Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νομοθετικό έργο με συνοπτικές διαδικασίες

«Ανοιχτός» στις παρατηρήσεις των βουλευτών διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομοθετικό έργο με συνοπτικές διαδικασίες

  • A-
  • A+
Πέρασε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα και τη Δευτέρα αναμένεται να εγκριθεί στην Ολομέλεια. Επιφυλάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρούν όλα τα κόμματα για το «κατεπείγον» και δεν λείπουν οι επικρίσεις για την άκριτη αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου.

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση προχωρεί στο νομοθετικό της έργο –μετά την πρώτη φάση του Αυγούστου– εισάγοντας προς ψήφιση τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής σοβαρές ρυθμίσεις για τα δικαιώματα του πολίτη, όπως περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα προσωπικά δεδομένα.

Το σχετικό κείμενο κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, συζητήθηκε την Παρασκευή τρεις ώρες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους σε ημερήσια συνεδρίαση στην Ολομέλεια. Η επιχειρηματολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου, βάσει της εκκίνησης των διαδικασιών επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. λόγω της καθυστέρησης ενσωμάτωσης της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, δεν έπεισε την αντιπολίτευση.

Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων διαφώνησαν με τη διαδικασία, δήλωσαν πως δεν συμμερίζονται το ασφυκτικό πλαίσιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου, επικρίνοντας την κυβέρνηση για βιασύνη και προχειρότητα, κατηγόρησαν τέλος το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Δικαιοσύνης για άκριτη μεταφορά του αντίστοιχου γερμανικού μοντέλου.

Το νομοσχέδιο ανανεώνει το θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της Αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, εισάγει μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 2016/680 που αφορά την προστασία των πολιτών έναντι της επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων από αρμόδιες αρχές σχετικά με τη διερεύνηση, την ανίχνευση ή τη δίωξη ποινικών αδικημάτων ή την εκτέλεση των ποινικών κυρώσεων.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην επιτροπή (από την κυβερνητική πτέρυγα και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.), με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα να επιφυλάσσονται για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, με εξαίρεση το ΚΚΕ που καταψήφισε.

Παρουσιάζοντας την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου του, ο Κων. Τσιάρας δήλωσε πως οι σχετικές διατάξεις φιλοδοξούν να εισαγάγουν αποτελεσματικά στο εθνικό δίκαιο τις ρυθμίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αντικαθιστώντας το πλαίσιο του 1997.

Οι βελτιώσεις

«Προσπαθούμε να ανοίξουμε έναν δρόμο σε ένα πιο ασφαλές, σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, με ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, τη θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέναντι στην καταχρηστική επεξεργασία των στοιχείων τους στον εργασιακό τους χώρο και την προώθηση της διαφάνειας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τονίζοντας ο ίδιος την επιθυμία του για τη διακομματική έγκριση του νομοσχεδίου, δήλωσε «ανοιχτός» στις παρατηρήσεις των βουλευτών, δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα αποδεχθεί και θα επιχειρήσει να ενσωματώσει όλες τις βελτιωτικές τροποποιήσεις που θα προταθούν από τα κόμματα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καθορίσει τη στάση της στην ψηφοφορία αφού αξιολογήσει τις επικείμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Διαφώνησε με την κατεπείγουσα διαδικασία, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο θα έπρεπε να συζητηθεί με άνεση χρόνου, λόγω των προβλημάτων που όπως είπε δημιουργεί η μεταφορά της κοινοτικής οδηγίας και ήταν αυτά που απέτρεψαν την ενσωμάτωσή της επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (συγκροτήθηκε το 2016) εξήγησε πως κρίθηκε ανώριμη η συνθήκη νομοθέτησης βάσει των κρίσιμων σταθμίσεων και διακυβευμάτων. Είπε μάλιστα πως γι’ αυτούς τους λόγους η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε άτυπη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περισσότερο χρόνο, προγραμματίζοντας να εισαγάγει το αντίστοιχο νομοσχέδιο στη Βουλή μετά την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων, δεδομένου ότι και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 το 1/3 των χωρών της Ε.Ε. δεν είχε ενσωματώσει την οδηγία.

«Επιδείνωση»

Ο ίδιος τοποθέτησε τις σοβαρές ενστάσεις της πτέρυγας στις διατάξεις που περικλείονται από τα άρθρα 27 και 44-49, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη βαρύτητα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. «Γίνεται μια προσπάθεια να εξειδικευθούν οι όροι της συναίνεσης στην επεξεργασία των στοιχείων, με τρόπο ωστόσο που δείχνει μάλλον να επιδεινώνονται», σημείωσε.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ν. Γιαννακοπούλου, αφού επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και παρ’ ότι υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία τόσο για αντιγραφή της γερμανικής νομοθεσίας όσο και για τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», όπως άλλωστε και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος αλλά και η Φ. Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ 25.

Σημειώνεται πως και ο Γ. Καμίνης από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έκανε λόγο για προχειρότητα και άκριτη μεταφορά της γερμανικής πραγματικότητας, μιλώντας για σημαντικό νομοσχέδιο αφού αφορά τις ανθρώπινες ελευθερίες.

Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ σχολιάζοντας τον τίτλο του νομοσχεδίου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων υποστήριξε πως στην ουσία πρόκειται για «φακέλωμα προσωπικών δεδομένων» και ξεκαθάρισε πως το κόμμα της καταψηφίζει.

ΒΟΥΛΗ
«Διαβολομήνας» στη Βουλή μέχρι τις γιορτές
Σε πυρετώδεις ρυθμούς πρόκειται να κινηθεί την προσεχή περίοδο και μέχρι τις γιορτές το Κοινοβούλιο, αφού αναμένεται να εξελιχθούν πυκνές νομοθετικές διαδικασίες, με κορυφαίες την επικύρωση από την Ολομέλεια...
«Διαβολομήνας» στη Βουλή μέχρι τις γιορτές
ΒΟΥΛΗ
Αγώνας δρόμου για τους 200
Ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το επόμενο βράδυ. Με νομοτεχνικές παρεμβάσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να...
Αγώνας δρόμου για τους 200
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση 15 βουλευτών για Σαββαΐδου και Μουσσά
Την πλήρη ενημέρωση της Βουλής για τα έργα και τις ημέρες της Κατερίνας Σαββαΐδου κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ζητεί η κυβερνητική παράταξη από τους υπουργούς...
Ερώτηση 15 βουλευτών για Σαββαΐδου και Μουσσά
ΒΟΥΛΗ
Την έκπληξη στην ψηφοφορία έκανε η Βασιλική Κατριβάνου
Η κυβέρνηση εισέπραξε μεν τα αναγκαία 153 «ναι» στο πολυνομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους, το υπερταμείο δημόσιας περιουσίας και τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», ωστόσο δεν βγήκε αλώβητη χθες το βράδυ από...
Την έκπληξη στην ψηφοφορία έκανε η Βασιλική Κατριβάνου
ΒΟΥΛΗ
Σε εντατικούς ρυθμούς το κοινοβουλευτικό έργο το 2016
Προετοιμασμένοι για εντατικούς ρυθμούς πρόκειται να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους μετά τις γιορτές οι βουλευτές, προκειμένου να ανταποκριθούν στο πυκνό νομοθετικό χρονοδιάγραμμα που σχεδίασε η κυβέρνηση για...
Σε εντατικούς ρυθμούς το κοινοβουλευτικό έργο το 2016
ΒΟΥΛΗ
Καταιγίδα τροπολογιών
Σκηνές από τα… προσεχώς παίχτηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή, παραμονή της κρίσιμης δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή ΠτΔ, με την κυβέρνηση να ενεργεί σαν να έχει ήδη προκηρυχθεί ημερομηνία εκλογών και να σπάει...
Καταιγίδα τροπολογιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας