Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η μοναξιά ενός νομοσχεδίου
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μοναξιά ενός νομοσχεδίου

  • A-
  • A+
Μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκαν υπέρ, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν επί της αρχής. Ενστάσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη», για την κατάργηση της Νομικής της Πάτρας και για την αναστολή άρθρου του Ποινικού Κώδικα.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές που επιθυμεί να προωθήσει με το διυπουργικό νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στην Aυτοδιοίκηση, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και την ουσιαστική παύση της προέδρου και μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ετσι, χθες, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ., ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής άρχισε νωρίς χθες το πρωί, με τους φορείς να έχουν τον λόγο επί των άρθρων. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναλυτικό ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο δισέλιδο. Ενδιαφέρον, όμως, είχαν οι υπόλοιπες τοποθετήσεις των εξωκοινοβουλευτικών φορέων για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη».

Ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για «θετικό νομοσχέδιο» που δείχνει ότι «η νέα κυβέρνηση έχει γρήγορα αντανακλαστικά». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Ενστάσεις για το άρθρο 5 παρ. 10 εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικτύου Συμβούλων Κοινοτήτων Αλεξανδρούπολης, Παύλος Γεωργιάδης, ζητώντας να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη και να παραμείνουν οι αποφασιστικές αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων.

Οπως είπε, δεν πρέπει να γίνει αλλοίωση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και τόνισε ότι οι αρμοδιότητες των κοινοτήτων ενισχύουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, κάτι που έκανε το σχέδιο «Κλεισθένης». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βασίλειος Μαμόλης, πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βοηθηθούν τα χωριά που έχουν προβλήματα και ερημώνουν και να προβλεφθούν προϋπολογισμοί για την κάλυψη των μικροαναγκών των πολιτών».

Ο ίδιος κάλεσε τους βουλευτές που προέρχονται από την επαρχία να θυμηθούν από πού προέρχονται και να βγουν να ρωτήσουν τους κατοίκους των χωριών της εκλογικής τους περιφέρειας για το ποιες είναι οι ανάγκες τους και πώς μπορούν αυτές να εξυπηρετηθούν, υπονοώντας ότι με τις αλλαγές που επιχειρούνται οι κοινότητες δεν θα έχουν την οικονομική ανεξαρτησία που χρειάζονται.

Ασυλο

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επανέλαβε και χθες το βασικό της επιχείρημα: «Εμείς δεν οραματιζόμαστε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Ο στόχος μας είναι να λειτουργήσει η διάταξη αποτρεπτικά. Ούτε θέλουμε οι αστυνομικοί να είναι σε ρόλο “μπαμπούλα”. Εμείς θέλουμε να επιστρέψει το πανεπιστήμιο σε αυτούς που ανήκει –στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους διοικητικούς– και για αυτό αγωνιζόμαστε».

Με την τοποθέτησή της ταυτίστηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόρης Γερακαράκος, ο οποίος χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο και τόνισε ότι «οι αστυνομικοί τάσσονται με το κοινωνικό αίσθημα». Ξεκαθάρισε, ωστόσο: «Δεν θα εγκατασταθούμε στα πανεπιστήμια στη θέση των ταραχοποιών [...]. Δεν θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένστολους φοιτητές η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Η ακαδημαϊκή ελευθερία πρέπει να προστατεύεται από μόνη της, όχι με καταδρομικές επεμβάσεις».

Η συζήτηση στη συνέχεια στράφηκε στην κατάργηση της Νομικής της Πάτρας, με την πρύτανη του Πανεπιστημίου, Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, να σημειώνει πως η ίδρυσή της δεν ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα αλλά αποτελεί αίτημα του Πανεπιστημίου από τη δεκαετία του 1960 που κατά καιρούς επανερχόταν στην επικαιρότητα. «Η απόφαση της ίδρυσης είναι όχι μόνο ορθή, αλλά επιβεβλημένη», είπε η κ. Κυριαζοπούλου, «ώστε να αναπτυχθεί ένα πανεπιστήμιο μεγάλου ακαδημαϊκού εύρους στη δυτική Ελλάδα».

Ο κ. Ζούπας εκ μέρους του δικηγορικού συλλόγου Πατρών εξέφρασε την άποψη ότι το επιχείρημα πως «δεν θέλουμε άλλους ανέργους δικηγόρους» δεν ευσταθεί, αφού ο αριθμός εισακτέων θα παρέμενε ίδιος. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι «η ίδρυση Νομικής στην Πάτρα είναι ιστορική κατάκτηση, ενώ η κατάργησή της, ιστορικό λάθος. Πρόκειται για ακαδημαϊκή κατάκτηση και υλοποίηση ενός ονείρου των πολιτών της Πάτρας και της δυτικής Ελλάδας και αποτέλεσμα διεκδίκησης πάνω από 40 χρόνων, που ολοκληρώνει το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα».

Τον έντονο προβληματισμό του για την αναστολή του άρθρου του Ποινικού Κώδικα που αφορά την παροχή κοινωφελούς εργασίας εξέφρασε ο πρόεδρος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Γεώργιος Σταματογιάννης τονίζοντας ότι η πρόβλεψη αυτή είναι πολιτικός πολιτισμός. «Τουλάχιστον ας υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν δεν είναι έτοιμες οι υποδομές. Γιατί αν ανασταλεί αορίστως, θα επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς της καταβολής πληρωμής», τόνισε.

ΒΟΥΛΗ
ΝΔ και Ελληνική Λύση ψήφισαν την κατάργηση του ασύλου
Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή το άρθρο 64 για την κατάργηση του ασύλου, το οποίο υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία με την Ελληνική Λύση. Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε. 
ΝΔ και Ελληνική Λύση ψήφισαν την κατάργηση του ασύλου
ΒΟΥΛΗ
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στις επιτροπές -μόνο από Ν.Δ.- το διυπουργικό
Το διυπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για τη κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, και προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις εκ μέρους της...
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στις επιτροπές -μόνο από Ν.Δ.- το διυπουργικό
ΒΟΥΛΗ
Κοινοβουλευτικό σπριντ
Σε έναν μικρό κοινοβουλευτικό αγώνα ταχύτητας επιδίδεται από σήμερα η κυβέρνηση μέσω της Βουλής.
Κοινοβουλευτικό σπριντ
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που βρίσκεται υπό επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Στο επίκεντρο οι διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα...
Σύγκρουση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνες εξισώσεις απ' τον Άδωνη
Τη θεωρία των δύο άκρων επανέφερε σήμερα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση του «Κλεισθένη». Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για την...
Επικίνδυνες εξισώσεις απ' τον Άδωνη
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, με πολλά αντιπολιτευτικά «ναι»
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ από την ολομέλεια της Βουλής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίζουν δεκάδες άρθρα του. Ικανοποίηση Σκουρλέτη για το γεγονός ότι ψηφίζονται και...
Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, με πολλά αντιπολιτευτικά «ναι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας