• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.5°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 16.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.4°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.1°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI

Με ευρεία συναίνεση ψηφίστηκε το ν/σ για τα προσωπικά δεδομένα

 • A-
 • A+

Με τέσσερα στα έξι κόμματα να τάσσονται υπέρ, «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Υπέρ τάχθηκαν οι Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25. Αντίθετα, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικράτησε κλίμα ευρείας συναίνεσης, με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα να κάνει δεκτές αρκετές προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία -με τη σειρά τους- προχώρησαν σε ψήφο υπέρ του νομοσχεδίου.  

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εμφανώς ικανοποιημένος, δήλωσε ότι ήταν «μια μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουμε, με σοβαρή συζήτηση και προσέγγιση ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα στο παρόντα αλλά και σε μελλοντικό χρόνο».

Συμπλήρωσε ότι ο χώρος του υπουργείου Δικαιοσύνης «προσφέρεται για ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις αν θέλουμε να στείλουμε στη κοινωνία το μήνυμα ότι μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφωνίες, αλλά μπορούμε να συμφωνούμε για τα αυτονόητα και ότι όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος αναγνώρισε τη συναινετική διάθεση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας δεκτές όπως είπε, πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν τόσο από το κόμμα του όσο και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σημείωσε επίσης ότι «υπερψηφίζουμε επί της αρχής του το νομοσχέδιο, δηλώνουμε παρών στη ψήφιση των άρθρων 17, 22, 24, 27, 28, 31-34 και 41 και εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας και καταψηφίζουμε το άρθρο 12 για τις ανεξάρτητες αρχές», ξεκαθάρισε ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

«Άκρως σημαντικό για την εθνική αξιοπιστία της χώρας, αλλά και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Ν.Δ., Γιώργος Κότσηρας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο, διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις και θα δηλώσει «παρών» σε ορισμένες προβληματικές διατάξεις μεταξύ των οποίων τα άρθρα, 12, 17, 22,24, 31-34, 46 και 49. Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε τον κίνδυνο καταδίκης της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ταυτόχρονα και αντεργατικές λογικές.

«Στην πραγματικότητα επιδεινώνεται η θέση του εργαζόμενου. Θεωρείται ότι εκ των προτέρων έχει συναινέσει στη χρήση των προσωπικών του δεδομένων από τον εργοδότη. Το αρχικό άρθρο 27 αναγνώριζε στον εργοδότη ακόμη και τη δυνατότητα ανακριτικών αρμοδιοτήτων έναντι του εργαζόμενου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝ,ΑΛΛ., Νάντια Γιαννακοπούλου, τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκλεισε τον αναγκαίο διάλογο μεταξύ των κομμάτων. Μίλησε, επίσης, για αναιτιολόγητη καθυστέρηση που δημιούργησε ζητήματα, όχι μόνο στα πρόστιμα αλλά και στο επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ επισήμανε ότι ένα μεγάλο τμήμα του νομοσχεδίου είναι προβληματικό, καθώς εφαρμόζει άκριτα το γερμανικό μοντέλο.

Για νέο σύστημα φακελώματος με συλλογή και ανταλλαγή γενετικών δεδομένων, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. «Είναι ένα κατασταλτικό και αντιδραστικό νομοσχέδιο. Οι εξαιρέσεις είναι τέτοιας έκτασης που αναιρούν κάθε προστασία δεδομένων. Εγκρίνεται και προληπτικό φακέλωμα και φακέλωμα του εργαζομένου, όπως και παρακολούθησης του μέσω δήθεν της συγκατάθεσής του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Μανωλάκου.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια εντυπωσιασμού και τόνισε ότι έκανε πλέον κανόνα της το «κατεπείγον», θέλοντας να καλύψει βιαστικές της ενέργειες, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο οι τράπεζες να φακελώνουν πολίτες, ενώ οι τελευταίοι πλήρωσαν για να τους σώσουν.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο, θα καταψηφίσει τα προβληματικά άρθρα 14 και 16.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Επουσιώδεις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου
Οι αλλαγές δεν αλλάζουν με κανέναν τρόπο το αρχικό πνεύμα του ν/σ ούτε καταργείται, όπως ζητά η αντιπολίτευση, η κατάπτυστη διάταξη υπ. αρ. 87.
Επουσιώδεις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου
ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προσωπικά δεδομένα
Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το βράδυ η ψήφισή του.
Live η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προσωπικά δεδομένα
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία στη Βουλή με τους ποινικούς κώδικες
Οι δύο κώδικες κατατέθηκαν χθες στο Κοινοβούλιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται να αποτελέσουν τα τελευταία νομοθετήματα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Αυλαία στη Βουλή με τους ποινικούς κώδικες
ΒΟΥΛΗ
Αποσύρθηκε διάταξη περί αυτεπάγγελτης δίωξης για απειλή συμβολαιογράφων
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη διάταξη τροπολογίας που αφορά σε αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απειλούν τους συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς. Αυτή η αλλαγή της...
Αποσύρθηκε διάταξη περί αυτεπάγγελτης δίωξης για απειλή συμβολαιογράφων
ΒΟΥΛΗ
Η ιστορική απόφαση για την ταυτότητα φύλου μέσα από τα πρακτικά της Βουλής
Νόμο του κράτους αποτελεί το νέο προοδευτικό θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών, ακόμη και από την ηλικία των 15 ετών, εισάγοντας την Ελλάδα στην ομάδα των 19 προηγμένων...
Η ιστορική απόφαση για την ταυτότητα φύλου μέσα από τα πρακτικά της Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Ταυτότητα φύλου με... διαφοροποιήσεις
Νόμο του κράτους αποτελεί από χθες το νέο προοδευτικό θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών, ακόμη και από την ηλικία των 15 ετών. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με μεγάλη...
Ταυτότητα φύλου με... διαφοροποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας