Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διακομματική συναίνεση στο μίνι φορολογικό
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διακομματική συναίνεση στο μίνι φορολογικό

  • A-
  • A+
«Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης, την τόνωση της αγοράς, την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων αλλά και τη βελτίωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμβολικό χαρακτήρα στο πρώτο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που ψηφίστηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή επιχείρησε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τις φορολογικές ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Τα μέτρα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πτέρυγα, την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε με «παρών» και το ΜέΡΑ25 υπερψήφισε μόνον τη ρύθμιση για τις δόσεις.

Αρτι αφιχθείς από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το μίνι φορολογικό ως «ταυτότητα» της νέας κυβέρνησης και ως προοίμιο του «συνεκτικού πλαισίου οικονομικής δράσης» που στοχεύει, όπως επανέλαβε, «στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και στη δημιουργία νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι οι Ελληνες».

«Εννέα ημέρες μετά τις προγραμματικές μας δηλώσεις, η Βουλή θα ψηφίσει ένα από τα τρία νομοσχέδια που θα ψηφιστούν μέχρι τις 9 του μηνός και ένα από από τα δέκα που στο επόμενο τετράμηνο θα αποτελέσουν την πυξίδα μας, τη γρήγορη απάντησή μας στα προβλήματα των πολιτών που δεν μπορούν να περιμένουν», είπε, επαναλαμβάνοντας πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης, την τόνωση της αγοράς, την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων αλλά και τη βελτίωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Αναφερόμενος στις πρώτες φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησής του (έπεται συνέχεια με τον νέο φορολογικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο) ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία και θα αντιμετωπίσουν την υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, για την επέκταση των 120 δόσεων δήλωσε πως «θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που χρωστούν στο Δημόσιο», ενώ χαρακτήρισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ηχηρή απάντηση «σε όσους όχι μόνον υπόσχονταν ότι θα τον καταργήσουν αλλά τον αύξησαν».

«Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις βάζει τέλος στις κατασχέσεις από την Εφορία σε όσους ενταχθούν σ’ αυτήν και αυτό είναι μείζονος σημασίας καθώς σε περισσότερους από 1,1 εκατ. πολίτες είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επικαλούμενος στοιχεία του 2018. «Οσοι εξ αυτών μπουν στη νέα ρύθμιση, οι λογαριασμοί τους ξεμπλοκάρονται αμέσως καθώς αίρονται όλα τα εις βάρος τους μέτρα», συμπλήρωσε.

Προειδοποίησε ωστόσο πως η «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης είναι αποκλειστική και δεν παρατείνεται, καθώς δεν προβλέπεται αντίστοιχη ρύθμιση στο μέλλον. «Καλώ τους πολίτες να εκμεταλλευτούν αυτή τη νέα ευκαιρία γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση», είπε.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος λέγοντας πως «όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ε.Ε., τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008».

«Προσωρινή μείωση»

EUROKINISSI

Σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου για τον ΕΝΦΙΑ έθεσε από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών η Φώφη Γεννηματά, εντοπίζοντας το πρόβλημα στη χρονική ισχύ του. «Η παρούσα ρύθμιση αφορά μόνον το ’19, δεν διασφαλίζεται η εφαρμογή της για τα επόμενα χρόνια», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως «οι αποσπασματικές ρυθμίσεις για την ανακούφιση των πολιτών δεν αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα γιατί δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» και έθεσε εκ νέου το ερώτημα προς την κυβέρνηση για τα πραγματικά περιθώρια του δημοσιονομικού χώρου.

Καταλήγοντας επανέλαβε πως το κόμμα της θα συμβάλει στη νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές για τη μείωση των πλεονασμάτων, προκάλεσε ωστόσο ευθέως, όπως είπε χαρακτηριστικά, τον πρωθυπουργό να «ανοίξει τα χαρτιά του» οργανώνοντας ευρεία διαβούλευση στη Βουλή.

Σημειώνεται πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατέθεσε χθες πρόταση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% σε ακίνητα που ανήκουν σε παραδοσιακούς και διατηρητέους οικισμούς και βιοκλιματικά, με ενεργειακή ταυτότητα και θετικό οικολογικό αποτύπωμα, κτίρια, λόγω του υπερβολικού κόστους συντήρησης και ανακαίνισης των ακινήτων.

«Η οικονομία νοσεί»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης από την πλευρά του αιτιολόγησε την απόφαση του ΜέΡΑ 25 να υπερψηφίσει μόνον τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις τονίζοντας πως η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ είναι μακροοικονομικά «άνευ σημασίας» και ταξική στη φιλοσοφία της. «Η οικονομία της χώρας νοσεί και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ως θεράπων ιατρός έπρεπε να φέρει ένα φορολογικό νομοσχέδιο», δήλωσε, προσθέτοντας πως «στο πιο επαίσχυντο μνημόνιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ θα χτίσει η Νέα Δημοκρατία την πιο παρασιτική ολιγαρχία».

«Μικρές τροποποιήσεις»

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ 

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι τομεάρχες Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ (Ευκλείδης Τσακαλώτος-Κατερίνα Παπανάτσιου) κατέκριναν την κυβέρνηση που δεν έκανε αποδεκτές τις τροπολογίες που πρότειναν για δικαιότερη κατανομή του ΕΝΦΙΑ και υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους πως το πρώτο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μικρές τροποποιήσεις στις ψηφισμένες διατάξεις.

«Η Νέα Δημοκρατία προσποιείται ότι δεν θυμάται πως το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών και οι αλόγιστες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2010-2014», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου. «Το γεγονός πως η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές δεν της δίνει συγχωροχάρτι για τις πολιτικές της που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία», πρόσθεσε.

«Βεζίρης Ιζνογκούντ ο Στουρνάρας»

Στον κεντρικό τραπεζίτη επιτέθηκε για άλλη μια φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια παρομοίασε τον Γιάννη Στουρνάρα με τον βεζίρη Ιζνογκούντ που εποφθαλμιούσε τη θέση του χαλίφη της Βαγδάτης (κατά τους Γκοσινί - Ταμπαρί).

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, ο τέως υπουργός Οικονομικών σχολίασε αρχικά τις τοποθετήσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών λέγοντας πως «τις τελευταίες 20 ημέρες έχουμε πείσει τον διοικητή της ΤτΕ ότι στο τέλος του χρόνου δεν θα έχουμε πλεόνασμα 2,9% αλλά 3,5% και πάνω, με τα νέα μέτρα…».

Μιλώντας ειδικότερα για τον Γ. Στουρνάρα «επικρότησε» τη στάση ουδετερότητας που τηρεί: «Ενώ πριν από τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές έβγαινε σχεδόν κάθε μέρα και μας έλεγε για το πρόβλημα που έχουμε, δεν τον έχουμε ακούσει ούτε μια φορά να τοποθετείται για τη νέα κυβέρνηση. Θα μου πείτε, η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ανεξάρτητη, αποτελεί ανεξάρτητη αρχή… Τέτοια ανεξαρτησία έχουμε να δούμε από τότε που ο μεγάλος βεζίρης Ιζνογκούντ ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη!».

Στον συνολικό του σχολιασμό, χαρακτήρισε τις φορολογικές ρυθμίσεις «πολλή συζήτηση για το τίποτα», επανέλαβε ωστόσο πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα τις στήριζε όπως και κάθε ευνοϊκό για τον πολίτη μέτρο, διευκρινίζοντας πάντως πως η παράταξή του θα προτιμούσε να καταψηφίσει τις διατάξεις που μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ στις περιουσίες των 500.000 και πάνω.

 

ΒΟΥΛΗ
Με... σημαία τα «πόθεν έσχες»
Ο Β. Μεϊμαράκης στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο αξιοποίησε στο έπακρο τις «σκιές» για τα δύο κυβερνητικά στελέχη, για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαπάτησε τον λαό και στο Μνημόνιο και στα περί ηθικού του...
Με... σημαία τα «πόθεν έσχες»
ΒΟΥΛΗ
Aντεπίθεση για το plan Β
Bροχή πέφτουν στη Βουλή τα αιτήματα για τη διερεύνηση των σχεδιασμών Βαρουφάκη, αλλά και για την εμπλοκή σε αυτούς του πρωθυπουργού, αφού τη σκυτάλη από τους 24 βουλευτές της Ν.Δ. πήρε χθες η αρχηγός του...
Aντεπίθεση για το plan Β
ΒΟΥΛΗ
Με ενστάσεις και συγκρούσεις η συζήτηση του ν/σ για τις διαδηλώσεις
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, για το νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε κόμματα, οργανώσεις και φορείς.
Με ενστάσεις και συγκρούσεις η συζήτηση του ν/σ για τις διαδηλώσεις
ΒΟΥΛΗ
«Νομοθετείτε υπέρ της παραπαιδείας και των ιδιωτών...»
Με σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ● Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, αναμένονται παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών.
«Νομοθετείτε υπέρ της παραπαιδείας και των ιδιωτών...»
ΒΟΥΛΗ
Καμία απάντηση στην «ώρα του πρωθυπουργού»
Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για τη διαφθορά ● Ο πρωθυπουργός «έκλεισε» το θέμα της ενσωμάτωσης της ρήτρας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η δωροδοκία των υπουργών να μην εμπίπτει στη...
Καμία απάντηση στην «ώρα του πρωθυπουργού»
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση για τους υδρογονάνθρακες
Με ονομαστική ψηφοφορία θα κυρωθούν την Πέμπτη από τη Βουλή οι 4 νέες συμβάσεις για έρευνες ● «Παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει επιφυλάξεις λόγω των σχεδίων της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ●...
Σύγκρουση για τους υδρογονάνθρακες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας