Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναζητούν συμμαχίες για το άσυλο
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητούν συμμαχίες για το άσυλο

  • A-
  • A+
Οι ρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση που επιφέρουν αλλοίωση του αποτελέσματος της απλής αναλογικής, η παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και ο «αποκεφαλισμός» της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης.

Με ονομαστική ψηφοφορία στα επίμαχα άρθρα (για Αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακό άσυλο και Επιτροπή Ανταγωνισμού) του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, αλλά και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή η πρώτη και «εμβληματική» νομοθετική ύλη της κυβέρνησης.

Οι ρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση που επιφέρουν αλλοίωση του αποτελέσματος της απλής αναλογικής, η παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και ο «αποκεφαλισμός» της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που από χθες το πρωί εξελίσσεται στην Ολομέλεια και θα κορυφωθεί σήμερα, αφού προηγηθεί βέβαια και ο δεύτερος, όπως αναμένεται, γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. διερευνούν κοινά αποδεκτή διατύπωση για διευρυμένη υπερψήφιση

 Στο μεταξύ, η κοινή επιδίωξη Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη διευρυμένη υπερψήφιση του άρθρου που ορίζει την κατάργηση του ασύλου προκειμένου να αποκτήσει δυναμική εφαρμογής αιωρείται προς το παρόν στην αναζήτηση της διατύπωσης της διάταξης (που για ασαφής) για να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές.

Με την αξιωματική αντιπολίτευση την ίδια στιγμή να υποστηρίζει ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να καταργήσει τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου, κατά τις επιταγές του Συντάγματος (άρθρο 16).

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε χθες στην Ολομέλεια, όπως άλλωστε αναμενόταν, την πρόταση της παράταξής της, προκειμένου να υποστηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία. Η εναλλακτική ωστόσο που δόθηκε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις στελεχών του κόμματος, δεν εισέφερε τίποτα περισσότερο από την αναβίωση παλαιών προτάσεων, που μετονόμαζαν την «πανεπιστημιακή αστυνομία» του νόμου Διαμαντοπούλου σε «ιδιωτικά σώματα ασφαλείας».

«Η αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή», δήλωσε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας πως καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να λύσει οριστικά το πρόβλημα γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση και συνεργασία από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως «ο φόβος της ανομίας δεν νικιέται με τον φόβο της αστυνομοκρατίας» πρότεινε να «εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία στις περιπτώσεις που τελούνται αξιόποινες πράξεις» και προχώρησε... περαιτέρω, υποστηρίζοντας την ιδιωτική φύλαξη.

«Εχει μεγάλη σημασία να διαμορφωθεί ευρύτατη πλειοψηφία στο θέμα αυτό, γιατί η παρέμβαση της αστυνομίας δεν λύνει τα προβλήματα, ούτε μπορεί να είναι προληπτική η παρουσία της στα ιδρύματα», είπε, υποστηρίζοντας την πρόταση του κόμματος ως μόνη ρεαλιστική επιλογή. «Διαφορετικά θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου από τον Σεπτέμβριο», προειδοποίησε. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τη λήξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ενστάσεις

Στην έναρξη της χθεσινής διαδικασίας, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τη διοικητική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης (άρθρο 1 για τους όρους σύμπραξης στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, άρθρο 2 για τους όρους συγκρότησης των οικονομικών επιτροπών και των επιτροπών ποιότητας ζωής και άρθρο 3 για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις επιτροπές), το πανεπιστημιακό άσυλο (άρθρο 64) και την Επιτροπή Ανταγωνισμού (άρθρο 101). Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας στα άρθρα 2 και 3 κατέθεσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., προσθέτοντας και το άρθρο 12 για τα θέματα του προϋπολογισμού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για «εξόφθαλμες» παραβιάσεις του Συντάγματος, εξηγώντας αναλυτικά πως κρίθηκε ότι:

■ Στα άρθρα που αφορούν το πεδίο της Αυτοδιοίκησης, παραβιάζονται ο ορισμός της αξίας του ανθρώπου, η δημοκρατική αρχή, η ισότητα της ψήφου και η αρχή της αναλογικότητας.

■ Στο άρθρο 101 (για την Επιτροπή Ανταγωνισμού) παραβιάζεται η θεμελιώδης αρχή του κράτους δικαίου που ορίζει ότι οι νόμοι πρέπει να είναι καθολικοί, γενικοί και αφηρημένοι.

■ Στο άρθρο 64 που προβλέπει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος (που ορίζει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, ενώ απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων).

Στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος, επικαλούμενος τον Αριστόβουλο Μάνεση και άλλους επιφανείς συνταγματολόγους, υπογράμμισε ότι «το άσυλο αποτελεί έναν από τους βασικούς θεσμικούς αρμούς του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι δεν κατοχυρώνεται ρητά στο Σύνταγμα». Και πως «ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, η κάθε κυβέρνηση μπορεί αν θέλει -και γι' αυτό κρίνεται πολιτικά- να ορίζει συγκεκριμένους περιορισμούς ή να ορίζει συγκεκριμένους όρους εντός των οποίων θα ρυθμίζεται το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να το καταργεί εξ ολοκλήρου (παραβίαση του άρθρου 16)».

Καταλήγοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί εύσχημους τρόπους με σαφή στόχο την ικανοποίηση της «ακροδεξιάς εκστρατείας της απέναντι στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους θεσμούς» αναφερόμενος σε παλιές και δοκιμασμένες συνταγές.

ΒΟΥΛΗ
Το άσυλο καταργήθηκε, το δημόσιο Πανεπιστήμιο συκοφαντήθηκε
Στην αστυνόμευση των ΑΕΙ προχωρεί ακάθεκτη η κυβέρνηση που νομοθέτησε χθες στη Βουλή και χωρίς ευρύτερη συναίνεση την προεκλογική της εξαγγελία για...
Το άσυλο καταργήθηκε, το δημόσιο Πανεπιστήμιο συκοφαντήθηκε
ΒΟΥΛΗ
Ολοι πλην Ν.Δ. κατά του άρθρου 50
Αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εφαρμογή της ρύθμισης που αναβαθμίζει πλαγίως τα κολέγια δηλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, οπότε και σκοπεύει να επιστρατεύσει όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα προκειμένου να...
Ολοι πλην Ν.Δ. κατά του άρθρου 50
ΒΟΥΛΗ
Κεραμέως: «Θα τιμωρούνται έκνομες ενέργειες που δεν έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια»
Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου υπερασπίστηκε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που υποστήριξε ότι έτσι «ενισχύουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών».
Κεραμέως: «Θα τιμωρούνται έκνομες ενέργειες που δεν έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια»
ΒΟΥΛΗ
Για να σωθεί από την οικονομία βρήκε... άσυλο στα ΑΕΙ
Ο αρχηγός της Ν.Δ. εκτροχίασε τη συζήτηση προς τα αγαπημένα του θέματα, τη βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένου να ξεφύγει από την... ασύμφορη ατζέντα ● Σκληρές...
Για να σωθεί από την οικονομία βρήκε... άσυλο στα ΑΕΙ
ΒΟΥΛΗ
Θα γίνει του... ασύλου στη Βουλή
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας –που απομειώνει στην ουσία την εφαρμογή του Νόμου Διαμαντοπούλου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ– επαναφέρει σε νομοθετική ισχύ τον θεσμό του ακαδημαϊκού ασύλου, αντικαθιστά τα συμβούλια...
Θα γίνει του... ασύλου στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Μάχες του... ’21 εντός της Βουλής
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να σφυροκοπήσει την κυβέρνηση με την επανεκκίνηση των εργασιών του Κοινοβουλίου σε θέματα διαχείρισης της πανδημίας, διαφάνειας, αναμόρφωσης του ΑΣΕΠ και αστυνόμευσης στα ΑΕΙ.
Μάχες του... ’21 εντός της Βουλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας