Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψηφίζονται οι νέοι Ποινικοί Κώδικες σε «άδεια» Ολομέλεια
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηφίζονται οι νέοι Ποινικοί Κώδικες σε «άδεια» Ολομέλεια

  • A-
  • A+
Για ανακολουθία κατηγορεί τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης ο υπ. Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, λίγο πριν περάσουν από το Κοινοβούλιο ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, υπενθυμίζοντας πως έχουν προηγηθεί «δεκαετίες ουσιαστικής διαβούλευσης».

Χωρίς τη συμμετοχή της μείζονος αντιπολίτευσης συζητούνται από το πρωί στην Ολομέλεια -από την οποία και αναμένεται μέχρι το βράδυ να ψηφιστούν- τα νομοσχέδια που διαμορφώνουν τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς εγκρίθηκαν χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Επικαλούμενος για άλλη μια φορά τη βαρύτητα του νομοθετήματος, που φιλοδοξεί να διαμορφώσει «μια νέα ποινική δίκη», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στην αρχική του τοποθέτηση δεν παρέλειψε να σχολιάσει την ανακολουθία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενώ σε όλα τα στάδια και τις μορφές της μακρόχρονης διαβούλευσης που προηγήθηκε τοποθετήθηκαν συναινετικά στις κυβερνητικές τροποποιήσεις, επέλεξαν τελικά να αποχωρήσουν από τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Το πολιτικό αφήγημα για τη μη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της όπως ορίζονται από το Σύνταγμα συμπαρασύρει και τη σημερινή συζήτηση που αφορά μια μεταρρύθμιση που έρχεται στη Βουλή ύστερα από δεκαετίες ουσιαστικής διαβούλευσης» σημείωσε ο κ. Καλογήρου, προκαλώντας σε εξηγήσεις τους εκπροσώπους των κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΚΚΕ), οι οποίοι παραβρέθηκαν τουλάχιστον στην έναρξη της συνεδρίασης (αντιθέτως με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας) για να δηλώσουν και τυπικά την απόφασή τους να μη συμμετάσχουν στις διαδικασίες.

«Οι δύο Κώδικες συζητήθηκαν εκτενώς στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, με όλους τους νομικούς φορείς, τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, τους πολίτες. Φάνηκε να διαμορφώνεται ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης και με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας μάλιστα παλαιότερες σχετικές δηλώσεις Βενιζέλου και Λοβέρδου. «Η Νέα Δημοκρατία δεν μπήκε καν στον κόπο να στείλει εκπρόσωπό της. Ζητώ από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να τοποθετηθεί γιατί η εξέλιξη αυτή οδηγεί την κυβέρνηση να δει τα ζητήματα με νέα δεδομένα…» συμπλήρωσε.

«Τους κρατήσατε συνειδητά»

«Αν θέλατε να διαμορφωθούν οι συναινέσεις, υπήρχε ο χρόνος, αλλά κρατήσατε τους Κώδικες συνειδητά προκειμένου να τους φέρετε την τελευταία στιγμή» απάντησε ο Θ. Παπαθεοδώρου, υπογραμμίζοντας πως «τόσο σοβαρά νομοθετήματα συζητούνται με νηφαλιότητα και όχι όταν έχει εξαγγελθεί η προκήρυξη των εθνικών εκλογών».

Καταγγέλλοντας εκ νέου την κυβέρνηση για «κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και καθυποταγή του σε πολιτικές σκοπιμότητες» ο βουλευτής της ΔΗΣΥ ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει τα νομοσχέδια ενόψει εκλογών και δήλωσε πως η παράταξή του δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες.

Για «απαράδεκτη, φαστ-τρακ διαδικασία» μίλησε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, εξηγώντας πως η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει τα κρίσιμα νομοσχέδια πριν από τη διάλυση της Βουλής αιτιολογεί σε μεγάλο μέρος την απόφαση του κόμματός του να απόσχει επίσης από την κοινοβουλευτική συζήτηση.

Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παπαρασκευόπουλος, δήλωσε από την πλευρά του πως τα σχετικά νομοσχέδια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν «έργο μιας κυβέρνησης που επισπεύδει» γιατί -όπως είπε- αποτελούν προϊόν της μακρόχρονης νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας που δεν επέδειξε ποτέ κομματικά χαρακτηριστικά.


Λόγια επί της ουσίας

Απόσπασμα από την τοποθέτηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στη χθεσινή συζήτηση της επιτροπής για τους κώδικες:

«Κύριοι της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, θεωρώ ότι κινδυνεύουν οι Κώδικες. Και στο όνομα αυτού του κινδύνου, πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να ψηφίσουμε αυτούς τους Κώδικες. Είχε πει ο κ. Γεωργιάδης ότι είναι “η χαρά των τρομοκρατών”, προσβάλλοντας τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, το όραμα διακεκριμένων ποινικολόγων καθηγητών μας, το όραμα χιλιάδων νομικών που περιμένουμε αυτούς τους Κώδικες χρόνια [...].

Είδαμε και την ανακοίνωση της Ενωσης των Εισαγγελέων Ελλάδος, ότι η διαφθορά θα μεγαλώσει διότι θα καταργήσουμε τον νόμο του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, που ήταν ένας μετεμφυλιακός νόμος και ο οποίος ισχύει όλα αυτά τα χρόνια που η διαφθορά κάνει «χορό». Τι θέλουν να πουν οι εισαγγελείς; Οτι δεν κάνανε ποτέ τη δουλειά τους για τη διαφθορά, ενώ είχανε τόσο ισχυρό νομικό οπλοστάσιο; Είναι δυνατόν να γράφονται αυτά σε ανακοινώσεις; Να λένε ότι θα αποφυλακιστούν όλοι; Τι γίνεται μέχρι τώρα; Τους έχουμε μέχρι το τέλος της ζωής τους μέσα στη φυλακή; Δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη, για το μετά

από πόσα χρόνια μπορεί να ζητήσει ένας ισοβίτης την υφ’ όρον απόλυσή του και εάν το εγκρίνει το Συμβούλιο να προχωρήσει; Πού είναι όλα αυτά; Δεν τα ξέρουν εισαγγελείς; Φοβίζουν τον κόσμο ότι, εάν ψηφιστεί ο κώδικας, θα υπάρχει ατιμωρησία. Μας λένε ότι ψηφίζουμε έναν κώδικα για να ανεχθούμε εμείς τη διαφθορά; Ενώ, συγχρόνως, μας κατηγορούν ότι αξιοποιούμε το οποιοδήποτε ασθενές αποδεικτικό μέσο για να αποκαλύψουμε τη διαφθορά! Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει τόση αντίφαση και τόση υποκρισία και τόση σκοπιμότητα σε αυτή τη στάση, που πραγματικά προβληματίζομαι για το πώς θα είναι η επόμενη Βουλή, αν τελικά ο ελληνικός λαός ψηφίσει και δώσει την πλειοψηφία στη Ν.Δ. Αν η ποινική καταστολή δεν έχει δικαιοκρατικά όρια, τότε θα γίνουμε ζούγκλα».


♦Κινητοποιήσεις με αίτημα την ψήφιση των κωδίκων υπάρχουν σε γυναικείες και ανδρικές φυλακές. Αξίζει όμως να αναδείξουμε την κινητοποίηση των ανηλίκων στον Αυλώνα, που αρνούνται το συσσίτιο, περιμένοντας έναν ποινικό νόμο που θα τους επιτρέψει -έστω και με αυστηρούς όρους- την ελπίδα για μια δεύτερη ευκαιρία πριν σημαδευτούν ανεξίτηλα από τη ζωή στη φυλακή.

ΒΟΥΛΗ
Ψήφος εμπιστοσύνης και... βλέπουμε
Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με τους 158 βουλευτές της Ν.Δ. εξασφάλισε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας ωστόσο προγραμματικά να ανοίξει τα χαρτιά του, εάν δηλαδή προτίθεται να ακυρώσει τα ευνοϊκά...
Ψήφος εμπιστοσύνης και... βλέπουμε
ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο οι νέοι Ποινικοί Κώδικες
Νομοθετήθηκαν χθες από τη Βουλή, ύστερα από σχεδόν 70 χρόνια συντήρησης των σχετικών διατάξεων, ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να...
Εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο οι νέοι Ποινικοί Κώδικες
ΒΟΥΛΗ
Χωρίς Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ θα ψηφιστούν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες
Με την αντιπολίτευση παρατεταγμένη απέναντι συζητούνται αύριο στην Ολομέλεια οι εκσυγχρονισμένοι Ποινικοί Κώδικες, αφού τα περισσότερα κόμματα συντονίζονται με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και αποχωρούν από...
Χωρίς Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ θα ψηφιστούν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες
ΒΟΥΛΗ
Στο ΝΑΤΟ με τις... ευχές μας
​Σε πλήρη ισχύ τίθεται πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών αφού η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε από την πλευρά της τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οπως προβλεπόταν, η Βουλή αναμενόταν να ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης...
Στο ΝΑΤΟ με τις... ευχές μας
ΒΟΥΛΗ
153 ραντεβού με την Ιστορία
Ποιοι είναι οι 8 επιπλέον των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είπαν «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών απέναντι σε 146 «όχι» και τον... συνήθη Ψαριανό, που δήλωσε παρών και όλα αυτά έπειτα από διαδικασία 38,5...
153 ραντεβού με την Ιστορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας