Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Live η συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο
EUROKINISSI / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Live η συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο

  • A-
  • A+

Ψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής το διυπουργικό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», το οποίο καθιερώνει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το επιτελικό κράτος. 

Σημεία αιχμής αποτελούν το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν τη κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιφέρει αλλοίωση του αποτελέσματος της απλής αναλογικής και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο.

Για τα επίμαχα ζητήματα (άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝ.ΑΛ. και Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θα στηρίξει από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εμμένει η Ν. Κεραμέως για το άσυλο

Στη σημερινή τοποθέτησή της η Νίκη Κεραμέως δεν έδωσε επί της ουσίας απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το άσυλο επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αρχική της πρόταση: «Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί με βελτιωτικές αλλαγές ο νόμος Διαμαντοπούλου, αντιτείνοντας ότι «εισάγει μία πιο περιορισμένη διαδικασία, δεν εξομοιώνει τον δημόσιο χώρο με τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών και κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη».

«Πολιτική απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να πάψουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός το "πεδίο προστασίας" έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού, αφετέρου το "καταφύγιο" δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» ισχυρίστηκε για ακόμα μία φορά.

Νομοτεχνική «βελτίωση» στη διάταξη για το άσυλο

Αντικατάσταση των «αρμοδίων αρχών» με τις «δημόσιες αρχές» προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός. «Αλλάξαμε τις αρμόδιες αρχές σε δημόσιες αρχές και διευκρινίζουμε ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι επιπροσθέτως των όποιων αρμοδιοτήτων έχουν οι πρυτανικές αρχές εκ του νόμου από άλλα νομοθετήματα», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, η αλλαγή αποσκοπεί στο να ξεκαθαριστεί ότι η εν λόγω διάταξη δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές. Σημειώνεται, ότι δημόσιες αρχές νοούνται η αστυνομία, η πυροσβεστική, η εισαγγελία, η πολεοδομία, το ΣΔΟΕ. Η διάταξη για το άσυλο εχει ως εξής:

Άρθρο 64

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

  • 1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
  • 2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
  • 3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων»

Σε δύο βάρκες η Φώφη Γεννηματά

Εσείς με φέρατε εδώ…

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα όσα του καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Παναγιώτης Πικραμμένος δήλωσε κατά την παρέμβασή του στη Βουλή «βρίσκομαι εδώ, σε αυτή την αίθουσα, διότι εσείς με φέρατε, κάνοντάς με πολιτικό πρόσωπο. Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, νομίζω ότι προσπαθείτε να συγκρίνετε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους, και ο κόσμος το έχει καταλάβει αυτό. Ισχύει η ελληνική παροιμία τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Εγώ, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, πήγα στο γραφείο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1991, μετά από ερώτημα που έγινε από το τότε υπουργικό συμβούλιο και η επιλογή ήταν του δικαστικού συμβουλίου, του ΣτΕ. Αυτοί με επέλεξαν. Το δικαστικό συμβούλιο του ΣτΕ. Έγινα πρόεδρος του ΣτΕ το 2009, δηλαδή περίπου μετά από 19 χρόνια. Και αν σήμερα βρίσκομαι εδώ σε αυτή την αίθουσα, είναι διότι εσείς με φέρατε εδώ, κάνοντάς με πολιτικό πρόσωπο, εκόντα άκοντα. Δεν είχα εγώ τη βούληση να γίνω πολιτικό πρόσωπο αλλά με φέρατε τι να κάνουμε;».

(Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ)

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην Βασιλική Θάνου λέγοντας «να μου επιτρέψετε, με μεγάλη στενοχώρια, να σας πω και δύο λόγια για την κυρία Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διότι δεν μου αρέσει να λέω πράγματα κατά συναδέλφων μου και πρώην συναδέλφων μου», είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος και συνέχισε: «Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όμως αυτό είναι το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση; Τι γίνεται όταν αυτός που πρέπει να είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής, είναι αυτός που την παραβιάζει πρώτος; Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Και να θέσω μερικά ερωτήματα. Γιατί η κ. Θάνου πήρε τις αποφάσεις σε ασφαλιστικά μέτρα και δεν πήρε κανονικά αποφάσεις; Ξέρετε την απάντηση; Η απάντηση είναι, ότι το έκανε για να μην ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και γιατί, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις πήρε αυτές τις αποφάσεις παρά την αντίδραση των υπολοίπων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Η κ. Θάνου θα ελεγχθεί γι΄αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μπορούσα να πω πολύ περισσότερα, αλλά δεν λέω άλλα».

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε το άσπρο – μαύρο για το άσυλο

«Πρόσημο μόνο εθνικό» έχει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία για τον ίδιο ισοδυναμεί με «απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και «θωρακίζει και τον πολιτικό διάλογο μέσα στα πανεπιστήμια».

 

Αλ. Τσίπρας: Έχετε ιδεολογική εμμονή με το δημόσιο πανεπιστήμιο

«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συμπληρώσει: «Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Αλ. Χαρίτσης: Αντισυνταγματικές διατάξεις απορρυθμίζουν τους ΟΤΑ

Νωρίτερα, επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την ότι με αντισυνταγματικές διατάξεις διαλύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ υπεραμύνθηκε του «Κλεισθένη» κάνοντας λόγο για μια συγκροτημένη ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική τομή.

«Δεν εισάγετε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο. Η παρέμβασή σας είναι πρόχειρη, αποσπασματική και δεν ρυθμίζει αλλά απορρυθμίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανατρέποντας τη πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία», υπογράμμισε ο Αλέξη Χαρίτσης.

«Το σημερινό νομοσχέδιό σας για τα ζητήματα των ΟΤΑ και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που ψηφίσατε τα ενώνει το ίδιο νήμα της λογικής σας. Είναι η λογική του υπερσυγκεντρωτισμού και της εξασθένησης του ελέγχου και της λογοδοσίας. Αυτό κάνατε για το κράτος το ίδιο κάνετε και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο βουλευτής έκανε λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού επικαλούμενος και τις παρατηρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που, όπως είπε, εξέφρασε προβληματισμούς για την εφαρμογή τους.

«Το άρθρο 1 παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας της ψήφου, είναι κομμένο και ραμμένο για τους δημάρχους που πρόσκεινται στο κόμμα σας. Δεν μπορεί να ορίζετε αμετάκλητη τη σύμπραξη παρατάξεων. Το άρθρο 2 ακυρώνει τη βασική αρχή ότι οι τοπικοί άρχοντες εκλέγονται από τα συμβούλια. Το Επιστημονικό Συμβούλιο μιλά για πρόβλημα στη συγκρότηση των τοπικών οργάνων. Με το άρθρο 5 καταργείτε τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων, ορίζετε τον αρεστό σας πρόεδρο και όχι τον εκλεγμένο. Καταστρατηγείτε τη πρόσφατη λαϊκή ετυμογορία και την ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του "Κλεισθένη"», ανέφερε.

Αντιπαράθεση Βαρουφάκη-Καραθανασόπουλου για το άσυλο

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Νίκο Καραθανασόπουλο, ο οποίος είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 για συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας για την προστασία του ασύλου.

«Το ΚΚΕ έχει αποτελεσματικούς τρόπους περιφρούρησης των κινητοποιήσεων και μάλιστα με ομάδες που φορούν περιβραχιόνια, που είναι ένα είδος στολής» απάντησε ο πρώην υπουργός στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ.

«Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η κατάργηση του ασύλου είναι η περιφρούρησή του με τη συγκρότηση υπηρεσίας περιφρούρησης, η οποία να λογοδοτεί στις πανεπιστημιακές αρχές», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Μιλάτε για ένστολη εσωτερική ασφάλεια με εξοπλισμό. Η περιφρούρηση του ασύλου πρέπει να είναι έργο των φοιτητικών συλλόγων», αντέτεινε ο κ. Καραθανασόπουλος.

ΒΟΥΛΗ
Σύσσωμα πυρά αντιπολίτευσης για το διυπουργικό νομοσχέδιο
Με αρνητικά σχόλια από πλευράς αντιπολίτευσης διεξήχθη την Τετάρτη η συζήτηση στην Ολομέλεια για το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί την Πέμπτη.
Σύσσωμα πυρά αντιπολίτευσης για το διυπουργικό νομοσχέδιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
Δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων φέρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης ● Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του λυκείου ● Θεσπίζεται χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ●...
Κλείνουν οι πόρτες των πανεπιστημίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πεδίο βολής οι φτωχοί και αδύναμοι μαθητές: ταξικό ξεκαθάρισμα!
Εφόσον γίνει πράξη η διακήρυξη της κυβέρνησης, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το δημόσιο σχολείο για ένα τμήμα μαθητών, των πιο στερημένων μορφωτικά και κοινωνικά, θα λειτουργήσει όπως και η δημόσια υγεία για...
Πεδίο βολής οι φτωχοί και αδύναμοι μαθητές: ταξικό ξεκαθάρισμα!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στα ΑΕΙ με ένα τηλεφώνημα
Η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε με ανατριχιαστικό τρόπο το πώς οραματίζεται τα πανεπιστήμια μετά την κατάργηση του ασύλου. Με την παραμικρή καταγγελία οιουδήποτε αξιόπιστου ή αναξιόπιστου μάρτυρα θα επεμβαίνει η...
Εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στα ΑΕΙ με ένα τηλεφώνημα
ΒΟΥΛΗ
Αλ. Τσίπρας: Έχετε ιδεολογική εμμονή με το δημόσιο πανεπιστήμιο
Για «ιδεολογική εμμονή» στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, απ’ το βήμα της Βουλής, όπου ψηφίζεται σήμερα το διυπουργικό νομοσχέδιο για κατάργηση ασύλου και ΟΤΑ.
Αλ. Τσίπρας: Έχετε ιδεολογική εμμονή με το δημόσιο πανεπιστήμιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας