• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.5°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.3°C
  0 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 16.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.8°C
  3 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  76%

Συζήτηση στην Βουλή του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προμετωπίδα για την κυβέρνηση το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση

 • A-
 • A+

Με τους Ευρωπαίους εταίρους να θεωρούν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση μονομερή ενέργεια η κυβέρνηση προχωρά στη ψήφισή του σήμερα (18/3) το βράδυ, στέλνοντας μήνυμα πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Κατηγορηματικός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο νομοθετικό της έργο που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις περί μονομερούς ενέργειας, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως απαραίτητο αναγκαίο βήμα, τονίζοντας ότι οι κόκκινοι δείκτες δεν χωράνε στις επαναξιολογήσεις και στην αυστηρή νεοφιλελεύθερη λογική.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα πρώτο αναγκαίο βήμα και δεν αντιλαμβάνομαι όλους αυτούς, που αυτή την αναγκαία πράξη την προσεγγίζουν με την λογική της μονομερούς ενέργειας» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Όταν οι κοινωνικοί δείκτες χτυπάνε κόκκινο, είναι πολύ λίγο αυτό που κάνουμε, αλλά είναι αναγκαίο. Η ανθρωπιστική κρίση παράγεται από τις καπιταλιστικές τακτικές. Δεν είναι αυτοί οι κόκκινοι δείκτες στις επαναξιολογήσεις. Δεν χωράνε στην αυστηρή νεοφιλελεύθερη λογική που αξιολογούσε την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σχετίζονται με τις πραγματικές καταστάσεις της χώρας».

Στη συνέχεια, κάλεσε όλα τα κόμματα να βοηθήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια της χώρας, όπως είπε.

«Εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης»

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να προχωρήσει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα θέματα που αφορούν κοινωνικές προτεραιότητες δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οποιοδήποτε πλαίσιο.

Ο υπουργός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, διαβεβαίωσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών θα καταλαμβάνει το σύνολο των προμηθειών του δημοσίου. Αναφερόμενος στην τροπολογία, με την οποία μετατίθεται για τις 31.12.2015 η έναρξη ισχύος των διατάξεων του νόμου για τους κανόνες σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων και προμηθειών, ο υπουργός εξήγησε ότι η τροπολογία κατατέθηκε επειδή το σύστημα δεν προλάβαινε να είναι έτοιμο την 1η Μαρτίου, διότι υπάρχουν νομοθετικά κενά που η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει και διότι πρέπει να ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο νέα οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο κ. Σταθάκης είπε επίσης ότι δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί όλοι οι φορείς του δημοσίου να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ χρειάζονται βελτιώσεις και αναβαθμίσεις στο σύστημα υποδοχής και διαχείρισης των δημοσίων συμβάσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες εισηγούμεθα μια αναβολή για πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, είπε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, μπάζει κι από δεξιά και από αριστερά: Από δεξιά μπάζει γιατί δεν λέει από πού θα πάρει τα λίγα χρήματα που δίνει και από αριστερά επειδή δίνει ελάχιστα: Μόλις 15 ευρώ τον μήνα για ηλεκτρικό ρεύμα, όταν ο κ. Φωτόπουλος της ΔΕΗ πήρε 6 ευρώ την ημέρα» ανέφερε στη Βουλή, στην ομιλία του επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κάτι διαφορετικό επί της ουσίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε στη δική του ομιλία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Διαπραγματεύεται σκληρά με τους θεσμούς, τους τροϊκανούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως αυτή η διαπραγμάτευση δεν αφορά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, πολύ δε περισσότερο αποκατάσταση των απωλειών και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δηλαδή δεν διαπραγματεύεται για λογαριασμό του λαού, αλλά διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου», είπε.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως για τη φτώχεια και την εξαθλίωση ευθύνη έχουν οι μνημονιακές πολιτικές. Υπάρχει όντως τέτοια ευθύνη- αλλά γιατί δεν φέρνετε έναν νόμο να καταργήσετε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, που οδήγησαν εκτεταμένα λαϊκά στρώματα στη φτώχια και στην εξαθλίωση;» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Βάλατε στους εφοπλιστές κάποια έκτακτη εισφορά να πληρώσουν για να δώσετε χρήματα στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα; Στους μεγαλοβιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους μεγαλέμπορους; Όχι. Κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στα πλαίσια του Προϋπολογισμού που χρηματοδοτείται από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ο λαός πληρώνει τους φόρους, και όχι οι εφοπλιστές, ή οι βιομήχανοι- ή πληρώνουν ελάχιστα (...) Κουρέψατε τα ψίχουλα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, για να μπορείτε να πληρώνετε τους δανειστές και το ΔΝΤ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε πως η αιτία της διαφθοράς εντοπίζεται στον καπιταλισμό, όπου «νομιμοποιείται η υφαρπαγή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου» και παρατήρησε πως στο όνομα της πάταξης του μαύρου πολιτικού χρήματος «η ΕΕ θέλει να ποινικοποιήσει και να περιορίσει τη δράση των ριζοσπαστικών κομμάτων».

«Πολύ φοβόμαστε, πως δυστυχώς, στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, θα επιδιώξετε να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση αντιλαϊκού χαρακτήρα μέτρα» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Το μεσημέρι έχει οριστεί να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή επί της αρχής του νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών
Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων, η συζήτηση στη Βουλή επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Αποχώρησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Για «μαύρες στιγμές του...
Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση
Εγκρίθηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, μετά το αίτημα της Ν.Δ. για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας. Υπέρ του...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση
ΒΟΥΛΗ
Μονομαχία για την εμπιστοσύνη
Ανάστημα συνείδησης απέναντι στον τόπο, τη δημοκρατία και την Ιστορία ζήτησε από τους βουλευτές ο πρωθυπουργός, καλώντας την Ολομέλεια να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του απόψε τα μεσάνυχτα, οπότε...
Μονομαχία για την εμπιστοσύνη
ΒΟΥΛΗ
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή το καταψήφισε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών»....
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια
ΒΟΥΛΗ
Οι πρώτοι 25 μάρτυρες στην Εξεταστική για τα Μνημόνια
Την ερχόμενη Τρίτη, με την κατάθεση των πρώτων πέντε μαρτύρων, ξεκινούν ουσιαστικά οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες για την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Έτοιμη η...
Οι πρώτοι 25 μάρτυρες στην Εξεταστική για τα Μνημόνια
ΒΟΥΛΗ
Κλήσεις από τον Σόιμπλε ως τον... Στρος Καν
Ξεχωριστές λίστες με πολύ γνωστά ονόματα κατέθεσαν τα κόμματα, για να βρεθούν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια. Ανακοινώνονται οι πρώτοι 25...
Κλήσεις από τον Σόιμπλε ως τον... Στρος Καν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας