Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συναγερμός για την ψήφο εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συναγερμός για την ψήφο εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας

  • A-
  • A+
Η Ν.Δ. επιχειρεί να κερδίσει πόντους μετά το πολιτικό φάουλ του Π. Πολάκη ● Η κυβέρνηση θα απαντήσει με τις επιτυχίες στον τομέα της οικονομίας, υπενθυμίζοντας τα σκάνδαλα της αντιπολίτευσης, όπως Siemens, Novartis, δάνεια κομμάτων.

Για την πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη μετά τις διακοπές του Πάσχα ετοιμάζονται τα κομματικά επιτελεία, μετά την προαναγγελία από πλευράς Ν.Δ. για πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη και την απάντηση του πρωθυπουργού με ψήφο εμπιστοσύνης.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση «ακονίζουν» όλα τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά των αντιπάλων τους, πάντα με το βλέμμα στις κρίσιμες τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Το πολιτικό ολίσθημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να επιτεθεί στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και άτομο με αναπηρία, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, έφερε σε δύσκολη θέση τη σημερινή πλειοψηφία και έδωσε την ευκαιρία για αντεπίθεση στη Ν.Δ. με σημαία ένα θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη Δευτέρα

Αν προχωρήσει τελικά στην κίνηση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε θα μπορεί να την καταθέσει από την προσεχή Δευτέρα 6 Μαΐου, οπότε και επαναλειτουργεί η Ολομέλεια της Βουλής. Η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί τουλάχιστον 50 υπογραφές, κάτι που κατά κανόνα διαθέτει το εκάστοτε μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση ξεκινάει σε δύο ημέρες από την κατάθεση, εκτός αν η κυβέρνηση επιλέξει να ξεκινήσει αμέσως. Για να γίνει αποδεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (τουλάχιστον 151 ψήφοι), σε αντίθεση με την ψήφο εμπιστοσύνης που απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αρκεί να είναι πάνω από 120.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι για την Πέμπτη 9 Μαΐου έχει προγραμματιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η ακρόαση της ανώτατης δικαστικού και προέδρου της Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Αννας Ζαΐρη, για την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη. Η Ν.Δ. δεν θα επιθυμούσε να επισκιάσει τη συνεδρίαση αυτή μια ταυτόχρονη συζήτηση στην Ολομέλεια για ψήφο εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας.

Μετά από μια σειρά καλών ειδήσεων που ξεκινούν από την έξοδο από τα μνημόνια, την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα σταθερά (υπερ)πλεονάσματα και σειρά φιλολαϊκών μέτρων που είτε ψηφίστηκαν (π.χ. εργασιακά) είτε θα ψηφιστούν (120 δόσεις), η κυβέρνηση θα κληθεί να «παίξει άμυνα», προκειμένου να αποκρούσει τα συντονισμένα πυρά με αφορμή το φάουλ Πολάκη.

Η κίνηση του πρωθυπουργού να δικαιολογήσει τον Παύλο Πολάκη και να προαναγγείλλει τη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Ν.Δ. η οποία θεωρεί ότι με τη στάση του ο Αλέξης Τσίπρας «ταυτίζεται προσωπικά πλέον με τον Π. Πολάκη».

Τα αντίμετρα στην «πολακολογία» της αντιπολίτευσης θα στηριχθούν σε δύο βασικούς άξονες: την οικονομία και τα σκάνδαλα.

Στους 152 από 151, λόγω Θεοχαρόπουλου, αναμένεται να αυξηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία σε περίπτωση ψηφοφορίας.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως στη συζήτηση αυτή θα ανοίξει τη βεντάλια όλων των θεμάτων και θα συγκρίνει τις επιτυχίες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, με κορυφαίο την έξοδο από τα μνημόνια, σε αντίστιξη με την πολιτική Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ που απέτυχαν να ολοκληρώσουν τα προγράμματα και φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας.

Παράλληλα το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν σκοπεύει να απολέσει το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα, παρά τις βολές που δέχεται για σειρά θεμάτων. Θα υπενθυμίζει διαρκώς στην κοινή γνώμη τα σκάνδαλα τόσο του παρελθόντος (π.χ. Siemens, θαλασσοδάνεια κομμάτων) όσο και του παρόντος, π.χ. τη Novartis, στα οποία κεντρικό ρόλο φαίνεται να έχουν πρώην και νυν κορυφαία στελέχη των Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Ειδικό βάρος θα δοθεί και στα όσα προβληματικά έχουν πει κατά καιρούς τα στελέχη της Ν.Δ., π.χ. ασφαλιστικό Πινοσέτ, κατάργηση δώρου Χριστουγέννων κ.ά., με βασικό στόχο να πειστεί η κοινή γνώμη ότι το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της σημερινής Ν.Δ. στρέφεται κατά της κοινωνικής πλειοψηφίας και της μεσαίας τάξης, την οποία διεκδικεί εκλογικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ηθικό πλεονέκτημα

Στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα έχει άλλο ένα αριθμητικά μικρό, αλλά συμβολικά όχι αμελητέο, όφελος. Οι οριακές 151 έδρες από την αντίστοιχη ψηφοφορία του Ιανουαρίου, μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛΛ., αναμένεται να αυξηθούν σε 152 λόγω της επίσημης σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ του ανεξάρτητου βουλευτή Επικρατείας, Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Στον αντίποδα και με τον αέρα που της δίνει το σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. σκοπεύει με την υπόθεση Πολάκη να πάρει -έστω εν μέρει- τη ρεβάνς σε ηθικό επίπεδο.

Αλλωστε στην Πειραιώς δεν περνάει απαρατήρητο ότι η περίπτωση Πολάκη προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στο μετριοπαθές κεντρώο ακροατήριο, στο οποίο πραγματοποιούν συνεχή ανοίγματα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, προσπαθώντας να ξεφύγει από τις «δαγκάνες» του σκανδάλου Novartis, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα άλλα δύο θέματα της πρόσφατης επικαιρότητας, στοχεύοντας άλλον ένα στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά: τον αμφιλεγόμενο ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, πρώην συνεργάτη του υπουργού Νίκου Παππά, αλλά και τις καταγγελίες του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη για την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

ΒΟΥΛΗ
«Πέρασαν» οι υδρογονάνθρακες
Με ευρύτατη πλειοψηφία πήραν το πράσινο φως από τη Βουλή οι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης μεταξύ Δημοσίου και ΕΛ.ΠΕ., ExxonMobil,...
«Πέρασαν» οι υδρογονάνθρακες
ΒΟΥΛΗ
Πόντιοι Πιλάτοι για τη Forthnet-Nova
Απέφυγε να πάρει θέση η κυβέρνηση για την ενδεχόμενη εξαγορά της Forthnet-Nova από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, παρά τις βαριές καταγγελίες από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκρουση συμφερόντων και φαινόμενα...
Πόντιοι Πιλάτοι για τη Forthnet-Nova
ΒΟΥΛΗ
«Κεραυνοί» Ζερεφού για την κλιματική αλλαγή
Δυσθεώρητο το κόστος της για την Ελλάδα που θα φτάσει τα 700 δισ. ευρώ ώς το 2100, σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, ο οποίος προειδοποίησε για καύσωνες κάθε χρόνο.
«Κεραυνοί» Ζερεφού για την κλιματική αλλαγή
ΒΟΥΛΗ
Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαρινάκη και κυβέρνησης για την εξαγορά της Forthnet - Nova
43 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκαιρη επερώτηση, καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, σύγκρουση συμφερόντων και δημιουργία συνθηκών ολιγοπωλίου.
Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαρινάκη και κυβέρνησης για την εξαγορά της Forthnet - Nova
ΒΟΥΛΗ
Ερχεται ρύθμιση για τις «δικηγορικές» - εισπρακτικές εταιρείες
Νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών από εισπρακτικές εταιρείες που εμφανίζονται ως δικηγορικά γραφεία προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Ερχεται ρύθμιση για τις «δικηγορικές» - εισπρακτικές εταιρείες
ΒΟΥΛΗ
Αναθεώρηση μέρος β΄
Ξεκινούν οι διαδικασίες στη Βουλή για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Αντιπαράθεση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αναθεώρηση μέρος β΄

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας