Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύγκρουση για τους υδρογονάνθρακες

Κωστής Χατζηδάκης- Κώστας Ζαχαριάδης

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύγκρουση για τους υδρογονάνθρακες

  • A-
  • A+
Με ονομαστική ψηφοφορία θα κυρωθούν την Πέμπτη από τη Βουλή οι 4 νέες συμβάσεις για έρευνες ● «Παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει επιφυλάξεις λόγω των σχεδίων της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ● Υπερψηφίζουν ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση.

Στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας παραπέμφθηκε η επικύρωση των τεσσάρων συμβάσεων που παραχωρούν τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία Τotal-ExxonMobil-EΛΠΕ, μετά το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής σχετικής συζήτησης στη Βουλή.

Τις συμφωνίες αναμένεται να υποστηρίξουν, εκτός της κυβερνητικής πλευράς, οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης. Η πτέρυγα του ΚΚΕ, που κατέθεσε και το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, θα καταψηφίσει, όπως και το ΜέΡΑ25. Η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται με «παρών», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει σοβαρές επιφυλάξεις εγείροντας ζήτημα κατοχύρωσης του δημόσιου συμφέροντος λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ.

Στην Ολομέλεια της Τρίτης, η κυβέρνηση εμφανίστηκε εξαιρετικά ενοχλημένη από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος να καταλογίζει «εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση» και να προτείνει μάλιστα στην πτέρυγα «ομαδική ψυχοθεραπεία».

Χωρίς εγγυήσεις

Είχε προηγηθεί ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος αιτιολόγησε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία επικύρωσης των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί πριν από τις εκλογές, εξηγώντας πως η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ακυρώνει στην ουσία τις εγγυήσεις τις οποίες είχε διασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η επιλογή μας για την έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή τη συμμετοχή του Δημοσίου αλλά και σε μια μεγάλη στροφή της πολιτικής της χώρας λόγω της κλιματικής αλλαγής, στις ανάγκες του περιβάλλοντος», είπε ο κ. Ζαχαριάδης ζητώντας από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος να δηλώσει ξεκάθαρα αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. παραχωρεί τα Ελληνικά Πετρέλαια σε ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο.

«Πουλάτε ή δεν πουλάτε, κ. Χατζηδάκη; Εγώ καταλαβαίνω ότι πουλάτε! Αν κάνω λάθος, πείτε το καθαρά και δεσμευτείτε γι’ αυτό», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε τα ΕΛΠΕ ως έναν από τους πλέον κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα, ενώ το 2014 παρουσίαζε ζημία 368 εκατ. ευρώ.

Επανέλαβε, τέλος, πως η υποχρέωση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, που, όπως είπε, κληροδοτήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, έπαψε να υφίσταται μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως «τα ΕΛΠΕ ήταν ο βασικός πυλώνας στον οποίο οικοδομήθηκαν οι συμβάσεις», ενώ ο βουλευτής Πειραιά Θόδωρος Δρίτσας κάλεσε την Ολομέλεια να συνταχθεί με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τις συμβάσεις και να τις επανεξετάσει.

Ο Κωστής Χατζηδάκης

Αποφεύγοντας να αποκαλύψει τις ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πώληση των ΕΛΠΕ, ο Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε πως η ιδιωτικοποίηση του ομίλου προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος παλαιότερες συμφωνίες με τους θεσμούς. «Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και βάλτε τα με τους εαυτούς σας», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά την απόσυρση του Δημοσίου σχετικά με τις γεωτρήσεις, υποστηρίζοντας πως οι όποιες σχετικές εκτιμήσεις οφείλονται στη φαντασία των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μετόχων ή κάτι άλλο χειροπιαστό.

«Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το Δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ, αλλά ακόμη και να είχαμε, θέλω να σταθώ στο ότι τα ΕΛΠΕ σε δύο από τις τέσσερις συμβάσεις συμμετέχουν στο 20%, διαχειριστές είναι μόνο σε μία…», πρόσθεσε αινιγματικά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και επανέλαβε πως οι συμβάσεις «είναι επωφελείς εθνικά, επωφελείς οικονομικά, επωφελείς από κάθε άποψη για τη χώρα μας, χωρίς να ζημιώνουν το περιβάλλον».

Στην προχθεσινή συζήτηση τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επίσης ζήτησε (προφορικά καθώς δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών) ονομαστική ψηφοφορία. Επικεντρώνοντας στην κλιματική αλλαγή δήλωσε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα μείγματος ενεργειακής πολιτικής, παρά ο στόχος να αποβλέπει 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οχι από το ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Αρβανιτίδης υποστήριξε την επικύρωση των συμβάσεων «για λόγους εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς», ζητώντας ωστόσο εγγυήσεις από την κυβέρνηση για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από την πλευρά του ΚΚΕ εναντιώθηκε μιλώντας για «σκανδαλώδεις συμβάσεις παραχώρησης εθνικού πλούτου στις πολυεθνικές».

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος επικεντρώνοντας στην κλιματική αλλαγή ζήτησε να προσκληθεί επισήμως η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ προκειμένου να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΒΟΥΛΗ
Κατακραυγή για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ
Κριτική με σκληρές εκφράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που οδηγούν την άλλοτε κραταιά μεταλλουργία σε λουκέτο και ιδιωτικοποίηση ● Τι απάντησε ο Κ. Χατζηδάκης.
Κατακραυγή για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ
ΒΟΥΛΗ
Πάνε για έγκριση στη Βουλή οι τρεις πρώτες ΠΝΠ
Χωρίς ομόφωνη έγκριση και με ενδοιασμούς από την αξιωματική αντιπολίτευση για το «κόστος» των κυβερνητικών μέτρων την επόμενη ημέρα της κρίσης προωθούνται στην Ολομέλεια οι τρεις πρώτες ΠΝΠ με τις ρυθμίσεις...
Πάνε για έγκριση στη Βουλή οι τρεις πρώτες ΠΝΠ
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση για τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών
Στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου για αυτόματη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στην περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης ενδέχεται να προχωρήσει εν καιρώ η κυβέρνηση, μετά την απονομή των οριστικών ποινών...
Σύγκρουση για τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών
ΒΟΥΛΗ
«Οχι» στην απαξίωση του ΕΣΥ
Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν το νομοσχέδιο του Β. Κικίλια ● Σκληρή γλώσσα για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας που θα είναι αρμόδια να διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
«Οχι» στην απαξίωση του ΕΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας