Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Live οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή
EUROKINISSI

Live οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή

  • A-
  • A+

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ανάγνωση και ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ορκωμοσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος δεν παρέστη στην ορκωμοσία των βουλευτών λόγω της επίσημης επίσκεψης του στις ΗΠΑ.

Ακολούθως η διαδικασία άνοιξε με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε μειώσεις από φέτος, στον φόρο επιχειρήσεων και στον ΕΝΦΙΑ καθώς και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Ειδικότερα, δεσμεύθηκε ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται σε 20% σε δύο φάσεις, με την πρώτη να ορίζεται τον Σεπτέμβριο στο 24% από 28%. Επίσης, ανακοίνωσε ότι τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι 22% μεσοσταθμικά χαμηλότερα. Όπως είπε για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι της τάξης 30%, ο φόρος για όλες τις ιδιοκτησίες θα μειωθεί κατά 20, ενώ γι'΄αυτές με αντικειμενική αξία άνω του 1 εκατομμυρίου θα είναι 10%.

Όσο για τη ρύθμιση 120 δόσεων ανακοίνωσε ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση μειώνεται στα 20 ευρώ από 30 και  το επιτόκιο στο 3 από 5%. Επίσης ανακοίνωσε ότι διευρύνεται η ρύθμιση για την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή μέχρι ένα εκατ. ευρώ και ότι αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι προκαλούν ανησυχία τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης.

Τόνισε επίσης ότι «η πιο ανησυχητική ανάγνωση» των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού είναι «για όσα δεν είπε», κάνοντας λόγο για «ένοχες σιωπές».

Ομιλίες εκπροσώπων κομμάτων

Ο Χρήστος Ταραντίλης, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για επεξεργασμένες και δημόσιες πολιτικές από πλευράς κυβέρνησης, οι οποίες θα διαφανούν από το νομοθετικό έργο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Όπως υπογράμμισε, οι πολιτικές αυτές μεταξύ άλλων αποσκοπούν σε σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη και ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη. 

Η κυβέρνησή μας θα δράσει με υπευθυνότητα, όχι μόνο για την παρούσα αλλά και για τη μέλλουσα γενιά, κατέληξε ο κ. Ταραντίλης. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στη Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό ζήτημα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε βολές κατά της κυβέρνησης για δηλώσεις στελεχών της για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ άσκησε κριτική και για το θέμα των ελληνοτουρκικών.

Ο Μιχαήλ Κατρίνης, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε συντηρητική ατζέντα, έχοντας ως αιχμή τη μείωση των φόρων, όπως είχε προαναγγείλει και προεκλογικά. 

Το πρόβλημα είναι τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε ο κ. Κατρίνης, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, έριξε βολές κατά της σημερινής κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων, όπως είναι η δημόσια διοίκηση, η υγεία, το μεταναστευτικό και το θέμα του ασύλου.

Καταλήγοντας ανακοίνωσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο Νικόλαος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ υποστήριξε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι μακριά από τις ανάγκες των ανέργων, των εργατών και της κοινωνίας. 

 Η Ν.Δ. κρύβει έντεχνα τα σκανδαλώδη μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, τόνισε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι τα βάρη θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός. Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 επανέλαβε τα περί ρεαλιστικής ανυπακοής, τονίζοντας παράλληλα ότι εάν η κυβέρνηση επιτύχει σε όσα έχει δεσμευθεί, τότε θα υπάρξει –μεταξύ άλλων- ισοπέδωση αξιών και αντιλήψεων, καθώς και ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και της υγείας.  

Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό, τονίζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την Αττική. Εξάλλου, υπογράμμισε ότι το ΜέΡΑ25 θα προβεί σε πραγματική αντιπολίτευση εντός της Βουλής, με το βλέμμα στην ελληνική κοινωνία. 

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί θα αναγνώσουν την Κυριακή και τη Δευτέρα τις προγραμματικές δηλώσεις του τομέα ευθύνης τους. Θα παρεμβάλλονται ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, όπως εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, στόχος είναι να δοθεί ο λόγος σε περίπου 100 βουλευτές.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

ΒΟΥΛΗ
Πρεμιέρα με νέους ρόλους
Ξεκινούν το απόγευμα στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ψήφος εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Σε θέση μάχης η αντιπολίτευση.
Πρεμιέρα με νέους ρόλους
ΒΟΥΛΗ
Αναβάθμιση των F-16 και των Mirage ψήφισε η Βουλή
Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, «παρών» δήλωσαν...
Αναβάθμιση των F-16 και των Mirage ψήφισε η Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Με ευρύτατη συναίνεση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Με τη στήριξη σχεδόν του συνόλου των βουλευτών πέρασε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το εκλογικό δικαίωμα των ψηφοφόρων του εξωτερικού
Με ευρύτατη συναίνεση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε με τις ψήφους Ν.Δ. και Ελληνικής Λύσης το φορολογικό νομοσχέδιο
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο στήριξαν Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση. Ποια άρθρα έτυχαν διακομματικής στήριξης.
Πέρασε με τις ψήφους Ν.Δ. και Ελληνικής Λύσης το φορολογικό νομοσχέδιο
ΒΟΥΛΗ
«Η μείωση των συντελεστών δεν θα φέρει αύξηση των εσόδων»
Σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι τόσο το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και ο προϋπολογισμό του 2020 δεν ωφελούν τους...
«Η μείωση των συντελεστών δεν θα φέρει αύξηση των εσόδων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας