Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 16.0°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 23.3°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.0°C
  2 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
Βαριά η σκιά της ιδιωτικοποίησης στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

ΕΛΠΕ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βαριά η σκιά της ιδιωτικοποίησης στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

 • A-
 • A+
Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πώληση κρίσιμου πακέτου μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων θέτει υπό αμφισβήτηση τα σχέδια για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» πως η κυβέρνηση θέλει να δώσει προίκα στον «εθνικό επενδυτή» (Σπύρο Λάτση) τα ΕΛΠΕ, προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με αφορμή τις μισθώσεις τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τριγμούς προκαλούν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΛΠΕ. Όπως πρόσφατα αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» το Μαξίμου προσανατολίζεται στο να δώσει προίκα στον Σπύρο Λάτση τα Ελληνικά Πετρέλαια μαζί με τις συμμετοχές τους στις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου που παρά το γεγονός πως τα σχέδια νόμου που προωθούνται για τις συμβάσεις φέρνουν την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει πως η κυβέρνηση αλλάζει τους όρους του «παιχνιδιού».

Οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ήρθαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Υπέρ των συμβάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Επιφύλαξη δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά των συμβάσεων τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

«Κεντρική επιλογή να υπάρχει ένας σοβαρός δημόσιος βραχίονας»

EUROKINISSI

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις έρχονται στη Βουλή, ενώ πολλά έχουν αλλάξει από την παρούσα κυβέρνηση εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά βασίστηκε στην κεντρική επιλογή του να υπάρχει ένας σοβαρός δημόσιος βραχίονας, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή συμμετοχή του δημοσίου – και ήταν επίσης μια πολιτική προσαρμογής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος.

«Είναι πασιφανής και στις τέσσερις συμβάσεις, η άποψή μας για τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ και δεν έχει να κάνει μόνο με μεγάλο οικονομικό όφελος του δημοσίου από την πιθανή εκμετάλλευση, αλλά και με την πολιτική μας για την τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον», είπε και εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα επιφύλαξη επειδή η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την πρόθεση της για την πλήρη απόσυρση του δημοσίου και την απόσυρση από όλα τα συμφέροντα του δημοσίου, που εκφράζονται μέσα από τα ΕΛΠΕ. «Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μια απόφαση για το ξεπούλημα των φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων από τους υδρογονάνθρακες και παραίτηση από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα», είπε και τόνισε ότι «αυτό το ξεπούλημα γίνεται απευθείας σε ιδιώτες, χωρίς διαγωνισμούς και τίμημα για το δημόσιο».

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή που συζητούνται οι συμβάσεις στη Βουλή, δεν έχει αλλάξει τίποτα και η μετοχική σύνθεσή είναι αυτή που ήταν, η δε διοίκηση έχει διοριστεί από το δημόσιο» και πρόσθεσε: «Είχαμε συνάντηση με τους θεσμούς και σε όλες αυτές τις συναντήσεις, με τον υπουργό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το συμφέρον του δημοσίου και όχι να το μειώσουμε».

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι «η μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης του μισθωτή, προβλέπεται σε όλες τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες. Απαιτεί δε τη συναίνεση του υπουργείου».

«Όποτε γίνει αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης, προβλέπονται διαδικασίες, πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο και επομένως υπάρχει ο έλεγχος του δημοσίου και όταν χρειαστεί θα υπάρξει ενημέρωση με τον κατάλληλο τρόπο και την κατάλληλη μορφή και η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει στον τομέα αυτό», είπε ο υφυπουργός αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο υφυπουργός, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι με τις συμβάσεις αυτές θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα οικόπεδα.

Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. «Έχει διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση – δεν το έχουμε κάνει εμείς – και αναγνωρίζουμε πως έχει γίνει ό,τι προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε και πρόσθεσε ότι έχουν επιβληθεί «περιβαλλοντικά σχέδια δράσης, θα εξελίσσονται με συνεχή παρακολούθηση, Επίσης έχει προβλεφθεί ότι κάθε πλοίο, στα διάφορα στάδια της έρευνας και της εξόρυξης, θα έχει επάνω παρατηρητές που θα έχουν τη δυνατότητα να σταματούν ή να παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση όποιου προβλήματος».

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις έχουν περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος και εποπτεία.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρήστος Γκόκας και Δημήτρης Μπιάγκης, είπαν ότι οι τέσσερις συμβάσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα προχωρά. Υπογράμμισαν πάντως, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει στόχο να βασίσει την οικονομία της στις εξορύξεις, ούτε και το αναπτυξιακό της μοντέλο να βασιστεί στα ορυκτά καύσιμα.

Υπέρ των τεσσάρων συμβάσεων τάχθηκε η Ελληνική Λύση.

Κατά των συμβάσεων δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος και τις χαρακτήρισε συμβάσεις κλοπής πολύτιμου ενεργειακού πόρου.

«Το ΜέΡΑ 25 είναι το μόνο κόμμα, το οποίο είναι ξεκάθαρα κατά των εξορύξεων. Όχι επειδή η σύμβαση δεν είναι τέλεια. Όχι επειδή διότι καρπώνονται όλοι ισότιμα το αποτέλεσμα των εξορύξεων, αλλά επειδή αυτές οι εξορύξεις, για το συμφέρον της κοινωνίας και το περιβάλλον,  πρέπει να σταματήσουν. Αυτοί υδρογονάνθρακες πρέπει να μείνουν για πάντα στο βυθό και να μην τους αγγίξει κανείς» δήλωσε ο βουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

Εξειδικεύοντας τη θέση του κόμματός του, ο κ. Αρσένης προειδοποίησε για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από ένα ατύχημα αλλά και στο περιβάλλον.

ΒΟΥΛΗ
Σε αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 
Την αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής ανακοίνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι γίνονται με επιστολική ψήφο και όχι με φυσική παρουσία, κατά παράβαση του Κανονισμού της...
Σε αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 
ΒΟΥΛΗ
«Μεταρρύθμιση» για τον Κωστή Χατζηδάκη το νομοσχέδιο του υπουργείου του
«Εμπάθεια, φανατισμό και πολιτική απόγνωση» καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος, απαντώντας στην κριτική του Σωκράτη Φάμελλου που έκανε λόγο για «εγκληματικό οικολογικό πραξικόπημα», με αφορμή το...
«Μεταρρύθμιση» για τον Κωστή Χατζηδάκη το νομοσχέδιο του υπουργείου του
ΒΟΥΛΗ
«Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τη διαχείριση του Λόφου Φιλοπάππου»
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Ιδιωτικοποίηση διαχείρισης του Λόφου Φιλοπάππου από ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ κατά παράβαση νόμου» κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης. 
«Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τη διαχείριση του Λόφου Φιλοπάππου»
ΒΟΥΛΗ
Σε δημόσια διαβούλευση ο εκλογικός νόμος
Κλιμακωτό μπόνους εδρών προτείνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Σε δημόσια διαβούλευση ο εκλογικός νόμος
ΒΟΥΛΗ
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του ΠτΔ
Με ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, ξεκίνησε η τρίτη ημέρα συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης.
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του ΠτΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας