Τη θέση της στην ιστορική μνήμη για τα εκατομμύρια των Εβραίων που εξοντώθηκαν από τη ναζιστική θηριωδία, δηλώνει πλέον η χώρα μας μέσω της Μόνιμης Ελληνικής Εκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο του Αουσβιτς και εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Η έκθεση, που τιτλοφορείται με τη φράση «Ελληνες στο Αουσβιτς: Να με θυμάστε όπως σας θυμάμαι κι εγώ» (από τη χειρόγραφη επιστολή του Εβραίου από τη Θεσσαλονίκη Μαρσέλ Νατζαρή που βρέθηκε θαμμένη σε μπουκάλι γύρω από τα κρεματόρια) υλοποιήθηκε, καθώς χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την ελληνική Βουλή ως ελάχιστη ένδειξη «της ηθικής και ιστορικής υποχρέωσης της χώρας μας απέναντι στους νεκρούς στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς».
Αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής που προηγήθηκε των εγκαινίων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική Βουλή «έβαλε ένα μικρό λιθαράκι» ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για την ειρήνη και τη συνύπαρξη, να αποτρέψει τον φασισμό και να λειτουργήσει με έναν τρόπο που θα δικαιώσει και τη θυσία των εκατομμυρίων ανθρώπων του Ολοκαυτώματος.
«Δεν είναι μόνον απότιση φόρου τιμής, δεν είναι μόνον το ηθικό και το ιστορικό χρέος, είναι ευθύτατα μια αναγκαιότητα για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας, της Ευρώπης, ολόκληρου του κόσμου μας» είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Χαρακτηρίζοντας «αυτονόητη» την πρωτοβουλία του ελληνικού Κοινοβουλίου ο κ. Βούτσης αναγνώρισε πως η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ μέχρι να περιληφθεί στις χώρες που εκπροσωπούνται στους εκθεσιακούς χώρους του Αουσβιτς. «Καθυστερήσαμε πολύ, 70 χρόνια ήταν πάρα πολλά, γιατί πρέπει να είναι γραμμένο και το ελληνικό μέρος ώστε να τιμώνται από τους επισκέπτες οι συμπατριώτες μας που μαρτύρησαν» είπε, τονίζοντας πως αντί για τις «παρατεταμένες σιωπές» χρειάζεται «ο αγώνας της μνήμης απέναντι στη λήθη».
Τα εγκαίνια της Μόνιμης Ελληνικής Εκθεσης πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα του «Μπλοκ 12» που παραχώρησε στη Βουλή το Κρατικό Μουσείο του Αουσβιτς προκειμένου να φιλοξενηθεί ένα μέρος των εκθεμάτων (ο χώρος θα είναι επισκέψιμος μέχρι τις 30 Ιουνίου). Στη συνέχεια η συλλογή θα μεταφερθεί στο «Μπλοκ 18» όπου και θα στεγάζεται εφεξής η Εκθεση για τους Ελληνες –στη συντριπτική τους πλειονότητα Εβραίοι– που εξοντώθηκαν στο Αουσβιτς.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής και η πολυπληθής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία (αντιπρόεδροι και υπηρεσιακά στελέχη) που τον συνόδευε ξεναγήθηκαν στο Κρατικό Μουσείο του Αουσβιτς, στους χώρους του μαρτυρίου, αλλά και στην «καρδιά» της εβραϊκής κοινότητας, στην περιοχή Kazimierz της Κρακοβίας που αποτέλεσε τον τόπο συγκέντρωσης των Εβραίων της περιοχής από τους ναζί, προτού οδηγηθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και μέλη εβραϊκών οργανώσεων, αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και τοπικοί πολιτικοί παράγοντες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας