Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπερψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο στην επιτροπή Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Υπερψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο στην επιτροπή Οικονομικών

 • A-
 • A+

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το ΚΚΕ, που κατέθεσε τρεις τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, δήλωσε «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ενώ το ΜΕΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε ότι υπερψηφίζει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Το νομοσχέδιο που εισήχθη με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος θα ψηφιστεί αύριο, Τρίτη, στην Ολομέλεια, όπου η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως είπε η ρύθμιση θα περιληφθεί στο διϋπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή.

Αιτιολογώντας, δε, τη διαδικασία επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα γιατί οι ρυθμίσεις αφορούν θέματα του τρέχοντος έτους, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι φορολογικές βελτιώσεις.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από το 2019 και πρόσθεσε ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση 30% μεσοσταθμικά ισχύει στο ακέραιο.

Ως δεύτερη προτεραιότητα, έθεσε την διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων και κατέστησε σαφές ότι «αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση» είναι η τελευταία.

«Μετά την λήξη της, και ετοιμάζουμε ήδη το νέο πλαίσιο, θα υπάρχει ένα μόνιμο οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις» εξήγησε.

Στόχος της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι με τις νέες ρυθμίσεις διευρύνεται η βάση για τους οφειλέτες και μπορούν να υπαχθούν πλέον και Νομικά Πρόσωπα, ανακουφίζονται άμεσα οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, μειώνεται η ελάχιστη δόση από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μειώνεται το επιτόκιο που επιβαρύνει τους οφειλέτες, από 5% στο 3%.

«Ακούμε την αγορά, αναστέλλουμε τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, είμαστε κοντά στις ανάγκες των Ελλήνων φορολογουμένων και προσδοκούμε στην αύξηση των εσόδων, κυρίως γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», τόνισε ο κ. Σπανάκης, καλώντας όλα τα κόμματα «να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που έχει στόχο την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, έκανε λόγο «για ρετουσάρισμα και ένα μικρό λίφτινγκ των ρυθμίσεων που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση» και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του κόμματός της που αφορά την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των μικρών νησιών με κάτω από 1000 κατοίκους καθώς και μικρές επιχειρήσεις.

«Εμείς συμφωνούμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ. Η δική μας λογική ήταν να μειωθεί ο φόρος σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, η δική σας λογική είναι να περιορίσετε τη μείωση του φόρου στις μεγάλες περιουσίες» ανέφερε και τόνισε πως «η νέα διάταξη εισάγει μια κραυγαλέα μεροληπτική αντιμετώπιση, αφού ευνοούνται ιδιαιτέρως οι ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιών, έναντι των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών».

Συγκεκριμένα, εξήγησε, «περιουσίες αξίας 80.000 έως και 1.000.000 ευρώ, λαμβάνουν ακριβώς την ίδια έκπτωση στον φόρο, της τάξεως του 20%, με αποτέλεσμα παραδείγματος χάριν ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος αξίας 80.000 να δει μια μείωση που μπορεί να αγγίζει τα 100 ευρώ, ενώ ο ιδιοκτήτης  διαμερισμάτων αξίας 1.000.000 ευρώ  μπορεί να δει μείωση που θα αγγίζει δυσθεώρητα ύψη. 

Πολύ περισσότερο  μεροληπτική είναι και η θέσπιση μείωσης, της τάξεως του 10%, σε περιουσίες άνω του 1.000.000 ευρώ,  χωρίς να εξηγείται από την κυβέρνηση ο λόγος που, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, θα πρέπει να ευνοηθούν με έκπτωση περιουσίες τέτοιου μεγέθους, ειδικά εφόσον η μείωση αυτή  στερεί  δημοσιονομικό χώρο από τις εκπτώσεις στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες».

Η κ. Παπανάτσιου χαρακτήρισε, επίσης, «μικρά ρετουσαρίσματα τις τροποποιήσεις για τις 120 δόσεις», σημειώνοντας ότι είναι συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες παρέλαβε σε «ώριμο στάδιο η κυβέρνηση της ΝΔ».

«Εμείς με επιφυλάξεις παρέχουμε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο», ξεκαθάρισε, από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης.

«Συμφωνούμε με τις πρώτες ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ. Πρέπει να μας βρει με θετική θέση, ειδικά γιατί αφορά τα μικρά και μεσαία στρώματα που δοκιμάστηκαν από τη φορολογική λαίλαπα. Είναι ευνόητη η ψήφος μας, έχουμε, όμως, επιφυλάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

Παράλληλα, πρότεινε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα κτίρια ή όσα έχουν ενεργειακή συντήρηση και να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς, καθώς και να εξαιρεθούν τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.

«Κατανοώ την τακτική του πρωθυπουργού να δείξει γρήγορα ανακλαστικά και ισχυρή θέληση, διατηρώ όμως αμφιβολίες κατά πόσο οι ευχάριστες αποσπασματικές ρυθμίσεις εντάσσονται σε μια εθνική στρατηγική για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Σκανδαλίδης και συμπλήρωσε: «Οι αποσπασματικές, ευχάριστες ρυθμίσεις σας δεν συνάδουν με την παραδοχή του ύψους των ματωμένων πλεονασμάτων που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και απαγορεύει να κάνετε συνολική ρύθμιση».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο «για επιχείρηση συγκάλυψης μιας αντιλαϊκής πολιτικής» και τόνισε ότι «πρόκειται για ένα φορολογικό ταξικό νομοσχέδιο που επί ΝΔ γίνεται ακόμα χειρότερο».

Όπως υποστήριξε, «οι μόνες μεγάλες φοροαπαλλαγές αφορούν το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

«Είναι δεδομένο ότι για τα ματωμένα πλεονάσματα θα αυξηθεί η συμμετοχή της λαϊκής οικογένειας στα φορολογικά βάρη», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ με την οποία προτείνεται, μεταξύ άλλων, πλήρης κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις λαϊκές οικογένειες και αύξηση του για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

«Οι αλλαγές που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση με κλιμακωτές μειώσεις καλλιεργεί στην ουσία την αποδοχή του φόρου. Η αναλογία είναι πολύ αρνητική σε βάρος των μικρών ακίνητων περιουσιών. Αυτό το ημίμετρο δεν οδηγεί σε ουσιαστική ανακούφιση. Δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε και δηλώνουμε παρών», υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Χαρακτήρισε «ακόμα πιο αντιλαϊκό μέτρο» τη ρύθμιση των 120 δόσεων, επισημαίνοντας ότι «το τεράστιο πλήθος των οφειλετών στις εφορίες προέκυψε από την βάρβαρη φορολόγηση με ένα ποσοστό 95% να χρωστάνε μέχρι 20.000 ευρώ».

«Αυτό σημαίνει ότι πολλοί χρωστάνε ελάχιστα, από 50-500 ευρώ, όμως, έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς που χρωστάνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ», είπε και πρότεινε «να κουρευτούν τα χρέη στην εφορία όλων όσοι αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους».

«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη ρύθμιση γιατί είναι πολύ μικρή η ανακούφιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η στάση του κόμματος του είναι «παρών».

Ο ειδικός αγορητής της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλης Βιλιάρδος, δήλωσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για το τι στάση θα κρατήσει, αφού «δει πρώτα το πόρισμα της σημερινή επιτροπής».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ είναι άδικος και απαράδεκτος και πρέπει να καταργηθεί», και ζήτησε να υιοθετηθούν προτάσεις του κόμματος του, όπως η «μείωση του ΕΝΦΙΑ με ενεργειακά και αισθητικά κριτήρια» και «αναστολή του για όσα κτίρια δεν είναι νοικιασμένα».

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, ανέφερε ότι πρέπει να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι οφειλέτες, τόνισε ότι είναι λανθασμένος ο στόχος για περισσότερα έσοδα με συντομότερη είσπραξη και χαρακτήρισε ύποπτη τη διάταξη για τα μπόνους προκαταβολής γιατί απευθύνονται, όπως είπε, στους έχοντες και κατέχοντες και όχι σε αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν.

Ο ειδικός αγορητής του ΜΕΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, πρότεινε κατάργηση της 100% Προκαταβολής Φόρου, ενώ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αναγκαστικά θα προχωρήσει σε ρήξη με το λαό».

«Αυτό αποδείχτηκε εκ νέου σήμερα όταν απορρίφτηκε ως άσχετη με το προς συζήτηση νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, η προτεινόμενη από το ΜέΡΑ25 τροπολογία που αφορά τον "ελέφαντα στο δωμάτιο" της φορολογικής μεταρρύθμισης: την κατάργηση της 100% Προκαταβολής Φόρου», υποστήριξε.

Ακόμα, χαρακτήρισε ταξική τη φιλοσοφία της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ και πρότεινε να φορολογείται η ακίνητη περιουσία με κλιμάκωση και να απαλλαγούν 100% από το φόρο οι ακίνητες περιουσίες μέχρι 70.000 ευρώ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το φορολογικό νομοσχέδιο κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και προβλέπει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τους οφειλέτες. Ειδικότερα, οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά:

 • 30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ.
 • 27% για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ.
 • 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.
 • 20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ.
 • 10% για τους έχοντες ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
 • Τις ακόλουθες αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία:
 • Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ, ώστε οι μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις.
 • Μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση από το 5% στο 3%.
 • Ένταξη στη ρύθμιση όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές και προέβλεπε την υπαγωγή στις 120 δόσεις των επιχειρήσεων με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ καταργείται.
 • Σημειώνεται ότι με το ν/σ αυτό ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες, στους οποίου
ΒΟΥΛΗ
Live η συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών για το φορολογικό
Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών η επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις για οφειλές προς την εφορία. Τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ...
Live η συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών για το φορολογικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση επιτοκίου για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε τη συμπερίληψη της σχετικής ρύθμισης στο διϋπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως την Τετάρτη.
Μείωση επιτοκίου για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα «ρετιρέ» οι μεγάλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ
Η…χαρά του μεγαλοϊδιοκτήτη είναι το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο μαζί με τις νέες διατάξεις για τις 120 δόσεις στη Βουλή, καθώς χαρίζει χιλιάδες ευρώ στον καθένα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Στα «ρετιρέ» οι μεγάλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Επίθεση Σταϊκούρα στον ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς μετά τη μομφή
Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε σε βάρος του ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίθεση Σταϊκούρα στον ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς μετά τη μομφή
ΒΟΥΛΗ
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Σταϊκούρας – Τσακαλώτος για τον πτωχευτικό κώδικα
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί του νέου πτωχευτικού κώδικα, που συγκεντρώνει τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Σταϊκούρας – Τσακαλώτος για τον πτωχευτικό κώδικα
ΒΟΥΛΗ
«Η κυβέρνηση δρα με ταχύτητα» αναφέρει ο Σταϊκούρας για τον «Ιανό»
Στη σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για τα μέτρα-ασπιρίνες που έλαβε για την στήριξη των πληγέντων του «Ιανού» αλλά και την πανδημία απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη...
«Η κυβέρνηση δρα με ταχύτητα» αναφέρει ο Σταϊκούρας για τον «Ιανό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας