Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο οι νέοι Ποινικοί Κώδικες
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο οι νέοι Ποινικοί Κώδικες

  • A-
  • A+
«Δεν μπορεί ξαφνικά η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι θέλει να προστατεύσει τους βιαστές», δήλωσε σχετικά με τις αντιδράσεις ο υπ. Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου.

Νομοθετήθηκαν χθες από τη Βουλή, ύστερα από σχεδόν 70 χρόνια συντήρησης των σχετικών διατάξεων, ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαχωρίζουν τη θέση τους από την καθιέρωση της σύγχρονης ποινικής δίκης στην Ελλάδα.

Τα σχετικά νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης εξασφάλισαν νωρίς το απόγευμα στην Ολομέλεια την ομόφωνη έγκριση της κυβερνητικής πτέρυγας και των βουλευτών του Ποταμιού αλλά και τη θετική, επί της αρχής, τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που αποχαιρετούσε την ίδια ώρα από το Κοινοβούλιο την κεντρική πολιτική σκηνή της τρέχουσας περιόδου.

«Η τελευταία –προς το παρόν– καθαρή απάντηση της κυβέρνησης, που απέναντι σε ό,τι γράφτηκε και ακούστηκε τήρησε την κοινοβουλευτική τάξη και το Σύνταγμα, είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας», δήλωσε ο Μιχάλης Καλογήρου αναφερόμενος στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και του φίλιου προς αυτήν Τύπου περί παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Τονίζοντας ταυτόχρονα πως «αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα είχε την πολιτική δύναμη και ευθύνη να προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις που κανένας άλλος δεν τόλμησε όλα αυτά τα χρόνια, για λόγους πολιτικής ενοχής».

Ευθύνες στους προηγούμενους

Επικαλούμενος την «ποινική φούσκα» που βιώνει μέχρι σήμερα ο νομικός κόσμος και οι πολίτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πληθώρα των αποσπασματικών τροποποιήσεων στους Ποινικούς Κώδικες, καταγγέλλοντας για άλλη μία φορά την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΣΥ να αποστασιοποιηθούν από τα κορυφαία νομοθετήματα. «Ντρέπομαι ειλικρινά, γιατί με αυτήν τους τη στάση επιδιώκουν την επόμενη ημέρα να μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε έωλο επιχείρημα, οποιαδήποτε διαστρέβλωση ποινικών διατάξεων, γιατί έτσι έχουν μάθει, αυτοί είναι…».

Ο κ. Καλογήρου δεν άφησε ασχολίαστες και τις αναφορές του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος ανακοινώνοντας και τυπικά στην Ολομέλεια την αποχώρηση της παράταξής του από τη διαδικασία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε «πραξικοπηματίες». «Οι τοποθετήσεις των βουλευτών σε αυτήν την αίθουσα χαρακτηρίζουν τους ίδιους, το δημοκρατικό τους ήθος, την ποιότητα, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητά τους», απάντησε ο υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Καλογήρου ανταποκρίθηκε (εξαίροντας τα ανακλαστικά των μελών των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών) στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, των Κινημάτων αλλά και μελών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αρχική διατύπωση των διατάξεων που ορίζουν τον βιασμό (παρ. 5 του άρθρου 336), καταθέτοντας νομοτεχνική βελτίωση με βάση την οποία «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».

«Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέπονταν ως πλαίσιο ποινής τρία έως πέντε έτη φυλάκισης που θα εκτίονται φαίνεται πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Θα διορθωθεί στην κατεύθυνση της σωστής ποινολογικής εξισορρόπησης και για οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά σε σχέση με τις προβλέψεις του άρθρου 336», εξήγησε.

Ο ίδιος πάντως απάντησε στις επικρίσεις, σχολιάζοντας μάλιστα ειδικότερα για τη σχετική τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, ότι «...θα ξεκινήσει κι αυτό, εμείς να νομοθετούμε στη Βουλή και τα πολιτικά στελέχη των κομμάτων να τοποθετούνται εκτός Βουλής. Αυτό είναι το μέτρο της δικής τους πολιτικής ευθύνης».

«Κακούργημα ο βιασμός»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε παράδοξες τις ερμηνείες μιλώντας για μια κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει κατ’ επανάληψη πρωτοβουλίες διασφάλισης του πεδίου των δικαιωμάτων. «Δεν μπορεί εμείς ως κυβέρνηση, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, ως υπουργείο Δικαιοσύνης, να εμφανιζόμαστε ότι ξαφνικά αποφασίσαμε να προστατεύσουμε τον βιασμό και τους βιαστές», είπε.

«Είναι αδιανόητα αυτά που γράφονται με τέτοια ευκολία, ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Είναι ψέμα. Διατηρείται κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη έως 15 έτη. Τιμωρείται ως κακούργημα, όταν τελείται με βία ή με απειλή σοβαρού και σπουδαίου κινδύνου που συνδέεται με τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του θύματος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του Ποταμιού, ο Γιώργος Μαυρωτάς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η πτέρυγα δεν συντάχθηκε με τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, αντιθέτως στήριξε το νομοθέτημα: «Θα μπορούσε και το Ποτάμι να βγάλει την ουρά του απέξω και να αφήσει την κυβέρνηση να ψηφίσει τους Κώδικες, αλλά δεν μπήκαμε στη Βουλή για να λείπουμε στα κρίσιμα, όπως ίσως θα ήταν βολικό, αν σκεπτόμασταν μόνο το πολιτικό κόστος».

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίζονται οι νέοι Ποινικοί Κώδικες σε «άδεια» Ολομέλεια
Χωρίς τη συμμετοχή της μείζονος αντιπολίτευσης συζητούνται από το πρωί στην Ολομέλεια -από την οποία και αναμένεται μέχρι το βράδυ να ψηφιστούν- τα νομοσχέδια που διαμορφώνουν τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον...
Ψηφίζονται οι νέοι Ποινικοί Κώδικες σε «άδεια» Ολομέλεια
ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκαν οι Κώδικες από την επιτροπή της Βουλής
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή με τους κώδικες (Ποινικός Κώδικας, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) να εγκρίνονται κατά πλειοψηφία. Από τη διαδικασία είχαν αποχωρήσει τα κόμματα της...
Εγκρίθηκαν οι Κώδικες από την επιτροπή της Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Χωρίς Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ η συζήτηση για τους Κώδικες
Χωρίς την παρουσία Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης...
Χωρίς Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ η συζήτηση για τους Κώδικες
ΒΟΥΛΗ
Χωρίς Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ θα ψηφιστούν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες
Με την αντιπολίτευση παρατεταγμένη απέναντι συζητούνται αύριο στην Ολομέλεια οι εκσυγχρονισμένοι Ποινικοί Κώδικες, αφού τα περισσότερα κόμματα συντονίζονται με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και αποχωρούν από...
Χωρίς Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ θα ψηφιστούν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες
ΒΟΥΛΗ
Οταν συγκρούονται δύο κόσμοι
Το αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση και ειδικά για τα ζητήματα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους και...
Οταν συγκρούονται δύο κόσμοι
ΒΟΥΛΗ
Πρώτη μέρα αναθεώρησης
Με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να χαρακτηρίζουν «χαμένη ευκαιρία» την εξαίρεση του άρθρου 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) από την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως θα επιδιώξει...
Πρώτη μέρα αναθεώρησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας