Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοινοβουλευτικό σπριντ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινοβουλευτικό σπριντ

  • A-
  • A+
Στόχος να ψηφιστούν τρία νομοσχέδια ώστε να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την επέκταση των 120 δόσεων, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στο πανεπιστημιακό άσυλο και τους Ποινικούς Κώδικες ● Μαζική «εξορία» καραμανλικών στα προεδρεία των επιτροπών της Βουλής. «Φάουλ» με τον Γ. Στύλιο στη Μορφωτικών Υποθέσεων.

Σε έναν μικρό κοινοβουλευτικό αγώνα ταχύτητας επιδίδεται από σήμερα η κυβέρνηση μέσω της Βουλής, με στόχο να ψηφιστούν συνολικά τρία νομοσχέδια πριν από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.

Ο στόχος είναι να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την επέκταση των 120 δόσεων, τις -εμβληματικές για την παρούσα κυβέρνηση- αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στο πανεπιστημιακό άσυλο και στους Ποινικούς Κώδικες.

Το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε επισήμως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ωστόσο στους διαδρόμους της Βουλής ακούστηκαν κάποιες επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκαθιστά και να ανακοινώνει εκ των προτέρων τις αποφάσεις του κοινοβουλίου. Πάντως το χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων χθες το απόγευμα.

Ειδικότερα, σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», το οποίο θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή την Παρασκευή. Θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την αλλαγή του τρόπου επιλογής γενικών διευθυντών και τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Θα ακολουθηθεί κανονική διαδικασία και θα ψηφιστεί ώς τις 8 Αυγούστου. Επεται η κατάθεση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Θα συζητηθεί με διαδικασία κατεπείγοντος τη Δευτέρα και αναμένεται να έχει ψηφιστεί την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.

Το τρίτο νομοσχέδιο θα είναι το λεγόμενο «διυπουργικό» και θα αφορά: κυβερνησιμότητα ΟΤΑ, διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια, οργάνωση υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα και θα ξεκινήσει η συζήτησή του άμεσα, την Τρίτη, με στόχο να έχει ψηφιστεί και αυτό έως τις 8 Αυγούστου.

Τα «καραμανλικά» προεδρεία

Παράλληλα, μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χθες συγκροτήθηκαν σε σώμα και εξέλεξαν το προεδρείο και οι Μόνιμες Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην κοινοβουλευτική «εξορία», μακριά από την εκτελεστική εξουσία, τοποθετήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά βουλευτές της λεγόμενης καραμανλικής πτέρυγας (Γιώργος Βλάχος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας).

Μόνο μελανό σημείο η εκλογή του βουλευτή Αρτας, Γιώργου Στύλιου, ως προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στύλιος είχε προκαλέσει λίαν αρνητικές εντυπώσεις όταν ως υφυπουργός Παιδείας είχε πει προς τη Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) τον Νοέμβριο του 2014 μέσα στη Βουλή τη φράση «θέλετε Κασιδιάρη», προκαλώντας σάλο και αποδοκιμασία ακόμη και από το κόμμα του.

● Ειδικότερα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, εκτός από τον Γιώργο Στύλιο, αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Γιάννης Αδριανός και γραμματέας ο Χρήστος Ταραντίλης.

● Στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων πρόεδρος ο Κώστας Γκιουλέκας, αντιπρόεδρος ο Αναστάσιος Δημοσχάκης και γραμματέας ο Αναστάσιος Χατζηβασιλείου.

● Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, πρόεδρος ο Σταύρος Καλογιάννης, αντιπρόεδρος ο Θανάσης Καββαδάς και γραμματέας η προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛΛ., Μίκα Ιατρίδη.

● Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόεδρος ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, αντιπρόεδρος ο Κώστας Βλάσης και γραμματέας ο προερχόμενος από το Ποτάμι Ιάσων Φωτήλας.

● Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, πρόεδρος ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αντιπρόεδρος η Σοφία Βούλτεψη και γραμματέας ο Στάθης Κωνσταντινίδης.

● Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πρόεδρος ο Γιώργος Βλάχος, αντιπρόεδρος ο Νίκος Ταγαράς και γραμματέας ο Μάξιμος Σενετάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα προεδρεύει ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας ο β' αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Αθανασίου και στην επιτροπή «πόθεν έσχες» ο γ’ αντιπρόεδρος Θανάσης Μπούρας.

ΒΟΥΛΗ
«Νόμο και τάξη» θέλουν οι γαλάζιοι βουλευτές, υπερθεματίζει ο Βελόπουλος
Πιστοί στο δόγμα «νόμος και τάξη» και εμφανώς ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης με την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ εμφανίστηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ.
«Νόμο και τάξη» θέλουν οι γαλάζιοι βουλευτές, υπερθεματίζει ο Βελόπουλος
ΒΟΥΛΗ
Η κανονικότητα του κατεπείγοντος
Μίλια μακριά από τις μετεκλογικές υποσχέσεις της περί «καλής νομοθέτησης» κινείται η κυβέρνηση, καθώς και το πέμπτο νομοσχέδιό της, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ακολουθεί και αυτό διαδικασίες-εξπρές.
Η κανονικότητα του κατεπείγοντος
ΒΟΥΛΗ
Η δυστοπική εικόνα του Κυριάκου για το δημόσιο Πανεπιστήμιο
Αποκαλυπτική της βούλησης της Ν.Δ. για την αποδόμηση των δημόσιων ΑΕΙ προς όφελος της ιδιωτικοποίησης της Εκπαίδευσης η εισήγηση του πρωθυπουργού.
Η δυστοπική εικόνα του Κυριάκου για το δημόσιο Πανεπιστήμιο
ΒΟΥΛΗ
ΝΔ και Ελληνική Λύση ψήφισαν την κατάργηση του ασύλου
Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή το άρθρο 64 για την κατάργηση του ασύλου, το οποίο υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία με την Ελληνική Λύση. Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε. 
ΝΔ και Ελληνική Λύση ψήφισαν την κατάργηση του ασύλου
ΒΟΥΛΗ
Η μοναξιά ενός νομοσχεδίου
Μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκαν υπέρ, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν επί της αρχής. Ενστάσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη», για την...
Η μοναξιά ενός νομοσχεδίου
ΒΟΥΛΗ
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στις επιτροπές -μόνο από Ν.Δ.- το διυπουργικό
Το διυπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για τη κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, και προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις εκ μέρους της...
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στις επιτροπές -μόνο από Ν.Δ.- το διυπουργικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας