Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ναι με αιχμές στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ

Δεξιά, ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ Κων. Ζούλας και αριστερά ο Γ. Γαμπρίτσος που πήρε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ναι με αιχμές στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ

  • A-
  • A+
Το πράσινο φως από τη Βουλή πήραν ο νέος πρόεδρος Κων. Ζούλας και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Γαμπρίτσος. Η τρίωρη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας περιστράφηκε γύρω από το γεγονός ότι ο κ. Ζούλας ήταν μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και κατόπιν του πρωθυπουργού. Για άδεια ταμεία στην ΕΡΤ λόγω υπέρογκων ποσών υπέρ του ποδοσφαίρου έκανε λόγο ο νέος πρόεδρος.

Αντιμέτωπη με την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήρθε χθες η κυβέρνηση, με αφορμή την έγκριση της Βουλής για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ.

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Ν.Δ.) δόθηκε το πράσινο φως για τον διορισμό του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Ζούλα στη θέση του προέδρου, του ηλεκτρολόγου – μηχανολόγου Γεωργίου Γαμπρίτσου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και των Νικόλαου Ελματζιόγλου και Ιωάννας Στεφανάκη ως μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «παρών», ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν.

Η σχεδόν τρίωρη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας περιστράφηκε γύρω από το γεγονός ότι ο κ. Ζούλας ήταν μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και κατόπιν του πρωθυπουργού, ενώ τέθηκαν και ζητήματα ανεξαρτησίας, ανθρώπινου δυναμικού, μεικτών παραγωγών, κόστους των αθλητικών προγραμμάτων, αλλά και τα πεπραγμένα του παρελθόντος επί Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της δημόσιας τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει καμία διάθεση εμπλοκής στην ΕΡΤ και ότι η νέα διοίκηση θα κριθεί από το σχέδιο που θα παρουσιάσει και θα υλοποιήσει. «Βασική προτεραιότητα, η ΕΡΤ να είναι καλύτερη απ’ ό,τι είναι σήμερα», είπε χαρακτηριστικά, αρνούμενος ωστόσο να πει δημόσια πόσοι και ποιοι υπέβαλαν υποψηφιότητα για τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Απάντηση στην κριτική

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης, Κωσταντίνος Ζούλας, έσπευσε προκαταβολικά να απαντήσει στην κριτική που ήδη δέχεται, δηλαδή για το πώς ένας δημοσιογράφος - διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μπορεί να διασφαλίσει την αμεροληψία. «Δεν θα διακινδύνευα την επαγγελματική μου πορεία 30 ετών αν δεν είχα τη ρητή εντολή του πρωθυπουργού η ΕΡΤ να γίνει πραγματικά ένα δημόσιο και ακηδεμόνευτο ΜΜΕ, σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα και να επιτελέσει το συνταγματικό της καθήκον με πλουραλισμό, ανεξαρτησία και αντικειμενικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Οσο για το ότι παρόμοιες δηλώσεις έχουν γίνει στο παρελθόν, σημείωσε χαριτολογώντας ότι οι περισσότεροι του ευχήθηκαν «καλό κουράγιο» ή «συλλυπητήρια» και όχι «καλή επιτυχία». Παραδέχτηκε πάντως ότι είναι «παράδοξος» ο τρόπος επιλογής της νέας διοίκησης, δηλαδή πρώτα να ανακοινώνονται τα ονόματα και μετά να προκηρύσσεται ο διαγωνισμός, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την κριτική της αντιπολίτευσης προσχηματική.

Ο κ. Ζούλας, όπως και αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. (Σοφία Βούλτεψη, Ολγα Κεφαλογιάννη), επισήμανε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παραβιάστηκε βάναυσα η δημοσιογραφική δεοντολογία. Αναφερόμενος στα θέματα του προσωπικού διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και παραδέχτηκε ότι η ΕΡΤ χρειάζεται ανανέωση του προσωπικού της, καθώς από τους 2.200 εργαζόμενους μόνο 170 είναι κάτω των 40 ετών. Εκανε λόγο για σημαντικά κενά π.χ. σε θέσεις τεχνικών, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε ότι οι όποιες προσλήψεις για την ώρα θα γίνουν μόνο μέσω μεικτών παραγωγών, διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Τα έσοδα και τα έξοδα

Παράλληλα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση της ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι τα ταμεία είναι άδεια λόγω των δεκάδων εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις. Οπως εξήγησε, η ΕΡΤ εισπράττει 180 εκατ. ευρώ ετησίως από το ειδικό τέλος και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ από διαφημίσεις, εκ των οποίων μόνο το 1,5 εκατ. λόγω αθλητικών μεταδόσεων. Από την άλλη πλευρά, δαπανά 63 εκατ. για μισθοδοσία, 20 εκατ. για απόδοση ΦΠΑ, 24 εκατ. για μέρισμα στο κράτος, 35 εκατ. λειτουργικά έξοδα και 42 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε πρόγραμμα, «εκ των οποίων η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 35,3 εκατ. για ποδόσφαιρο.

Η ΕΡΤ για την επόμενη χρονιά έχει 2-3 εκατ. για επενδύσεις σε εξοπλισμό και άλλα τόσα για πρόγραμμα σε πέντε κανάλια και πέντε ραδιόφωνα. Aυτή είναι η εικόνα σήμερα». Και ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε το ποσόν για το ποδόσφαιρο ως «εξωφρενικό».

Απαντώντας στην κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζούλας υπενθύμισε αιχμηρές δηλώσεις, όπως π.χ. του Νίκου Φίλη για την κατάσταση της ΕΡΤ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θέμα των βουλευτών να αποφασίζουν τη σειρά των θεμάτων στο δελτίο ειδήσεων, αλλά των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς από βουλευτές για το «μαύρο» της περιόδου Σαμαρά, ο κ. Ζούλας, σε μια προσεκτική τοποθέτηση, επικαλέστηκε το γεγονός των δεκάδων απεργιών στην ΕΡΤ το α΄ εξάμηνο του 2013 και της μη κάλυψης σημαντικών θεμάτων. «Το μαύρο στην ΕΡΤ είχε προκύψει πολύ πριν κλείσει. Κατανοώ τις ενστάσεις για τον τρόπο που έκλεισε, αλλά ανάλογες ενστάσεις υπάρχουν και για τον τρόπο που επαναλειτούργησε, με επαναπροσλήψεις χωρίς αξιολόγηση», τόνισε. «Δεν πηγαίνω ως κομματικό στέλεχος, αλλά ως τεχνοκράτης», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γαμπρίτσος. Η κ. Στεφανάκη διέψευσε ότι διαθέτει κομματική ταυτότητα, ενώ ο κ. Ελματζιόγλου δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ κρατικοδίαιτος.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ακούστηκαν δηλώσεις αυτοκριτικής, αλλά ούτε και υπεράσπισης των πεπραγμένων. Ο Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν διορίστηκε στην ΕΡΤ κανένα κομματικό στέλεχος, ενώ «σήμερα και οι 4 είναι κομματικά στελέχη της Ν.Δ.». Για θράσος και υποκρισία της Ν.Δ. έκανε λόγο η Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατηγόρησε τον κ. Ζούλα ότι ήταν «εναρμονισμένος με ένα αρνητικό αποτύπωμα σε μια περίοδο με αδιαφανείς ομάδες αλήθειας, fake news, καρτέλ ενημέρωσης και δολοφονίες χαρακτήρα, δηλαδή ένα ασφυκτικό πλαίσιο παραπληροφόρησης στον πυρήνα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

Να μη βρίσκει συνέχεια άλλοθι στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τη νέα διοίκηση ο Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝ.ΑΛΛ.). Ο Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ) έκανε λόγο για κάλπικο καβγά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε υποκριτικά τα περί αντικειμενικής ενημέρωσης, καθώς, όπως είπε, «κυβερνητικό φερέφωνο» ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο και επί Ν.Δ.

Ενστάσεις για την αμεροληψία της νέας διοίκησης εξέφρασε ο Αντώνης Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση), ενώ σε πιο ήπιους τόνους η Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25) δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις του κ. Ζούλα, μιλώντας ταυτόχρονα για «τραγελαφικές καταστάσεις» επί ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΟΥΛΗ
Πόντιοι Πιλάτοι για τη Forthnet-Nova
Απέφυγε να πάρει θέση η κυβέρνηση για την ενδεχόμενη εξαγορά της Forthnet-Nova από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, παρά τις βαριές καταγγελίες από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκρουση συμφερόντων και φαινόμενα...
Πόντιοι Πιλάτοι για τη Forthnet-Nova
ΒΟΥΛΗ
Ταίριαξαν τα προσόντα με τον διοικητή!
Εντονες αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία - σκάνδαλο που έφερε κατεπειγόντως η κυβέρνηση. Για θεσμική εκτροπή κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποχωρήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη...
Ταίριαξαν τα προσόντα με τον διοικητή!
ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση στο... εδώλιο
Σφοδρές αντιδράσεις για την επιμονή της να διορίσει νέα ηγεσία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με το βλέμμα στο μονοπώλιο της διανομής Τύπου. Μύδροι από ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρηση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας...
Η κυβέρνηση στο... εδώλιο
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ο Ζούλας «κατέβασε» το twitter του
Με την ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Ζούλα ως υποψηφίου για την προεδρία της ΕΡΤ, έγινε πανικός στα social media με παλαιότερες αναρτήσεις του στο twitter, που ήταν αγαπημένο μέσο επικοινωνίας του.
Ο Ζούλας «κατέβασε» το twitter του
ΒΟΥΛΗ
Ξεκινά η μάχη των Πρεσπών
Kοινοβουλευτικός «μαραθώνιος» για γερά νεύρα ξεκινά από σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, όπου συζητείται η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος έπειτα από σχεδόν τρεις...
Ξεκινά η μάχη των Πρεσπών
ΒΟΥΛΗ
Γιατί δεν χάνει τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση
Στη διακριτική ευχέρεια του ΣΥΡΙΖΑ εναπόκειται το αν θα συνεχίσει κοινοβουλευτικά ως κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς συνταγματικά και κοινοβουλευτικά δεν φαίνεται να συντρέχουν...
Γιατί δεν χάνει τη στήριξη της Βουλής η κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας