μας διαφορά είναι ότι εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. «Κάθε κατατρεγμένος που έχει περάσει όλο αυτό με κίνδυνο της ζωής του, το κάνει γιατί φοβάται, όχι γιατί το επιλέγει. Πρόσφυγες είναι μόνο τα θύματα βομβαρδισμών; Είναι το Πακιστάν ασφαλής χώρα;» διερωτήθηκε.

Ο ίδιος εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τα πρώτα δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής (κλειστές δομές, αφαίρεση ΑΜΚΑ) και υποστήριξε πως το μοναδικό αποτέλεσμα της καταστολής θα είναι η ενίσχυση των κυκλωμάτων των διακινητών. «Εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή, εμείς τους βλέπουμε ως ευκαιρία. Αν αγκαλιάσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των Ελλήνων», κατέληξε.

«Με τη δική σας λογική δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας συνοριακός έλεγχος, διότι όλοι είναι ένα και το αυτό, είναι όλοι καλοδεχούμενοι. Με αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Η δικιά μας κυβέρνηση έχει τελείως διαφορετικό σχέδιο από τον δικό σας φαντασιακό κόσμο όπου κάθε κατατρεγμένος και πονεμένος θα μπορεί να έρθει στην Ελλάδα…» απάντησε ο πρωθυπουργός.


! Κατακόρυφα θα ανέβει ο υδράργυρος την Τρίτη στη Βουλή, καθώς τότε προγραμματίστηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της κυβερνητικής πρότασης για σύσταση προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την (μυστική) ψηφοφορία των βουλευτών και αφού προηγηθεί η τοποθέτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Για τη συγκρότηση της επιτροπής απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (151).

ΒΟΥΛΗ
Η επαναπροώθηση το «κλειδί» για το προσφυγικό
Ο απερχόμενος επίτροπος της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής συμφώνησε με τις επιλογές της κυβέρνησης, ενώ, προσμετρώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση στη...
Η επαναπροώθηση το «κλειδί» για το προσφυγικό
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η προανακριτική με απούσα την κυβέρνηση
Η Ολομέλεια της Βουλής, με διευρυμένη πλειοψηφία αποφάσισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με κατηγορίες για παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη.
Ψηφίστηκε η προανακριτική με απούσα την κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ
Διακομματική συναίνεση στο μίνι φορολογικό
Συμβολικό χαρακτήρα στο πρώτο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που ψηφίστηκε χθες το βράδυ επιχείρησε να δώσει ο Κ. Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τις φορολογικές ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν με τη...
Διακομματική συναίνεση στο μίνι φορολογικό
ΒΟΥΛΗ
«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν»
Με προεκλογικές αλλά και «άλλες» σκοπιμότητες, τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε προς το παρόν να αποκαλύψει, συνέδεσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τις καταγγελίες περί διαπλοκής που απευθύνουν Νέα Δημοκρατία και ΔΗΣΥ...
«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν»
ΒΟΥΛΗ
«Να ρίξουν οι ‘‘κύκλοι’’το προσωπείο τους»
Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφερόμενη στις καταγγελίες του περιβάλλοντος της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου, προειδοποίησε με «ενδιαφέρουσες» αποκαλύψεις όταν και εφόσον οι «κύκλοι»...
«Να ρίξουν οι ‘‘κύκλοι’’το προσωπείο τους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας