Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο οι νέοι Ποινικοί Κώδικες
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο οι νέοι Ποινικοί Κώδικες

  • A-
  • A+
«Δεν μπορεί ξαφνικά η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι θέλει να προστατεύσει τους βιαστές», δήλωσε σχετικά με τις αντιδράσεις ο υπ. Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου.

Νομοθετήθηκαν χθες από τη Βουλή, ύστερα από σχεδόν 70 χρόνια συντήρησης των σχετικών διατάξεων, ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαχωρίζουν τη θέση τους από την καθιέρωση της σύγχρονης ποινικής δίκης στην Ελλάδα.

Τα σχετικά νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης εξασφάλισαν νωρίς το απόγευμα στην Ολομέλεια την ομόφωνη έγκριση της κυβερνητικής πτέρυγας και των βουλευτών του Ποταμιού αλλά και τη θετική, επί της αρχής, τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που αποχαιρετούσε την ίδια ώρα από το Κοινοβούλιο την κεντρική πολιτική σκηνή της τρέχουσας περιόδου.

«Η τελευταία –προς το παρόν– καθαρή απάντηση της κυβέρνησης, που απέναντι σε ό,τι γράφτηκε και ακούστηκε τήρησε την κοινοβουλευτική τάξη και το Σύνταγμα, είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας», δήλωσε ο Μιχάλης Καλογήρου αναφερόμενος στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και του φίλιου προς αυτήν Τύπου περί παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Τονίζοντας ταυτόχρονα πως «αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα είχε την πολιτική δύναμη και ευθύνη να προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις που κανένας άλλος δεν τόλμησε όλα αυτά τα χρόνια, για λόγους πολιτικής ενοχής».

Ευθύνες στους προηγούμενους

Επικαλούμενος την «ποινική φούσκα» που βιώνει μέχρι σήμερα ο νομικός κόσμος και οι πολίτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πληθώρα των αποσπασματικών τροποποιήσεων στους Ποινικούς Κώδικες, καταγγέλλοντας για άλλη μία φορά την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΣΥ να αποστασιοποιηθούν από τα κορυφαία νομοθετήματα. «Ντρέπομαι ειλικρινά, γιατί με αυτήν τους τη στάση επιδιώκουν την επόμενη ημέρα να μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε έωλο επιχείρημα, οποιαδήποτε διαστρέβλωση ποινικών διατάξεων, γιατί έτσι έχουν μάθει, αυτοί είναι…».

Ο κ. Καλογήρου δεν άφησε ασχολίαστες και τις αναφορές του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος ανακοινώνοντας και τυπικά στην Ολομέλεια την αποχώρηση της παράταξής του από τη διαδικασία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε «πραξικοπηματίες». «Οι τοποθετήσεις των βουλευτών σε αυτήν την αίθουσα χαρακτηρίζουν τους ίδιους, το δημοκρατικό τους ήθος, την ποιότητα, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητά τους», απάντησε ο υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Καλογήρου ανταποκρίθηκε (εξαίροντας τα ανακλαστικά των μελών των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών) στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, των Κινημάτων αλλά και μελών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αρχική διατύπωση των διατάξεων που ορίζουν τον βιασμό (παρ. 5 του άρθρου 336), καταθέτοντας νομοτεχνική βελτίωση με βάση την οποία «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».

«Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέπονταν ως πλαίσιο ποινής τρία έως πέντε έτη φυλάκισης που θα εκτίονται φαίνεται πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Θα διορθωθεί στην κατεύθυνση της σωστής ποινολογικής εξισορρόπησης και για οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά σε σχέση με τις προβλέψεις του άρθρου 336», εξήγησε.

Ο ίδιος πάντως απάντησε στις επικρίσεις, σχολιάζοντας μάλιστα ειδικότερα για τη σχετική τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, ότι «...θα ξεκινήσει κι αυτό, εμείς να νομοθετούμε στη Βουλή και τα πολιτικά στελέχη των κομμάτων να τοποθετούνται εκτός Βουλής. Αυτό είναι το μέτρο της δικής τους πολιτικής ευθύνης».

«Κακούργημα ο βιασμός»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε παράδοξες τις ερμηνείες μιλώντας για μια κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει κατ’ επανάληψη πρωτοβουλίες διασφάλισης του πεδίου των δικαιωμάτων. «Δεν μπορεί εμείς ως κυβέρνηση, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, ως υπουργείο Δικαιοσύνης, να εμφανιζόμαστε ότι ξαφνικά αποφασίσαμε να προστατεύσουμε τον βιασμό και τους βιαστές», είπε.

«Είναι αδιανόητα αυτά που γράφονται με τέτοια ευκολία, ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Είναι ψέμα. Διατηρείται κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη έως 15 έτη. Τιμωρείται ως κακούργημα, όταν τελείται με βία ή με απειλή σοβαρού και σπουδαίου κινδύνου που συνδέεται με τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του θύματος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του Ποταμιού, ο Γιώργος Μαυρωτάς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η πτέρυγα δεν συντάχθηκε με τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, αντιθέτως στήριξε το νομοθέτημα: «Θα μπορούσε και το Ποτάμι να βγάλει την ουρά του απέξω και να αφήσει την κυβέρνηση να ψηφίσει τους Κώδικες, αλλά δεν μπήκαμε στη Βουλή για να λείπουμε στα κρίσιμα, όπως ίσως θα ήταν βολικό, αν σκεπτόμασταν μόνο το πολιτικό κόστος».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις
Οι προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς εστιάζουν στην έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα με αυτή του Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
Μνημείο αμεροληψίας η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Star. Η Μάρα Ζαχαρέα, ο σύζυγος της οποίας - Θόδωρος Ρουσόπουλος - κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής με την Ν.Δ, ανέλαβε με βαριά καρδιά να εκπληρώσει το βαρύ...
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
Θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου,...
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004-2009, εστιάζοντας στην παραδοχή της κυβέρνησης ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό...
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
Διά χειρός Πάνου Καζάκου, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ ο τελευταίος τόμος της σειράς «Εθνικές κρίσεις», επιχειρεί μια συνοπτική ανασκόπηση των «ελεγχόμενων πτωχεύσεων» της τελευταίας δεκαετίας (δηλαδή των...
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Στην ισχυρή αποτρεπτική επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας