Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους
EUROKINISS/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους

  • A-
  • A+
Στο επίκεντρο οι καθυστερήσεις, η κριτική και οι αδυναμίες ● Πρόθυμος να στηρίξει κάθε θετικό μέτρο εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, παρά τις επιμέρους διαφωνίες του με τον υπ. Κωστή Χατζηδάκη.

Πολιτική αντιπαράθεση αλλά σε σαφώς χαμηλότερους τόνους σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του περασμένου Ιουλίου για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων στο Μάτι και ανάπλασης της περιοχής.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να μηδενίσει όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολλών ενεργειών.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τα 38 εκατ. του ειδικού λογαριασμού που δημιουργήθηκε, τα 31 εκατ. δεν αξιοποιήθηκαν, ενώ από τις 475 κατεδαφίσεις, μόνο 61 προχώρησαν. «Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν, διότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440 και από 885 περιπτώσεις επισκευών προχώρησαν άδειες μόνο για 342.

Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το Μάτι

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Χρήστης Σπίρτζης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την ΠΝΠ μετά την ακρόαση των φορέων και δήλωσε εκ μέρους του κόμματός του πρόθυμος να στηρίξει κάθε θετικό μέτρο. Αφού αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία διακυβέρνησης με «αδυναμίες που βρήκαμε και δήμους που δεν μπορούσαν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν», τόνισε ότι το οικόπεδο στο Μάτι όπου είχαν συγκεντρωθεί τα καμένα, είχε αδειάσει ήδη άλλες τρεις φορές, αναγνωρίζοντας ότι αυτή τη φορά καθυστέρησε 4-5 μήνες λόγω του διαγωνισμού και «παίρνουμε την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό».

Ενστάσεις Σπίρτζη

Ο κ. Σπίρτζης ζήτησε εξηγήσεις για το πού κάηκαν τα προϊόντα της υλοτόμησης και άφησε αιχμές για τη στάση του τοπικού δασαρχείου ότι «δεν έδειξε τον ζήλο που έδειχνε στην προηγούμενη Κυβέρνηση». Παράλληλα, ζήτησε τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού να μην έχουν την κατάληξη του Ταμείου Μολυβιάτη και εξήγησε ότι πολλές δωρεές ήταν σε είδος, γιατί πολλοί φορείς ή ξένες χώρες δεν έχουν εμπιστοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο. Σημείωσε ακόμη ότι πολλές εταιρείες είχαν ανακοινώσει ότι θα δώσουν εκατομμύρια και τελικά δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε και τις ενστάσεις του για τον ρόλο που θα έχουν και στη διαχείριση των χρημάτων το ΤΕΕ και ο νέος φορέας.

Απαντώντας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το υλικό από το οικόπεδο κάηκε σε υψικάμινους εργοστασίων μακριά από την περιοχή, με βάση την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. «Δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της προστασίας του περιβάλλοντος σε κανέναν. Αν δεν σας άρεσε αυτή η νομοθεσία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, τόσα χρόνια, να την αλλάζατε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην επιλογή του ΤΕΕ, εξήγησε ότι διαφορετικά θα χρειάζονταν δέκα χρόνια για ειδικό χωρικό σχέδιο. «Δεν μπορεί το ΤΕΕ, κ. Σπίρτζη, να είναι καλό, όταν είστε εσείς πρόεδρος και να είναι κακό, όταν δεν είστε εσείς προέδρος», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί με μεγάλη ταχύτητα τις εξαγγελίες της για το Μάτι.

«Μη μας λέτε ότι είχαμε 2.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 350. Για να εγκριθούν 350 αιτήσεις έγινε πραγματικά αγώνας και συνεχής νομοθέτηση στο κενό που υπήρχε στην περιοχή», επανήλθε ο κ. Σπίρτζης.

ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΚΚΕ

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο Γιώργος Αρβανιτίδης δήλωσε θετικός και έκανε λόγο για «ολιγωρίες, κακό σχεδιασμό και χαμηλή αποτελεσματικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως όταν ο κ. Σταθάκης δήλωνε ότι σε έξι μήνες θα είναι έτοιμο το χωρικό».

Τη γενικότερη αντίθεσή του εξέφρασε ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ), περιγράφοντας τη θέση του Περισσού για «λανθασμένη πολιτική αντίληψη και φιλοσοφία», την ώρα που τα προβλήματα παραμένουν, «με ευθύνη φυσικά, πρώτα και κύρια, της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόκειται να επιλυθούν με ευθύνη τώρα της κυβέρνησης της Ν.Δ».

Εκανε λόγο για κάποιες αυτονόητες ρυθμίσεις στοιχειωδών πραγμάτων και τόνισε ότι το μείζον είναι οι αποζημιώσεις στο 100%, οι δρόμοι, τα αντιπλημμυρικά έργα και η δημιουργία νοσοκομείου στην ανατολική Αττική.

Θετικός με ενστάσεις για τον ρόλο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας εμφανίστηκε ο Βασίλης Μπιλιάρδος (Ελληνική Λύση). Να μην επαναληφθεί ό,τι έγινε με το Ταμείο Μολυβιάτη με τις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 ζήτησε ο Γιώργος Λογιάδης (ΜέΡΑ25).

Η επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της τη Δευτέρα με ακρόαση κοινωνικών φορέων. Εκτός της Ν.Δ., θετικοί εμφανίστηκαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, αρκετές αντιρρήσεις εξέφρασε το ΚΚΕ, ενώ επιφυλακτικός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αμεσα η πενταετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Την άμεση υλοποίηση και νομοθέτηση της πενταετούς απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για 4.334 κατοίκους στο πυρόπληκτο Μάτι εξήγγειλε χθες από τη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης. «Θα νομοθετηθούν πολύ σύντομα και θεωρώ ότι τη Δευτέρα θα έχω να σας πω πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα στο ζήτημα αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις της ΠΝΠ που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή αφορούν την απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών από την περιοχή, όπως αμίαντος, απορρίμματα, αλλά και τον καθαρισμό της έκτασης όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης, την κατάρτιση ειδικού χωρικού σχεδίου για την περιοχή σε συνεργασίαμε με το ΤΕΕ και τη σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μάτι Ξανά». Διακομματική στήριξη έχουν και οι ρυθμίσεις για την πλήρη υγειονομική κάλυψη των εγκαυματιών.

 

ΒΟΥΛΗ
Συναίνεση και αιχμές
Κυρώθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων στο Μάτι • Για επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης κατηγόρησαν τη Ν.Δ. βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Συναίνεση και αιχμές
ΒΟΥΛΗ
Συναίνεση αλλά και επιφυλάξεις στο νομοσχέδιο για το Μάτι
Κλίμα συναίνεσης αλλά και προβληματισμοί καταγράφηκαν στη σημερινή συζήτηση στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του νομοσχεδίου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνει...
Συναίνεση αλλά και επιφυλάξεις στο νομοσχέδιο για το Μάτι
ΒΟΥΛΗ
«Καρφιά» Σπίρτζη για την Εγνατία Οδό
Με αιχμές για τις ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη σημερινή στάση του ΤΑΙΠΕΔ, ως μεγαλομετόχου, ο υπουργός Υποδομών απάντησε...
«Καρφιά» Σπίρτζη για την Εγνατία Οδό
ΒΟΥΛΗ
37,7 εκατ. ευρώ... κάθονται στο ταμείο για τους πυρόπληκτους
Ο ειδικός λογαριασμός που δημιουργήθηκε για τους πυρόπληκτους της Αττικής έχει φτάσει να διαθέτει το εντυπωσιακό ποσό των 37,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ.
37,7 εκατ. ευρώ... κάθονται στο ταμείο για τους πυρόπληκτους
ΒΟΥΛΗ
Κόντρες για την απεργία και την α' κατοικία στην Ολομέλεια
Την... ευκαιρία να έρθουν σε αντιπαράθεση είχαν η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συζήτησης στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την...
Κόντρες για την απεργία και την α' κατοικία στην Ολομέλεια
ΒΟΥΛΗ
Αλλος με Λένιν και Δαρβίνο κι άλλος με Μαρία Αντουανέτα
Στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή ο Ευκλ. Τσακαλώτος χρησιμοποίησε τσιτάτα του μπολσεβίκου ηγέτη και του θεωρητικού της εξέλιξης, ενώ ο Κ. Χατζηδάκης θυμήθηκε τη γνωστή ρήση με το παντεσπάνι • Οχι...
Αλλος με Λένιν και Δαρβίνο κι άλλος με Μαρία Αντουανέτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας