Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χωρίς «πόθεν» και με... μισό «έσχες» οι βουλευτές
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς «πόθεν» και με... μισό «έσχες» οι βουλευτές

  • A-
  • A+
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι έχουν σημαντικά μεγαλύτερη περιουσία σε σχέση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την Μπέτυ Μπαζιάνα. Υψηλά εισοδήματα και καταθέσεις στο εξωτερικό εμφανίζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ο φτωχότερος πολιτικός αρχηγός είναι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δηλώσεις «πόθεν έσχες» χωρίς να προκύπτει το «πόθεν», ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, το 2018 (χρήση 2017) οι περισσότεροι βουλευτές δηλώνουν εισόδημα περί τις 30.000 ευρώ, την ώρα που η πραγματική βουλευτική αποζημίωση φτάνει περί τα 70.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι μόνο ένα μέρος του ποσού εμφανίζεται στο taxis, με αποτέλεσμα περίπου τα μισά να μη δηλώνονται καν και να είναι κατ’ επέκταση αφορολόγητα.

Τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για τα δύο τελευταία χρόνια που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η βουλή τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2016, 2017 και 2018, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί

Συνολικά, δόθηκαν τρεις χρονιές στη δημοσιότητα, παρ’ όλο που η πρώτη 2016 (χρήση 2015) είχε δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο του 2017, ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας οδήγησε σε αλλαγές, καθυστερήσεις και εκ νέου δημοσίευση.

Από τις συνολικά 2.659 δηλώσεις οι 934 είναι του έτους 2016 (χρήση 2015), οι εννιακόσιες είκοσι οκτώ (928) του έτους 2017 (χρήση 2016) και οι επτακόσιες ενενήντα επτά (797) του έτους 2018 (χρήση 2017).

Χωρίς έλεγχο

Το βασικό πρόβλημα των χιλιάδων δηλώσεων είναι ότι δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί, με άγνωστο το πότε αυτό θα συμβεί, ενώ για πολλοστή φορά οι πολιτικοί, όπως και οι υπόλοιποι υπόχρεοι, δηλώνουν κατά βούληση τα περιουσιακά τους στοιχεία, με ελάχιστες αναφορές σε περιουσίες στο εξωτερικό και μηδενικές όσον αφορά τιμαλφή και μετρητά εκτός τραπεζών.

Ζήτημα υπάρχει και με τα ακίνητα, καθώς δεν αναγράφεται στο έντυπο ούτε καν η αντικειμενική αξία κάθε περιουσιακού στοιχείου, ώστε να προκύπτει μια συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε πολιτικού. Αυτό οδηγεί σε αποσπασματικές αναφορές, π.χ. μια καταχώριση που αφορά το 15% ενός χωραφιού στην επαρχία είναι πρακτικά δυσδιάκριτη από μια καταχώριση του 100% μιας πολυτελούς μονοκατοικίας στα προάστια της Αθήνας.

Οσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, η εικόνα είναι περίπου η αναμενόμενη: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι έχουν σημαντικά μεγαλύτερη περιουσία σε σχέση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την Μπέτυ Μπαζιάνα.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είναι ο φτωχότερος, ενώ εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο με υψηλά εισοδήματα και καταθέσεις στο εξωτερικό εμφανίζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Δημοσιότητα

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και των τριών ετών θα μείνουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βουλής, απ’ όπου μπορεί να έχει απευθείας πρόσβαση ο κάθε πολίτης.

■ Το 2018 (χρήση 2017) ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος δηλώνει εισόδημα 407.200 ευρώ, εκ των οποίων εμφανίζει τις 250.000 ως δάνειο από τη μητέρα του. Διατηρεί ταχύπλοο 11 μέτρων, ενώ οφείλει 400.800 ευρώ στο Δημόσιο και 308.000 στην Εθνική Τράπεζα.

■ Ούτε σε δέκα ούτε σε είκοσι αλλά σε 125 καταχωρίσεις σε ακίνητα εμφανίζει μερίδια και συμμετοχές ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ και βουλευτής της Ν.Δ., Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

■ Υψηλά ποσά σε δάνεια για τον υπουργό Ανάπτυξης: Ο Αδωνις Γεωργιάδης το 2017 χρωστάει σε ένα δάνειο 483.193 ευρώ και σε άλλο ένα 123.864 ευρώ.

■ Στις 300.000 ευρώ φτάνει ο τραπεζικός δανεισμός του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

■ Στην αγορά δύο οικοπέδων στο Βέλγιο έναντι του ποσού των περίπου 300.000 ευρώ προχώρησε η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.

■ Λάθος εντοπίστηκε στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ο ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται ως... εκατομμυριούχος το 2017 με 1.083.815 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα η καταχώριση αφορά 10.800 ευρώ, όπως εξήγησε χθες στους δημοσιογράφους.

■ Βαρύ πορτοφόλι για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Εισοδήματα 250.000 ευρώ, καταθέσεις συνολικού ύψους 1.094.550 ευρώ και αμοιβαία κεφάλαια με τη σύζυγό του 973.593 ευρώ.

■ Στο ποσό των 877.924 ευρώ φτάνουν τα υπόλοιπα των δανείων για την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ελενα Κουντουρά.

■ Σε 1.229.768 ανέρχονται τα χρέη, τα δάνεια και οι λοιπές οφειλές του πρώην βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ./ΣΥΡΙΖΑ, Τέρενς Κουίκ.

■ Εισόδημα μόλις 0,19 ευρώ δήλωσε το 2017 (χρήση 2016) η πρώην πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΒΟΥΛΗ
Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο σε υπόχρεους «πόθεν έσχες»
Υποχρεωτικό καθίσταται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για τα πρόσωπα των οποίων το «πόθεν έσχες» θα ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό προβλέπεται με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής χθες στη...
Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο σε υπόχρεους «πόθεν έσχες»
ΒΟΥΛΗ
Σαν τον αγιασμό... δεν έχει
Με πληθώρα υψηλόβαθμων ιερέων, πολλές απουσίες και αρκετά φωτογραφικά ενσταντανέ τελέστηκε χθες ο καθιερωμένος ετήσιος αγιασμός στην Ολομέλεια της Βουλής για την έναρξη της νέας και τελευταίας για την παρούσα...
Σαν τον αγιασμό... δεν έχει
ΒΟΥΛΗ
Τρεις για το... τζόκερ του εκλογικού νόμου
«Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Ενωση Κεντρώων. «Οχι» από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. «Παρών» από ΚΚΕ, επιφύλαξη από Χρυσή Αυγή. «Τυράκι» Κουρουμπλή σε ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι για μελλοντική κυβερνητική συνεργασία. Τόσο κοντά αλλά...
Τρεις για το... τζόκερ του εκλογικού νόμου
ΒΟΥΛΗ
Τους έπιασαν στον ύπνο και ξημέρωσε μνημόνιο
Σε μια ολονύκτια παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, και μάλιστα για ψηφοφορία τέτοιας σημασίας, εγκρίθηκε το «όλα σε ένα» νομοσχέδιο για το... Ασφαλιστικό. Κατά τα λοιπά, το σόου των αντεγκλήσεων μεταξύ...
Τους έπιασαν στον ύπνο και ξημέρωσε μνημόνιο
ΒΟΥΛΗ
Εγινε της.. Ολομέλειας
Ο συνολικός αριθμός 24 υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών που έγιναν χθες στη Βουλή δεκτές από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο πυροδότησε ευρεία πολιτική αντιπαράθεση...
Εγινε της.. Ολομέλειας
ΒΟΥΛΗ
Bουλευτές με... αθόρυβα Ι.Χ.
Στη χθεσινή κλήρωση που πραγματοποιήθηκε για τους 135 νέους βουλευτές, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (περίπου οι 90), ελάχιστοι ήταν εκείνοι που...
Bουλευτές με... αθόρυβα Ι.Χ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας