Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση, έπεσαν οι τόνοι
Φωτογραφία Eurokinissi

Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση, έπεσαν οι τόνοι

 • A-
 • A+

Σε ήπιους τόνους, αλλά με σαφής ανταλλαγή πυρών και κριτικής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κύλησε η δεύτερη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Οι τοποθετήσεις αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριάρχησαν, ενώ, από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Παύλος Πολάκης άσκησαν κριτική στις επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης.

Ασφαλιστικό τριών πυλώνων και ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργία

Το σκληρό πρόσωπο της ΝΔ στα εργασιακά φρόντισε να δείξει ο Γιάννης Βρούτσης, επαναλαμβάνοντας το σχέδιο για το ασφαλιστικό τριών πυλώνων, αλλά και προαναγγέλλοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για την προκήρυξη απεργίας.

Ο υπουργός Εργασίας, εγκαινιάζοντας από τη Βουλή τη δεύτερη θητεία του, μίλησε ξεκάθαρα για το ασφαλιστικό τριών πυλώνων επαναλαμβάνοντας ότι ο πρώτος πυλώνας θα είναι δημόσιος και υποχρεωτικός, ενώ ο δεύτερος θα είναι η επικουρική σύνταξη.

Για τον δεύτερο πυλώνα ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι εάν γίνει κεφαλαιοποιητικό το σύστημα, θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια με δέσμευση ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα χάσει τα χρήματά του.

Αναφορικά με τον τρίτο πυλώνα ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι θα δοθούν κίνητρα σε ιδιωτικές εταιρείες για να διευρύνουν τον λόγο τους. 

Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης απεργιών κάνοντας λόγο για θέσπιση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με συμμετοχή όλων των εργαζομένων.

Κατάργηση απλής αναλογικής και άλλες δεσμεύσεις από τον Θεοδωρικάκο

Μιλώντας για τα θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε κατάργηση της απλής αναλογικής και αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος  χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα» την απλή αναλογική στην Αυτοδιοικήση σημειώνοντας ότι τα 2/3 των δημάρχων και οι μισοί περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να να μη μπορούν να διοικήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη. 

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού για ψήφιση νέου εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή. 

«Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από τη δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα» επισήμανε.

Ξεκαθάρισε δε ότι σε κάθε περίπτωση θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Περαιτέρω δεσμεύσεις, όπως τις ανέλυσε ο αρμόδιος υπουργός, αποτελούν:

 • Ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο σε τετραετές επίπεδο παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους.
 • Η αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.
 • Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία και μετρήσιμα αποτελέσματα.
 • Καθιέρωση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Και,
 • Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου και απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου.

Έξι πυλώνες Κικίλια για την Υγεία

Για σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενος στον χώρο της Υγείας να εργαστούν ομαδικά για «σύστημα υγείας που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο».

Ως βασικό άξονα έθεσε την «περίθαλψη με αξιοπρέπεια» δεσμευόμενος ότι για φροντίδα στους πιο ευάλωτους με εξασφάλιση ραντεβού με ιατρούς εντός 24ωρου, με διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες και με μια σειρά μέτρα που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

Εξήγγειλε, ακόμη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη συνταγογράφηση μέχρι τη λήψη της θεραπείας και μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Η στρατηγική του υπουργείου, σύμφωνα με τον Β. Κικίλια, βασίζεται στους εξής πυλώνες:

 1. Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.
 2. Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 3. Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και την αποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.
 4. Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.
 5. Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης
 6. Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Το πλάνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον Κορυδαλλό

Θεοχάρης: Βαριά βιομηχανία ο τουρισμός

«Βαριά βιομηχανία για την Ελλάδα», χαρακτήρισε τον τουρισμό ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η επιτυχία του είναι αποτέλεσμα συλλογικής και συνεχούς προσπάθειας εργαζομένων, ιδιωτών και Πολιτείας που αποδείχθηκε περίτρανα στα χρόνια της κρίσης.

«Από το 2009 ως το 2018 ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, με πολλαπλάσια συμβολή στην οικονομική δραστηριότητα και το ΑΕΠ της χώρας ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας. H κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τον τουρισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες για να αυξηθεί το τουριστικό ΑΕΠ, κρατώντας σταθερές τις αφίξεις, καθώς όπως είπε, «η ευνοϊκή συγκυρία που ευνόησε τη χώρα μας να αυξήσει το τουρισμό της έφτασε στο τέλος της».

«Ο τουρισμός για την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη είναι στο κέντρο της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας. Η Ελλάδα που προσφέρει όσα δε μπορούσες ποτέ να φανταστείς, θα είναι ο στόχος μας. Για κάθε τουρίστα, κάθε εποχή, σε κάθε προορισμό. Αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι στις γενιές που έρχονται. Να τους παραδώσουμε μια χώρα που παράγει βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη. Αυτό το όραμα θα είναι ο οδηγός μας», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ενοικιάσεων τουριστικών καταλυμάτων από την πλατφόρμα Airbnb, προειδοποιώντας ότι «παρανομία και φοροδιαφυγή δεν είναι ανεκτές».

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Μέχρι τέλος του χρόνου θα κατατεθεί το τελικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, τονίζοντας ότι θα είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο ως προς τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες.

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται η εθνική ενεργειακή στρατηγική να είναι κοινωνικά δίκαιη», τόνισε ο κ. Θωμάς κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πρώτη κατεπείγουσα προτεραιότητα την αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασής της ΔΕΗ. «Θα γίνουν παρεμβάσεις εξορθολογισμού της λειτουργίας της. Θα ληφθούν δομικά μέτρα που θα προωθήσουν την εξυγίανση της συνολικής θέσης της ΔΕΗ στην αγορά και θα διασφαλίσουν πηγές ανάπτυξης για τη μελλοντική ΔΕΗ», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, ενώ σημείωσε ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης της Επιχείρησης θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεσμευόμαστε για μια εθνική ενεργειακή πολιτική που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με στόχο τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Ακόμη, τόνισε ότι στόχος μας είναι η συνέχιση του Προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" με εξορθολογισμό των όρων του ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, φθάνοντας σταδιακά στις 100.000 κατοικίες ετησίως.

Νέα σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική

Επιστροφές μεταναστών και νέα αυστηρότερη πολιτική ασύλου με ταχύτερες διαδικασίες προανήγγειλε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Τσακαλώτος κατά κυβέρνησης και καταστολής

 

Πέντε ερωτήματα Πολάκη για την Υγεία

Ραντεβού στη Βουλή έδωσε ο Παύλος Πολάκης κατά την ομιλίας του σημειώνοντας ότι οι πρώτες άρσεις ασυλίες που θα έλθουν στο Κοινοβούλιο αφορούν τον ίδιο και τις μηνύσεις του Γιάννη Στουρνάρα και του κ. Πουλή από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Είμαι εδώ και τους περιμένω και θα ελέγξουμε και όλες τις υποθέσεις που εμείς στείλαμε στη Δικαιοσύνη για να μην κουκουλωθούν» είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Έθεσε στη συνέχεια ερωτήματα προς τον νέο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ειδικότερα, ο Παύλος Πολάκης ρώτησε:

 • Αν τα επόμενα τρία χρόνια το όριο δαπανών θα αυξάνεται τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως με βάση την αύξηση του ΑΕΠ. Σημείωσε ότι από το 2015 έχουν προστεθεί στο σύστημα 2370 μόνιμοι γιατροί, 3300 επικουρικοί από 500, 4233 λοιπό μόνιμο προσωπικό, 898 από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, 9000 συμβασιούχοι και άλλοι 4000 διώχνοντας τους εργολάβους. Υποστήριξε, ακόμα, ότι οι 2500 προσωπικό για τους οποίους μίλησε ο κ. Κικίλιας «είναι αυτοί που έχουμε δρομολογήσει». Στη συνέχεια, διερωτήθηκε 
 • Αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις 4000 και των υπολοίπων του επικουρικού προσωπικού
 • Αν θα ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει διαγωνισμός
 • Αν το «Ερρίκος Ντυνάν» θα επανέλθει στο Δημόσιο και αν θα διατηρήσει τον νέο κανονισμό παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και με αύξηση του ορίου ετησίως.

Λοβέρδος: Υπεύθυνη κριτική ευδιάκριτη απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Για την ολοκλήρωση μιας «εξόχως αρνητικής περιόδου που διήρκεσε τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια δημαγωγίας, λαϊκισμού και ανικανότητας, συνεχών κυβερνητικών αποτυχιών και θεσμικών εκτροπών για να ανέβουν κάποιοι στην εξουσία», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Χαρακτήρισε «λανθασμένη την αναφορά του πρωθυπουργού για έναν νέο πατριωτισμό», αντιτείνοντας ότι «ή είσαι πατριώτης ή δεν είσαι. Νεοπατριώτες δεν υπάρχουν» και αναφέρθηκε στο Μακεδονικό, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του «ούτε στα συλλαλητήρια κατέβηκε, ούτε για συμψηφισμό του μακεδονικού με την μη περικοπή των συντάξεων μίλησε». Επίσης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση της ΝΔ ότι εγκατέλειψε τη θέση που είχε ως αντιπολίτευση.

Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του συμφωνεί καταρχήν με τις φοροαπαλλαγές, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και με τις 120 δόσεις», ωστόσο, όπως είπε, η στάση του θα καθοριστεί από το τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

Τόνισε ακόμα ότι το μείζον ερώτημα των επόμενων μηνών θα είναι τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε σχέση με τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, επισημαίνοντας ότι «για να γίνουν και τα δύο, οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει όχι μόνο να είναι σοκαριστικοί, αλλά συγκλονιστικοί».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το κόμμα του είναι θετικό για την κατάργηση του ασύλου, όπως είναι θετικό και για την επανεξέταση ορισμένων άρθρων του Ποινικού Κώδικα.

«Το ΚΙΝΑΛ θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ως πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης, ως κυβερνώσα σοσιαλδημοκρατική παράταξη, κριτικά και αυστηρά, αλλά συγχρόνως υπεύθυνα και δίκαια. Σε ό, τι αφορά την κυβέρνηση η διάκρισή μας θα γίνει ορατή από τα γεγονότα. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο πρόσφατη η συμπεριφορά και οι πολιτικές του, που τα όρια είναι από την αρχή ευδιάκριτα. Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής θα παλέψει να καταστεί η μοναδική ελπίδα της κοινής γνώμης για ουσιαστική, σοβαρή αντιπολίτευση», επεσήμανε.

Καμία συναίνεση του ΚΚΕ στη νομιμοποίηση όσων ματώνουν τον λαό 

Ο βουλευτής Α΄Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το "νέο μοντέλο διακυβέρνησης", το "επιτελικό και ψηφιακό κράτος" , η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα στελεχών επιχειρήσεων, ανθρώπων εργοδοτικών οργανώσεων όπως του ΣΕΒ, η ηλεκτρονική παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, "όλες αυτές οι δήθεν καινοτομίες θα αποδειχθεί ότι δεν θα αλλάξουν στο ελάχιστο τη ζωή του λαού και τις παρεχόμενες προς αυτόν υπηρεσίες".

Σημείωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνουν πως στόχος της είναι να θωρακίσει το αστικό κράτος απέναντι στο λαϊκό κίνημα και να το κάνει πιο φιλικό στην καπιταλιστική κερδοφορία.

Μιλώντας για το δόγμα "νόμος και τάξη" το οποίο "έχει κάνει σημαία της η νέα κυβέρνηση" είπε ότι «δεν κρίνεται μόνο στα Εξάρχεια, κρίνεται πάνω απ' όλα στους χώρους και στους τόπους δουλειάς».

ΒΟΥΛΗ
Εκτός αστικού ιστού αλλά εντός Αττικής οι φυλακές Κορυδαλλού
Λίγο πιο διαφωτιστικός σε σχέση με όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού εμφανίστηκε ο Μ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή.
Εκτός αστικού ιστού αλλά εντός Αττικής οι φυλακές Κορυδαλλού
ΒΟΥΛΗ
Τσακαλώτος: Πώς θα τετραγωνίσετε τον κύκλο;
Επικριτικός εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στη Βουλή σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση απέρριψε την επαναδιαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα και στοχεύει σε πολιτική λιτότητας.
Τσακαλώτος: Πώς θα τετραγωνίσετε τον κύκλο;
ΒΟΥΛΗ
Κόντρα με επίκεντρο τις Πρέσπες
Η Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο της αρχής της σημερινής συζήτησης με τον Μ. Βορίδη να συγκρούεται με τον Κ. Βελόπουλο, τον Π. Σκουρλέτη να απαντάει στον υπουργό και τον Ν. Κακλαμάνη στον πρόεδρο της...
Κόντρα με επίκεντρο τις Πρέσπες
ΒΟΥΛΗ
«Διμέτωπος» από Γεννηματά και Κουτσούμπα
Με πυρά κατά της κυβέρνησης, αλλά και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, διανθίστηκαν οι ομιλίες τής επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Διμέτωπος» από Γεννηματά και Κουτσούμπα
ΒΟΥΛΗ
«Η κυβέρνηση υπόσχεται θεάματα χωρίς άρτο και καταστολή αντί για ανάκαμψη»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αμφισβήτησε τη δυνατότητα υλοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι αυτές απαιτούν τη ρήξη με τους δανειστές, τις οποίες όμως δεν θα κάνει.
«Η κυβέρνηση υπόσχεται θεάματα χωρίς άρτο και καταστολή αντί για ανάκαμψη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας