Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο βιασμός και οι Κώδικες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο βιασμός και οι Κώδικες

  • A-
  • A+
Επειτα από ισχυρές αντιρρήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, γυναικείων οργανώσεων και της Διεθνούς Αμνηστίας το επίμαχο άρθρο τροποποιήθηκε ως εξής: «Οποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη ώς δέκα έτη».

Στην τοποθέτησή του ο Ανδ. Λοβέδος, λίγο πριν καταγγείλει τη διαδικασία και αποχωρήσει από τη Βουλή, αναφέρθηκε σε αντισυνταγματική διαδικασία, χωρίς ωστόσο να θεμελιώσει το γιατί η εκλεγμένη κυβέρνηση και η Βουλή συνεχίζοντας το έργο τους μέχρι την προκήρυξη των εκλογών παραβιάζουν τη λαϊκή κυριαρχία.

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα του άρθρου περί βιασμού, ο Ανδ. Λοβέρδος για περίεργο λόγο απέδωσε την προβληματική διατύπωση στην κυβέρνηση και όχι στη νομική αντίληψη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν οι προτάσεις βελτιώσεων δεν γίνουν δεκτές από την επιτροπή, το μόνο που μπορεί να κάνει άμεσα ο υπουργός είναι να μη διαβιβάσει τους κώδικες (στο σύνολό τους) στη Βουλή.

Είναι φυσικά εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο Ανδ. Λοβέρδος εμφανίστηκε τόσο ένθερμος σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής του άρθρου για μια πράξη που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ειδικά όταν ο ίδιος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής για κακουργήματα όπως το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ ήταν εκείνος που νομοθέτησε τη διάταξη στιγματισμού των οροθετικών γυναικών, με τα γνωστά τότε αποτελέσματα της διαπόμπευσής τους.

Ο Μιχ. Καλογήρου, μπαίνοντας στην ουσία, αναρωτήθηκε πού θα οδηγούσε το αίτημα του κ. Λοβέρδου για τροποποιήσεις και αποσπασματικές αλλαγές που θα γίνουν εκ των υστέρων όπως γινόταν τόσα χρόνια με ρυθμίσεις, ειδικές τροποποιήσεις και αποσπασματικά νομοθετήματα στους κώδικες του 1960 που είχαν μεταξύ άλλων επιπτώσεις π.χ. στη διαρκή ατιμωρησία των καταχραστών του Δημοσίου, αλλά κυρίως δυσκόλευαν το έργο των δικαστών.

Εξαρχής ο Μιχ. Καλογήρου μπήκε στην ουσία του πραγματικού ζητήματος που προκάλεσε το άρθρο για τον βιασμό και διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση τιμωρείται ως κακούργημα, όταν τελείται με βία ή με απειλή σοβαρού και σπουδαίου κινδύνου που συνδέεται με τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του θύματος. Συμπλήρωσε ότι πλέον δεν τιμωρείται μόνο η τέλεση συνουσίας ή άλλης ασελγούς πράξης, αλλά κάθε γενετήσια πράξη και οι ίσης βαρύτητας με αυτές συμπεριφορές.

Για το θέμα αυτό, όμως, συνολικά η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις γυναικείες οργανώσεις, τη Διεθνή Αμνηστία κ.λπ., είχαν ισχυρότατες αντιρρήσεις, θέτοντας ως αναγκαία προϋπόθεση ενός δίκαιου άρθρου το θέμα της συναίνεσης.

Παρά τις αλλαγές που έκανε αρχικά η Επιτροπή, μετά από αίτημα και του υπουργείου, ζητήθηκε χθες από τον υπουργό Δικαιοσύνης -στη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής- τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που ήταν παρόντα να κάνουν δεκτή την ακριβή διατύπωση περί συναίνεσης. Το αίτημα έγινε δεκτό και τελικά στο επίμαχο άρθρο προστέθηκε επί λέξει ότι «Οποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη ώς δέκα έτη».

Εντυπωσιακή έξοδο έκανε χθες, όμως, μιλώντας και για την ουσία του περιεχομένου των κωδίκων ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Η εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέση του και κυρίως η συνέπεια με τη σαφή προηγούμενη τοποθέτησή του για την ανάγκη άμεσης ψήφισης των ποινικών κωδίκων, του έδωσαν την ευκαιρία να κάνει τη χθεσινή τοποθέτησή του. Ηταν όμως μια αληθινή φάρσα, από αυτές που δημιουργεί συχνά η ζωή, το γεγονός ότι ο Ευάγγ. Βενιζέλος αποχαιρέτισε τη Βουλή καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον αποκλειστικά σχεδόν των βουλευτών της κυβέρνησης.

«Βάναυση προσβολή»

«Εγιναν για διάφορους λόγους από όλες τις Βουλές όλων των περιόδων νομοθετικές παρεμβάσεις σε σχέση με την έκτιση των ποινών και την υπό όρους απόλυση για λόγους πρακτικούς και τελικά φτάσαμε σε ένα φαινόμενο, το οποίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και προσβάλλει ευθέως το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα της χώρας, φτάσαμε στη βάναυση προσβολή της αρχής της αναλογικότητας στην ίδια την αξιολόγηση των προστατευόμενων έννομων αγαθών.

Συνεπώς, ο εκσυγχρονισμός των κωδίκων είναι απολύτως αναγκαίος, γιατί, αν μη τι άλλο, πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και βεβαίως με τις σύγχρονες αντιλήψεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι οι κώδικες πρέπει άμεσα να τεθούν σε ισχύ, ώστε να διευκολυνθεί πριν από όλα το έργο των δικαστών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι υπάλληλος ο υπουργός;
Πώς οι «κρυμμένες» διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επηρεάζουν το έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς ● Με την αναστολή του άρθρου 13 του νέου Ποινικού Κώδικα, που ψήφισε η κυβέρνηση, δημιουργούνται ασάφειες και κενά...
Είναι υπάλληλος ο υπουργός;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οποιος δεν έχει να πληρώσει, πάει φυλακή!
Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καλός κατάδικος είναι μόνο ο πλούσιος κατάδικος που έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει την ποινή του! Η κατάργηση του μέτρου της κοινωφελούς εργασίας δημιουργεί μεγάλο...
Οποιος δεν έχει να πληρώσει, πάει φυλακή!
ΒΟΥΛΗ
Κοινοβουλευτικό σπριντ
Σε έναν μικρό κοινοβουλευτικό αγώνα ταχύτητας επιδίδεται από σήμερα η κυβέρνηση μέσω της Βουλής.
Κοινοβουλευτικό σπριντ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η αναστολή εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα»
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλος, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στο ζήτημα των ποινικών κωδίκων και μάλιστα το έκανε όχι μόνο πριν αλλά και τη μέρα της ψήφισης, όταν το πρώην κόμμα του αποχώρησε από τη...
«Η αναστολή εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φάκελος καταστολής
Φορτωμένος με βαρύτατο έργο καταστολής ο γαλάζιος φάκελος της νέας πολιτικής ηγεσίας του συρρικνωμένου υπουργείου Δικαιοσύνης.
Φάκελος καταστολής
ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο οι νέοι Ποινικοί Κώδικες
Νομοθετήθηκαν χθες από τη Βουλή, ύστερα από σχεδόν 70 χρόνια συντήρησης των σχετικών διατάξεων, ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να...
Εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο οι νέοι Ποινικοί Κώδικες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας