Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέρασε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος μετά από ένα «επεισοδιακό» διήμερο
Φωτογραφία Eurokinissi

Πέρασε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος μετά από ένα «επεισοδιακό» διήμερο

  • A-
  • A+

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση στη Ολομέλεια για το «επιτελικό κράτος», μετά από διήμερη συζήτηση, στην οποία πρωταγωνίστησε η σφοδρή σύγκρουση Αλ. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη για το θέμα του διοικητή της ΕΥΠ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επί της αρχής το νομοσχέδιο πέρασε μόνο με την ψήφο της ΝΔ, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι».

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι». Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Με ήσυχη συνείδηση ο Γεραπετρίτης

Την συζήτηση στην Ολομέλεια έκλεισε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος δήλωσε «αισθάνομαι ήσυχη τη συνείδησή μου ότι εισφέρω εκείνο που μπορεί να φέρει μια γνήσια αλλαγή, έναν γνήσιο εκσυγχρονισμό στη χώρα».

«Το κάνω μετά λόγου γνώσεως και με την πεποίθηση της ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενεές. Σήμερα, απέναντι στην ιστορία, έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας. Με καθαρές αρμοδιότητες, με καθαρή ευθύνη και ο πολίτης παραμένει ιδιοκτήτης της εξουσίας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Δεν είναι συγκεντρωτικό, είναι προοδευτικό

Με ζέση υπερασπίστηκε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός.

 

 

 

«Υποκρισία και ψεύδη»

Λάβρος κατά της κυβέρνησης και βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Βουβαμάρα» Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη με ελάχιστες απαντήσεις από τον πρωθυπουργό.

Πίσω ολοταχώς και για το «εθνικό αφήγημα»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, το σώμα, ότι η κυβέρνηση αλλάζει τη διατύπωση του άρθρου 113 για τον σκοπό του «Ελλάδα 2021», έπειτα από τις αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.


Αντιπαραγωγικές διατάξεις που πρέπει να διορθωθούν

«Είναι πανθομολογούμενη η ανάγκη να αποκτήσει η οικονομία όχι απλώς σοκαριστικούς αλλά συγκλονιστικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και για να γίνει αυτό απαιτείται περιορισμός της γραφειοκρατίας. Διαχωρίζουμε τη θέση μας από την κυβερνητική πλειοψηφία ως προς το παρόν σχέδιο νόμου, αλλά και από τη μείζονα αντιπολίτευση που επιβάρυνε την κοινωνία και την οικονομία με δεκάδες μονάδες γραφειοκρατίας, δίχως ποτέ να μετρήσει τα αποτελέσματα της», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι το κράτος που εισηγείται το σχέδιο νόμου είναι «δήθεν επιτελικό» και πρόσθεσε ότι, προσθέτει γραφειοκρατία.

«Έξι γενικές γραμματείες υπό τον πρωθυπουργό, ελεγκτικές επικαλύψεις, παράλληλες αρμοδιότητες, συναρμοδιότητες, εκατοντάδες υπάλληλοι, γραφειοκρατία ακόμη και για την κατάθεση ενός νόμου στη Βουλή. Έτσι θα μπορέσουμε να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς;» διερωτήθηκε.

«Αντί μιας λιτής επιτελικής διοίκησης που θα λειτουργήσει τάχιστα για να άρει εμπόδια, να απαλλάσσει σημαντικά την οικονομία από το θανάσιμο σφιχταγκάλιασμα του κράτους, αντί γι' αυτό, ιδού το πρώτο θεσμικό τέκνο της κυβέρνησης: μια θηριώδης γραφειοκρατική δομή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε:

«Δύο είναι οι προοπτικές αυτής της δαιδαλώδους υπηρεσίας υπό τον πρωθυπουργό. Ή θα παραμεριστεί από την ίδια τη ζωή, ή θα καταδυναστεύσει την οικονομία, την κοινωνία και θα παγιδεύει τελικά την ίδια την κυβέρνηση και ως προς την άσκηση του νομοθετικού έργου», εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις περί λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ σχολαστικές», ενώ διερωτήθηκε. «Γιατί έπρεπε να διατυπώσετε 17 ολόκληρα άρθρα ενός νέου νόμου».

«Από την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου έχουμε καταστήσει σαφή την πρόθεσή μας να ασκήσουμε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια ούτε να σωπαίνουμε όταν διαπιστώνουμε αντιπαραγωγικές, αντιαναπτυξιακές και δυσλειτουργικές προβλέψεις στα υπό ψήφιση νομοσχέδια. Και αυτό το νομοσχέδιο βρίθει τέτοιων διατάξεων. Σας καλώ να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να αναθεωρήσετε όπου δει, εκεί όπου πρέπει δηλαδή», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Ισχυρό κράτος με... πολιτικούς γιάπηδες

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος εισάγει θεσμικές αλλαγές που έχουν στόχο να κάνουν πιο δυνατό το κράτος για την εφαρμογή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια.

«Τι κρύβεται πίσω από τις πομπώδεις διακηρύξεις για το επιτελικό κράτος; Με αυτές τις εξαγγελίες τι ακριβώς θα ωφεληθεί ο λαός; Θα επιστρέψουν οι συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα; Θα αλλάξει η εργασιακή ζούγκλα; Θα σταματήσουν να σκοτώνονται οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας; Θα υπάρξει μόνιμη εργασία; Θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα που συντρίβει το λαό; Το επιτελικό κράτος θα καταργήσει τα μνημόνια;», είπε ο Θανάσης Παφίλης και προσέθεσε ότι οι θεσμικές αλλαγές έχουν στόχο να κάνουν πιο δυνατό το κράτος για την εφαρμογή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

«Όπως θυσιάσατε τα λαϊκά συμφέροντα, κατά τη διάρκεια της κρίσης, έτσι τώρα, με αυτές τις αλλαγές, με συνταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, προστατεύονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απευθυνόμενος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής. Είπε ακόμα ότι «με το νομοσχέδιο το κράτος γίνεται πιο ανθεκτικό, για την ανάκαμψη των κερδών αυτών που κατέχουν τον πλούτο στη χώρα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διαμορφώνει έναν σκληρό πυρήνα ανώτερων κρατικών υπαλλήλων που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής αυτής ανεξάρτητα από την εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, γιατί όλοι έχουν υπογράψει δεσμεύσεις στην ΕΕ και έχουν ως ευαγγέλιο τον αυστηρό έλεγχο εφαρμογής της από την Κομισιόν».

«Πολιτικούς γιάπηδες θέλετε να φτιάξετε», είπε ο Θανάσης Παφίλης και τόνισε πως «ο ισχυρισμός ότι το κράτος θα είναι φιλικό και θα υπηρετεί τον πολίτη, δεν αντέχει ούτε στο Δημοτικό» γιατί «το αστικό κράτος, είναι σκληρό ταξικό κράτος και τα συμφέροντα είναι αντιτιθέμενα αφού όσο πιο πολύ δουλεύει ο εργαζόμενος τόσο κερδίζει ο καπιταλιστής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο του νομοσχεδίου για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

«Η πρόθεση του άρθρου 113 να κατασκευάσει ένα εθνικό αφήγημα και ενιαία εικόνα της ιστορίας της Ελλάδας, επιχειρεί να συσκοτίσει τις ταξικές αντιθέσεις που συντέλεσαν στη διαμόρφωση και στην πορεία του ελληνικού κράτους. Πολύ περισσότερο, επιχειρεί να συσκοτίσει τη διαχρονική ταξική του ταυτότητα. Ποτέ δεν ήταν κράτος όλων των Ελλήνων, με την ταξική έννοια», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «το νομοσχέδιο επιχειρεί να προάγει το ιδεολόγημα της εθνικής ενότητας και, μέσα από αυτό, να παρουσιάσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης ως συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας. Θέλει να διευκολύνει την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από όλα τα αστικά κόμματα, στο όνομα των εθνικών συμφερόντων και των αστικών δικαιωμάτων».

Είπε επίσης ότι το ΚΚΕ, με δικές του εκδηλώσεις, θα προβάλει πλατιά στο λαό τις θέσεις του και φυσικά θα πάρει μέρος σε όποιες συζητήσεις κληθεί, προβάλλοντας την πραγματική ιστορία της χώρας, από αυτή τη σκοπιά.

Το μυαλό στο Καστελόριζο

«Παραλογισμό», χαρακτήρισε τις αρμοδιότητες που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. «Δεν έχουμε πρωθυπουργό αλλά έχουμε θεό. Μόνο ένας θεός μπορεί να τα κάνει αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι θεός και γι' αυτό θα αποτύχει», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο θέμα της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου.

«Η κ. Θάνου είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Μιλάτε για συνέχεια του κράτους. Εάν έχει συνέχεια το κράτος θα πρέπει να κρατήσετε και την κ. Θάνου. Εάν δεν έχει τότε θα πρέπει να καταργήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Βελόπουλος και επανέλαβε την άποψη που είχε διατυπώσει και χθες πως «ο δικαστής μετά τη θητεία του δεν πρέπει να πολιτεύεται».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υποστήριξε ότι η Βουλή θα πρέπει να τοποθετηθεί ως προς το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» στις οποίες θα πρέπει να επιμείνει η Ελλάδα, εάν η Τουρκία επιχειρήσει τελικά γεώτρηση στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις

Πριν την έναρξη της σημερινής συζήτησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Με την πρώτη νομοτεχνική βελτίωση αποκλείονται όλοι οι προϊστάμενοι από τις θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ο κ. Γεραπετρίτης καταθέτει επίσης και νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία, η επιλογή του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα γίνεται από επιτροπή που η συμμετοχή του ΑΣΕΠ θα έχει την πλειοψηφία. Και τα δύο ζητήματα αποτελούν προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες διατυπώθηκαν και σήμερα, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ειδικά για την εξαίρεση των μετακλητών από τις θέσεις των προϊσταμένων της Αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι είναι μείζον πολιτικό και συνταγματικό ζήτημα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι ιδιώτες σε αυτές τις κομβικές θέσεις. Για δε την επιτροπή επιλογής των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να είναι τρία τα μέλη του ΑΣΕΠ και όχι δύο ώστε να έχουν την πλειοψηφία

Παράλληλα, τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει τη συμμετοχή του υπηρεσιακού γραμματέα στη σύνθεση των συμβουλίων επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων, 

Ειδικότερα επανακαθορίζεται η συγκρότηση του ειδικού συμβουλίου επιλογής προϊσταμένων και του συμβουλίου επιλογής προσωπικού και προβλέπεται η συμμετοχή σε αυτά του υπηρεσιακού γραμματέα, όταν η προς πλήρωση θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης αντίστοιχα ανήκει σε υπουργείο. Από τη δημοσίευση των προτεινόμενων ρυθμίσεων παύουν να ισχύουν οι εκδοθείσες πράξεις συγκρότησης και ορισμού των μελών των συλλογικών οργάνων επιλογής προϊσταμένων, τα οποία ανασυγκροτούνται κατά τις κείμενες διατάξεις. Εκκρεμείς προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων οποιουδήποτε επιπέδου, κατ΄εφαρμογή των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μετά την ανασυγκρότηση των αρμόδιων συλλογικών οργάνων.

Διαβάστε τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ΕΔΩ

Όλα όσα έγιναν τη πρώτη ημέρα

ΒΟΥΛΗ
Κορυφώνεται η σύγκρουση για το «επιτελικό κράτος» [live]
Ολοκληρώνεται, σήμερα, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να έχουν έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης. Δεκτή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία. 
Κορυφώνεται η σύγκρουση για το «επιτελικό κράτος» [live]
ΒΟΥΛΗ
Την Τετάρτη η ψήφιση του προϋπολογισμού [Live]
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020», που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 18ης Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Την Τετάρτη η ψήφιση του προϋπολογισμού [Live]
ΒΟΥΛΗ
Με ευρύτατη συναίνεση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Με τη στήριξη σχεδόν του συνόλου των βουλευτών πέρασε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το εκλογικό δικαίωμα των ψηφοφόρων του εξωτερικού
Με ευρύτατη συναίνεση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
ΒΟΥΛΗ
Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες βουλευτών και πολιτικών αρχηγών
Στην ιστοσελίδα της Βουλής έχουν αναρτηθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης τα πόθεν έσχες τριών ετών για όλους τους βουλευτές και πολιτικούς αρχηγούς.
Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες βουλευτών και πολιτικών αρχηγών
ΒΟΥΛΗ
Ταίριαξαν τα προσόντα με τον διοικητή!
Εντονες αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία - σκάνδαλο που έφερε κατεπειγόντως η κυβέρνηση. Για θεσμική εκτροπή κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποχωρήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη...
Ταίριαξαν τα προσόντα με τον διοικητή!
ΒΟΥΛΗ
Ψηφοφορία μετά τη συζήτηση για τις προγραμματικές [ Live ]
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και αυτήν την ώρα καταμετρούνται οι ψήφοι για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής.
Ψηφοφορία μετά τη συζήτηση για τις προγραμματικές [ Live ]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας