Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση των μέτρων ελάφρυνσης

Βουλή

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση των μέτρων ελάφρυνσης

  • A-
  • A+

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι ρυθμίσεις για την καταβολή της 13ης σύνταξης και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, την Τρίτη κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις σύμφωνα με τις οποίες στο 13% μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ κατά την πώλησή του στο ράφι των σούπερ μάρκετ, ενώ αυξάνονται οι δόσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις επιχειρήσεις από τις 18 στις 24 για οφειλές από τακτικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κτλ.) και από 30 σε 36 για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τις βελτιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό: 100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ, 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις, 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις

Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό: 100% για εφάπαξ εξόφληση, 85% για 2 έως 6 δόσεις, 70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις, 60% για 13 έως 18 δόσεις, 40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και 20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Θετική η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας

«Πέραν των 120 δόσεων και όποιο άλλο μέτρο, έστω και ανεπαρκές και λίγο, εμείς θα το ψηφίσουμε γιατί δεν θέλουμε να τιμωρούμε την κοινωνία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Ακόμη, χαρακτήρισε «επιχείρηση κοροϊδίας» τη ρύθμιση για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η ΝΔ θα τη στηρίξει.

«Θα την ψηφίσουμε και αυτή, παρότι δεν είναι σύνταξη αλλά ένα επίδομα κόστους μερικών εκατομμυρίων», ανέφερε ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις δύο τροπολογίες της Ν.Δ..

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του ΦΠΑ από το 24% στο 13% συνολικά σε όλα τα προϊόντα εστίασης (καφέ, αναψυκτικά, ροφήματα κ.ά).

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής Γιάννης Βρούτσης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει αυτή την τροπολογία και «όχι την κουτσουρεμένη που έφερε η κυβέρνηση και δεν περιλαμβάνει τουλάχιστον το 55% των προϊόντων της εστίασης».

«Ναι» από την Ένωση Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και τις τροπολογίες που θεωρεί ορθές, αλλά δεν θα αφήσει τίποτα που δεν θα ελέγχει, ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας. Ζήτησε δε να υλοποιηθούν άμεσα όλες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης αλλά και να ληφθούν επιπλέον μέτρα αφού όπως είπε «τα χρωστάμε ως πολιτικό σύστημα στον ελληνικό λαό μετά την αφαίμαξη που υπέστη».

Κριτική από το Ποτάμι

Εκτός από τις θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, επισήμανε την ύπαρξη αρκετών αρνητικών διατάξεων αλλά και άλλων χαριστικών και ρουσφετολογικών ρυθμίσεων. Παρατήρησε ότι είναι ένα ακόμη νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο αποτυπώνει την αποστροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία για τις επιχειρήσεις πού ήταν 18 κι έγιναν 24, όχι όμως 120, όπως είναι για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Για την «επονομαζόμενη από την κυβέρνηση» 13η σύνταξη, ο κ. Μαυρωτάς είπε πως στην πραγματικότητα είναι «επίδομα» το οποίο δίνεται αφού έχει ήδη κοπεί από αλλού για να δημιουργηθούν τα γνωστά υπερπλεονάσματα.

Τροπολογία του ΚΚΕ για την προστασία του δικαιώματος της απεργίας

«Οι συνταξιούχοι παλεύουν για επιστροφή των κλεμμένων και όχι για 13η σύνταξη καρικατούρα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την προστασία του δικαιώματος της απεργίας, με την κατάργηση του 50+1, μια τροπολογία που, όπως κατήγγειλε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την κάνει δεκτή, αν και δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση, διότι στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είπε πως είναι δώρο-άδωρο, αφού καλούνται οι χρεωμένοι αυτοαπασχολούμενοι να πληρώσουν, τόσο τα σημερινά χαράτσια, όσο και τις προηγούμενες οφειλές, ενώ δεν τα φέρνουν βόλτα.

Θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις

Πλήρως συμβατά με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, όπως αυτός αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019, είναι για φέτος τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα ότι ενώ ο δημοσιονομικός χώρος είναι 1,14 δισ. ευρώ, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κοστολογεί τα μέτρα σε 1,271 δισ. ευρώ. Καθώς, όπως αναφέρεται από το υπουργείο, εκτός από το προκαλούμενο κόστος των εν λόγω μέτρων, προκύπτουν θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις από το σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολογική διοίκηση.

ΒΟΥΛΗ
Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες βουλευτών και πολιτικών αρχηγών
Στην ιστοσελίδα της Βουλής έχουν αναρτηθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης τα πόθεν έσχες τριών ετών για όλους τους βουλευτές και πολιτικούς αρχηγούς.
Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες βουλευτών και πολιτικών αρχηγών
ΒΟΥΛΗ
Ψηφοφορία μετά τη συζήτηση για τις προγραμματικές [ Live ]
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και αυτήν την ώρα καταμετρούνται οι ψήφοι για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής.
Ψηφοφορία μετά τη συζήτηση για τις προγραμματικές [ Live ]
ΒΟΥΛΗ
Στην Ολομέλεια η «μάχη» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους...
Στην Ολομέλεια η «μάχη» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Στην Ολομέλεια μεταφέρθηκε η εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Σε εξέλιξη η συζήτηση κατά την οποία τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η διαδικασία...
Live η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ
Μια... προϋπολογισμένη μάχη στη σκιά του ΣΚΑΪ
Σήμερα τα μεσάνυχτα ψηφίζεται ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Θα προηγηθεί η... σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών. Βολές της αντιπολίτευσης για υπερφορολόγηση και υπερπλεονάσματα. Με κοινωνικό κράτος...
Μια... προϋπολογισμένη μάχη στη σκιά του ΣΚΑΪ
ΒΟΥΛΗ
Αντιπολίτευση: «Παραμύθι η μη περικοπή συντάξεων»
Πυρά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έλαβε η κυβέρνηση με αφορμή τα δύο σενάρια για τις συντάξεις που υπάρχουν στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Για ψεύδη,...
Αντιπολίτευση: «Παραμύθι η μη περικοπή συντάξεων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας