Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Οργουελ στο Μαξίμου...
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Οργουελ στο Μαξίμου...

  • A-
  • A+
Θυελλώδεις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον συγκεντρωτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού. Χωρίς τις απαραίτητες συνοδευτικές εκθέσεις το νομοσχέδιο. Γεραπετρίτης: «Δεν ήταν απαραίτητη η έκθεση της δημόσιας διαβούλευσης γιατί δεν αφορά κατ’ ανάγκη ανθρώπινα δικαιώματα και «αυτά που βλέπετε είναι παιδική χαρά σε σχέση με τη Γερμανία».

Δείγματα «παλιού κακού εαυτού» έδωσε η Νέα Δημοκρατία, εγκαινιάζοντας το νομοθετικό της έργο με ένα κατεπείγον σχέδιο νόμου (μίνι φορολογικό) και ένα χωρίς δημόσια διαβούλευση και αναλυτικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (για τη νέα δομή της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης).

Το πρώτο, που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια, χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι το βράδυ.

Το δεύτερο, για το επιτελικό κράτος που συζητείται από χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, συγκεντρώνει ήδη τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τον πρωθυπουργοκεντρικό του χαρακτήρα και τοποθετείται ψηλά στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως υποστήριζαν χθες στελέχη του (Γεροβασίλη, Ξενογιαννακοπούλου, Γιαννούλης), «αγγίζει τον πυρήνα της δημοκρατίας».

Τη σοβαρή ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο κατά την έναρξη της σχετικής συζήτησης στην επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας, όταν, απαντώντας στις αιτιάσεις για την παραβίαση του Κανονισμού που επιβάλλει την ενσωμάτωση της έκθεσης της δημόσιας διαβούλευσης, υποστήριξε πως δεν κρίθηκε απαραίτητη η ολοκλήρωσή της πριν από την επεξεργασία του νομοσχεδίου από τη Βουλή, διότι το «σύγχρονο εγχειρίδιο διακυβέρνησης», όπως το παρουσίασε, δεν αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απαντώντας δε στις αθρόες βολές της αντιπολίτευσης περί «συγκεντρωτικού κράτους» υποστήριξε πως «όπου υπάρχει κοινοβουλευτικό σύστημα υπάρχει μια βαριά δομή στο πρωθυπουργικό γραφείο» και ότι εμφανίζεται σε όλα τα προηγμένα μοντέλα διακυβέρνησης: «Αυτά που βλέπετε εδώ είναι παιδική χαρά σε σχέση με τη Γερμανία. Και δεν λέω για τη Βρετανία που είναι cabinet office…», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως για την Αρχή Διαφάνειας χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ.

Ανθρώπινα δικαιώματα

«Τα ζητήματα για την οργάνωση του κράτους και της διοίκησης δεν αφορούν κατ’ ανάγκη ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τους ανθρώπους», είπε σχετικά με τη διαβούλευση ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος παραδέχτηκε τις νομοθετικές «εκπτώσεις» στον βωμό της τήρησης του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ενημερώνοντας ο ίδιος πως η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη και πως η σχετική έκθεση θα ενσωματωθεί προσεχώς στο νομοσχέδιο, αιτιολόγησε τη βιασύνη της κυβέρνησης αναφερόμενος στη μεγαλύτερη προεκλογική της δέσμευση, που έχει υποστεί και τη βάσανο της πολιτικής κρίσης. «Είναι θέσεις που είχαν καταστεί γνωστές, δεν υφίσταται κατά την άποψή μου ο σχετικός αιφνιδιασμός. Η ανάγκη για γνήσια ανασυγκρότηση του κράτους και των θεσμών είναι τόσο επιτακτική ώστε να κάνουμε όλοι μία και μόνη παραχώρηση για να τηρηθούν οι χρόνοι», είπε.

Μιλώντας για «αυτοσχέδιο επιχείρημα», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να ανασκευάσει τις αναφορές του στα ανθρώπινα δικαιώματα, εικάζοντας πως δεν εννοούσε ακριβώς αυτό που είπε. «Ας μη διαχωρίζουμε την “υψηλή” πολιτική από την πολιτική που αφορά τους πολίτες», παρατήρησε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «οργουελικό» τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκροτήσει ένα συγκεντρωτικό, πελατειακό και αδιαφανές σύστημα που αποσκοπεί, όπως είπε, στον ολοκληρωτικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης από ένα κέντρο γύρω από τον πρωθυπουργό.

«Οτιδήποτε θεωρείται ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί άμεσα, μέσω της αλλαγής των προσώπων, στην πραγματικότητα καταργείται και ανασυστήνεται. Οποιαδήποτε υπηρεσία, δομή, φορέας δεν μπορούν να ελεγχθούν άμεσα, καταργούνται έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να επαναδιορίσει τους επικεφαλής τους», δήλωσε παραθέτοντας μία από τις «διαβολικές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την κρυφή ουσία», όπως είπε.

Ο Κανονισμός

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας για «βάναυση παραβίαση» του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 85) και για «πρωτοφανή υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είχε προτείνει στην κυβέρνηση να διακόψει τη διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να επανακαταθέσει το νομοσχέδιο. Υποστήριξε παράλληλα πως δεν παρατέθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, σχολιάζοντας μάλιστα προς τον παριστάμενο υπουργό: «Καλό θα είναι το ΓΛΚ να είναι πιο αναλυτικό όταν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Αν εντόπιζε κάποιο κενό σε δικό μας νομοσχέδιο, μας το γυρνούσε πίσω…».

Ο κ. Γεραπετρίτης διαφώνησε με την εκτίμησή του, υποστηρίζοντας πως κατά την άποψή του πληρούται η συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων. Σχολιάζοντας δε και την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη (που μετέχει στην επιτροπή) για «επικίνδυνη λογική» περί διαβούλευσης, δήλωσε πως ο ίδιος επέλεξε να μην προσλάβει κατεπείγοντα χαρακτήρα το νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί χρόνος στην κοινοβουλευτική επεξεργασία του. «Ομως είναι κατεπείγον να αλλάξει άμεσα η δομή με την οποία παράγονται οι πολιτικές…», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Υπενθυμίζοντας πως η δημόσια διαβούλευση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, ο Γιάννης Ραγκούσης, από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, αναφέρθηκε στις «εκπτώσεις» της κυβέρνησης λέγοντας πως «δεν πρόκειται μόνο για νομικά ζητήματα και κοινοβουλευτικούς κανόνες, είναι θέμα αρχής και αντίληψης που έχουμε για την κοινωνία».

Ο Παύλος Πολάκης, μίλησε για «το κράτος της μεταδημοκρατίας του νεοφιλελευθερισμού» και πρόσθεσε: «Διαλύετε όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές για να σταματήσετε με διοικητικό τρόπο μια σειρά από έρευνες που είναι σε εξέλιξη. Υπάρχουν π.χ. καμιά δεκαριά που αφορούν το ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα διαβιβαστούν ή θα δώσει εντολή ο νέος προϊστάμενος να... συρταριαστούν;».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σκληρή κριτική για το δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης επιφύλαξε και ο Χάρης Καστανίδης ως εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Στην πολιτική το μείζον δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείρισή της αλλά η ουσία των νόμων που προτείνει», είπε. Υποστήριξε πως το νομοσχέδιο περιγράφει την ενίσχυση ενός πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος και μάλιστα, όπως δήλωσε, «με έξαλλο τρόπο» (με την τοποθέτηση 400 και πλέον ατόμων γύρω από τον πρωθυπουργό) και ζήτησε από τον υπουργό να το αποσύρει, προβλέποντας πως σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αλλάξει διατάξεις.

Για «λειτουργία επιτελικού κράτους με όρους σύγχρονου μάνατζμεντ» μίλησε ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση πίσω από τα παραπλανητικά συνθήματα επιδιώκει μια διοίκηση εχθρική και ικανή στην επιβολή αντιλαϊκής πολιτικής.

ΒΟΥΛΗ
Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
Την πολιτική δέσμευση πως θα ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέλαβε χθες ο υπουργός Επικρατείας κλείνοντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής την επεξεργασία του νομοσχεδίου...
Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
ΒΟΥΛΗ
Αλογα και παράλογα...
Τις θυελλώδεις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον ιππόδρομο. Θα τεθεί σήμερα, με αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, σε ονομαστική ψηφοφορία.
Αλογα και παράλογα...
ΒΟΥΛΗ
Μάχη χαρακωμάτων πίσω από τις κάλπες
Νέα κόντρα προκάλεσαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τις εκλογικές τροποποιήσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για...
Μάχη χαρακωμάτων πίσω από τις κάλπες
ΒΟΥΛΗ
Μετά τις επιτροπές, πάει στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο
Σε δεύτερο πλάνο, με τις εξελίξεις στο Μακεδονικό να μονοπωλούν την επικαιρότητα, συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί...
Μετά τις επιτροπές, πάει στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο
ΒΟΥΛΗ
Αναπτυξιακός μέσα, «παραιτηθείτε» έξω
«Πουκάμισο αδειανό» χαρακτήρισε τον νόμο ο Κυρ. Μητσοτάκης, «συμφέρει μόνον τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές και όχι τους πολλούς» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ ο Βασ. Λεβέντης προέβλεψε ότι «θα αποτύχει όπως...
Αναπτυξιακός μέσα, «παραιτηθείτε» έξω
ΒΟΥΛΗ
Επιχείρηση: «αποδόμηση της δεδηλωμένης»
Την ώρα του δραματικού μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες η εσωτερική αντιπολίτευση, με αφορμή τη διαφοροποίηση των ΑΝ.ΕΛΛ. στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, έθετε χθες στην Ολομέλεια ζήτημα «δεδηλωμένης» της...
Επιχείρηση: «αποδόμηση της δεδηλωμένης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας