Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μόνο η Ν.Δ. ψήφισε το «επιτελικό κράτος»

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το «ριζοσπαστικό μοντέλο για το κράτος του 21ου αιώνα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για «στρατιές μετακλητών», διορισμούς συγγενών και φίλων, αλλά και για καθήλωση της χώρας πίσω από τις εξελίξεις.

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόνο η Ν.Δ. ψήφισε το «επιτελικό κράτος»

  • A-
  • A+
Η ανταλλαγή πυρών επικεντρώθηκε στην Βασιλική Θάνου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ, αλλά και στην πρότερη επαγγελματική δραστηριότητα του νυν υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Την πρώτη, ουσιαστικά, αντιπαράθεση μετά την ανταλλαγή ρόλων –η δεύτερη αναμένεται στην Ολομέλεια για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου– είχαν χθες το βράδυ στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το νέο μοντέλο διακυβέρνησης και λειτουργίας του Δημοσίου που καθιερώνει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το επιτελικό κράτος.

Η ανταλλαγή πυρών επικεντρώθηκε, όπως προεξόφλησε και η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στον αριθμό των μετακλητών, στις διατάξεις που καταργούν τις Ανεξάρτητες Αρχές –με αιχμή την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και της Μαρίας Παπασπύρου από τη ΓΕΔΔ–, την τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ, αλλά και την πρότερη επαγγελματική δραστηριότητα του νυν υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Υψηλές εντάσεις

Ο πρωθυπουργός, αφού παρουσίασε το «ριζοσπαστικό μοντέλο για το κράτος του 21ου αιώνα», απάντησε στη σκληρή κριτική που άσκησε –επί διήμερο τελικά– για τις νομοθετικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης ο προκάτοχός του, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για «στρατιές μετακλητών», διορισμούς συγγενών και φίλων, αλλά και για καθήλωση της χώρας πίσω από τις εξελίξεις, λόγω και της αποσύνδεσης, όπως υποστήριξε του Μαξίμου, από τα υπουργεία.

«Εύχομαι το σχήμα που έχετε αποφασίσει να κριθεί αποτελεσματικό στην πράξη, αντιλαμβάνομαι όμως ότι εσείς ξεκινώντας την κυβερνητική σας θητεία δείχνετε εκ των προτέρων πως δεν έχετε εμπιστοσύνη στους υπουργούς σας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε την κυβέρνηση πως θα ελέγχεται διαρκώς από τη Βουλή, πως «το κράτος δεν είναι φέουδο», ούτε η λαϊκή εντολή «λευκή επιταγή». Χαρακτήρισε δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη «βουβό» πρωθυπουργό, γιατί και στη χθεσινή του τοποθέτηση απάντησαν, σε πρώτη φάση, οι υπουργοί του (Γεραπετρίτης, Κεραμέως και Βορίδης χθες, Γεωργιάδης κατά την προχθεσινή τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα).

Επικαλούμενος το σατιρικό ποίημα του Αλέξανδρου Σούτσου για τον υδροκεφαλισμό του κράτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα σημείωσε πως «έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του» προκειμένου να υποστηρίξει τις νομοθετικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία του κράτους.

Νίκη Κεραμέως, Μάκης Βορίδης

Ο ίδιος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σημαντική πολιτική πρωτοβουλία» προσδίδοντάς του ουσιαστικό κοινωνικό περιεχόμενο και μίλησε για άλλη μια φορά για την προσπάθεια αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και τον εκσυγχρονισμό των δομών της κυβέρνησης.

Προς το τέλος της ομιλίας του άφησε αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως καθήλωσε τη χώρα πίσω από τις εξελίξεις, δήλωσε δε πως ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να μεταρρυθμίσει, χωρίς να «κατεδαφίσει», τη χώρα. «Η Ελλάδα έμεινε πολύ καιρό πίσω από τις εξελίξεις, πολλές παθογένειες οξύνθηκαν, κακοφόρμισαν, όμως έχουμε τώρα μια νέα ευκαιρία», είπε ο πρωθυπουργός. «Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας είναι ο συντονισμός και τα κατάλληλα εργαλεία δράσης, για να ταξιδέψουμε με γερό σκαρί…».

«Εύχομαι το σχήμα που έχετε αποφασίσει να κριθεί αποτελεσματικό στην πράξη, αντιλαμβάνομαι όμως ότι εσείς ξεκινώντας την κυβερνητική σας θητεία δείχνετε εκ των προτέρων πως δεν έχετε εμπιστοσύνη στους υπουργούς σας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέχεια της προχθεσινής του ομιλίας στην Ολομέλεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό και λαθροχειρία, στο θέμα των μετακλητών, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα, ενώ επικαλούμενος τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τις συμβουλές του ΟΟΣΑ ως προς το νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν ήταν υπόδειξη του Οργανισμού η κατάργηση του θεσμού του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε για άλλη μία φορά την κατάργηση της ΓΕΔΔ στη διερεύνηση των υποθέσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, ενώ απαντώντας στην κριτική για την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου, αναφέρθηκε στην επί μακρόν απασχόληση του Γ. Γεραπετρίτη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (βασικός νομικός της σύμβουλος από το 2011 έως το 2018) αλλά και στη νυν υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη συμμετοχή του συζύγου της, κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ίδια Αρχή.

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε πρώτος ο υπουργός Επικρατείας λέγοντας πως δεν έκρυψε ποτέ την επαγγελματική του διαδρομή. «Μέμφεστε έναν επαγγελματία επειδή ασχολήθηκε υπέρ του Δημοσίου. Εάν η δυσανεξία σας αυτή με την οποιαδήποτε απασχόληση, να αποδεχθούμε τότε στη συνταγματική αναθεώρηση, πως μέσα στη Βουλή, σ’ αυτόν τον ιερό χώρο πρέπει να είναι όσοι προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα»! είπε αντεπιτέθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Για την Βασιλική Θάνου

Ακολούθησε η απάντηση της Νίκης Κεραμέως, που επανέλαβε την επιχειρηματολογία της, μεσολάβησε ωστόσο ο σχολιασμός του Μάκη Βορίδη, ο οποίος από τα υπουργικά πλέον έδρανα κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της – με το αντίστοιχο καταγγελτικό ύφος που εκδηλώνει αυτές τις ημέρες και ο Αδωνις Γεωργιάδης. «…Η κ. Θάνου που τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν και σύμβουλος άμισθη στο πρωθυπουργικό γραφείο γιατί είχε γοητευθεί από τα χαρίσματα του κ. Τσίπρα…», δήλωσε σαρκαστικά, ενώ μπροστά στις θυελλώδεις αντιδράσεις που ξεσήκωσε ο τόνος του στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «…Εσείς δεν δικαιούστε να ομιλείτε, για να θυμηθώ και μια ωραία φράση!».

«Ελπίζω ο βουβός πρωθυπουργός που κάθεται και ακούει τους υπερασπιστές υπουργούς του να απαντήσει ο ίδιος σε εμένα», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι πρωθυπουργός ο κ. Βορίδης, καλός δικηγόρος είναι!».

«Εγώ θα είμαι εδώ να σας απαντώ όποτε χρειάζεται, δεν σκοπεύω να είμαι βουβός πρωθυπουργός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνοντας στη δευτερολογία του αιχμές για τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Επικαλέστηκε μάλιστα και τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να τον κατονομάσει, αναφερόμενος σε «παρατσούκλι», ενώ επικαλέστηκε και τις δηλώσεις στη Βουλή του Γ. Βαρουφάκη περί λειτουργίας της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σωσίβιό σας είναι τώρα ο κ. Βαρουφάκης που επί τέσσερα χρόνια τον είχατε αναγάγει στον πιο αναξιόπιστο πολιτικό», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η υποκρισία είναι προφανής και ο κόσμος καταλαβαίνει…», συμπλήρωσε αναφερόμενος παραδειγματικά, για άλλη μία φορά στην τοποθέτηση του συμβούλου του Αντ. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα, στην διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία και ώς αργά χθες βράδυ συνεχιζόταν η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων.

ΒΟΥΛΗ
Μονομαχία για την εμπιστοσύνη
Ανάστημα συνείδησης απέναντι στον τόπο, τη δημοκρατία και την Ιστορία ζήτησε από τους βουλευτές ο πρωθυπουργός, καλώντας την Ολομέλεια να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του απόψε τα μεσάνυχτα, οπότε...
Μονομαχία για την εμπιστοσύνη
ΒΟΥΛΗ
Συνεχίζει το εθνικιστικό «βιολί» της η Ν.Δ. στη Βουλή
Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Παλέ ντε Σπορ για τη «Μακεδονία της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης» στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθούσαν να στρώνουν το έδαφος στα...
Συνεχίζει το εθνικιστικό «βιολί» της η Ν.Δ. στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας
Ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάσει τις αντισυγκεντρώσεις που ετοιμάζονται το Σαββατοκύριακο με αφορμή την προγραμματισμένη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «η...
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας
ΒΟΥΛΗ
Ανευ προηγουμένου στοχοποίηση ενός νομοθετήματος και ενός προσώπου
Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών μέχρι την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας με κραυγές που στοχεύουν να προκαλέσουν τον φόβο έγινε λόγος χθες στη...
Ανευ προηγουμένου στοχοποίηση ενός νομοθετήματος και ενός προσώπου
ΒΟΥΛΗ
Η Ν.Δ. ερωτά...καταγγέλλοντας
Kαταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «θέτει σε κίνδυνο την υγεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την άμυνα της χώρας», η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις στη Βουλή για τις περικοπές των 28 εκατ. ευρώ από...
Η Ν.Δ. ερωτά...καταγγέλλοντας
ΒΟΥΛΗ
Η προαναγγελθείσα αποχώρηση της αντιπολίτευσης
«Παρωδία διαδικασίας» κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ, αποχαιρετώντας την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που απαρτίζεται πλέον μόνο από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ● Είχε προηγηθεί η αποχώρηση των...
Η προαναγγελθείσα αποχώρηση της αντιπολίτευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας