Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Δεν θα γελάτε το φθινόπωρο»
EUROKINISSI

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Δεν θα γελάτε το φθινόπωρο»

  • A-
  • A+
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την πολιτική της κυβέρνησης, καλώντας την να αποκαλύψει τις προθέσεις της σε σημαντικά θέματα.

Κριτική στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, όπως διαφάνηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις, άσκησε ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. «Πρέπει να ανοίξετε τα χαρτιά σας», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανησυχία του για όσα «επιμελώς» δεν ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα πρέπει να κατατεθεί τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα οποία και θα αποκαλύψουν τις προθέσεις της κυβέρνησης. 

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντάς του με νόημα πως «Δεν θα γελάτε το φθινόπωρο...». 

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε σε πολλά σημεία της ομιλίας του να αναφερθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να τις ακολουθήσει, προκειμένου να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. 

Απάντηση στον λαϊκισμό

Καταρχάς, ο κ. Τσίπρας εστίασε στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη ότι στις εκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ. νίκησε «τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά». Εστιάζοντας στα περί λαϊκισμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τη στάση που είχε υιοθετήσει ως αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης, με συνεχείς αιτήσεις για προσφυγή στις κάλπες, έντονη κριτική στην τότε κυβέρνηση, συνεχείς δυσμενείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία κ.ά.

«Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό. 

Θύμισε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης, παρέβλεψε «σκόπιμα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση που πήγε σε εκλογές «με τη μνημονιακή συμφωνία πάνω στο τραπέζι», αναφέρθηκε συνοπτικά στην έντονη κριτική που είχε ασκήσει η Ν.Δ. στον κ. Τσουβάλα που ήταν επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στο Μάτι, και τόνισε: 

«Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν διστάσατε να γίνετε "Μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας}, υιοθετώντας απόψεις που δεν πιστεύετε.» 

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, η παραπάνω στάση του κ. Μητσοτάκη «αποδεικνύει ότι τα κάνατε για λόγους ψηφοθηρικούς. Τα κάνατε σχεδόν όλα. Κι έρχεστε ώρα να μας πείτε ότι νικήσατε εσείς τον λαϊκισμό. Πάει πολύ! Δεν τον νικήσατε τον τροφοδοτήσατε τον λαϊκισμό κι αυτή η επιλογή θα σας ακολουθεί...» 

«Κοστολογημένα μέτρα 7 δισ.» 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε συνοπτικά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για ανακούφιση του ελληνικού λαού τον περασμένο χρόνο (επιδότηση ενοικίου, μείωση ΕΝΦΙΑ, προσλήψεις, κατάρτηση τέλους επιτηδεύματος κ.ά.), και συμπλήρωσε ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους αποδόθηκε  κοινωνικό μέρισμα, ενώ ακυρώθηκαν οι περικοπές στις συντάξεις που είχε επιβάλει το ΔΝΤ. 

Συνέχισε, θυμίζοντας τη δεύτερη δέσμη ελαφρύνσεων εντός του 2019 (μείωση ΦΠΑ, παροχή 13ης σύνταξης κ.ά.) και αναφέρθηκε και στην τρίτη δέσμη μέτρων για το 2020 (κατάργηση αφορολόγητου κι άλλες ελαφρύνσεις). 

Ο τέως πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα τα παραπάνω είναι απολύτως κοστολογημένα κι εάν αθροιστούν αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και περίπου 1,7 εφάπαξ καταβολή. 

«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων», είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «δεν αναγνωρίσατε ποτέ ότι βγήκαμε από την κρίση και τα μνημόνια και το βαφτίσετε παροχολογία… Όμως ήρθατε προχθές και είπατε ότι θα κάνετε τη μεγάλη ανατροπή, σχεδόν να πανηγυρίσατε» με τη μείωση που εξήγγειλε η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ

Το «μαξιλάρι» και τα πρωτογενή

Ο τέως πρωθυπουργός είπε επίσης ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ. ευρώ που είναι το διαβατήριο της χώρας μας στις αγορές. 

Στο σημείο αυτό θύμισε τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να μεταφερθούν 5,5 δισ. σε ειδικό λογαριασμό, «για να διασφαλίσουμε ότι οι πιστωτές θα παίρνουν τα λεφτά τους», την ίδια στιγμή που ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορεί να μειωθεί  κατά 1% από το 2020 και μετά. 

«Εσείς κ. Μητσοτάκη το σχέδιο αυτό το απορρίψατε πριν καν το συζητήσετε», είπε ο κ. Τσίπρας, θυμίζοντας στους κυβερνώντες ότι τον Σεπτέμβριο πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. 

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Δεν θα γελάτε το φθινόπωρο όταν θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις για τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.  

«Πολλά στους λίγους...»

«Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην κυβερνητική εξαγγελία για τον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ έκπτωση δεν θα πάνε προς την ανακούφιση των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων. 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα, με ένα σπίτι στο Κερατσίνι και ένα στην Εκάλη, σημειώνοντας ότι το πρώτο θα έχει έκπτωση περίπου 70, ενώ το δεύτερο σχεδόν 700 ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: Για ένα σπίτι 60 τ.μ., αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι με βάση το σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης, θα πληρώσει από 224 ευρώ, 157 ευρώ φέτος. 77 ευρώ έκπτωση. Ένα σπίτι 250 τ.μ. στην Εκάλη, που αξίζει κοντά στο 1 εκατομμύριο και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε προβλέψει να έχει έκπτωση, με το παρόν σχέδιο ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει από 6950 ευρώ, 6250 ευρώ. Δηλαδή 700 ευρώ λιγότερα.

Όπως τόνισε, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ φέρνει μόλις 300 εκατ. ευρώ επιπλέον έκπτωση, αλλά για τους πιο ευκατάστατους.  

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε τα τιμολόγια και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να κάνει γνωστά τα σχέδιά της. 

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για το τι θα κάνει με το θέμα της απλής αναλογικής, προειδοποιώντας τους κυβερνώντες «να μην επιχειρήσουν παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα».

ΒΟΥΛΗ
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τους βουλευτές της Ν.Δ.
Με 158 ψήφους -όσοι ακριβώς είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο- δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τους βουλευτές της Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Επανέρχεται ο Τσίπρας για τα εγκλήματα «λευκού κολάρου»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε επανακατάθεση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων.
Επανέρχεται ο Τσίπρας για τα εγκλήματα «λευκού κολάρου»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση επί πλεονασμάτων μετά τη ΔΕΘ
Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όμως η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να... αγνοεί τις θέσεις του Ευκλείδη...
Αντιπαράθεση επί πλεονασμάτων μετά τη ΔΕΘ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. για την εκλογή προέδρου
«Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε να συνωμοτήσει με τον κ. Σαμαρά ώστε να οδηγήσει την πρώτη ψηφοφορία σε φιάσκο και να αποτρέψει την βέβαιη τότε εκλογή του κ. Μεϊμαράκη»
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. για την εκλογή προέδρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας