Υστερα από αρκετές ημέρες έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια του Σώματος. Υπέρ τάχθηκε μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση είτε καταψήφισε (Ν.Δ., ΚΚΕ) είτε απείχε (ΔΗΣΥ). Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, με 147 ψήφους υπέρ και 100 κατά.
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έκανε λόγο για ολοκλήρωση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, παραδεχόμενος ωστόσο ότι πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία της κοινωνίας, πέρα από την εφαρμογή της όποιας νομοθεσίας.
Απάντησε στις έντονες επικρίσεις της Ν.Δ., λέγοντας η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που επιδιώκει είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σχετικά με τις βολές για «φροντιστηριοποίηση» του Λυκείου, σημείωσε ότι με το παλιό σύστημα οι εξετάσεις είναι 43 και με το νέο 18. «Επί 2,5 χρόνια, δεν μας λέτε ποια είναι η άποψή σας για το πρόβλημα της Γ’ Λυκείου. Θέλετε ουσιαστικά να μείνει το Λύκειο ως έχει, γιατί δεν θέλετε να τοποθετηθείτε στο ότι είναι ένα προπαρασκευαστικό έτος σε όλα τα μέρη του κόσμου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου.
Είχε προηγηθεί στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε μικρή αναφορά στα θέματα του νομοσχεδίου, καταθέτοντας την ομιλία του στα πρακτικά, καθώς αφιέρωσε την παρέμβασή του στην επίθεση του Π. Πολάκη κατά του Στ. Κυμπουρόπουλου.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εκτρωματικό», το οποίο, όπως είπε, δίνει τη χαριστική βολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Ισοπεδώνει με τρόπο άκριτο την τεχνολογική εκπαίδευση, αφαιρεί κάθε έννοια αυτονομίας και ελευθερίας από τα πρότυπα σχολεία. Δημιουργεί τμήματα με αμιγώς πελατειακά κριτήρια, ακόμα και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής», κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι «βγάζει όλα τα ιδεολογικά του απωθημένα στη δημόσια εκπαίδευση».
Από την πλευρά του, ο Κώστας Γαβρόγλου διέψευσε ότι δημιουργούνται τμήματα για ρουσφετολογικούς λόγους, καθώς συνολικά από 450 γίνονται 430. Οσο για τα τέσσερα νέα τμήματα σε Φλώρινα, Κοζάνη, Εδεσσα, Αργος, σημείωσε ότι ιδρύονται μετά από συνεννόηση με τις πρυτανικές Αρχές. Οσο για το άρθρο 16, ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι θα είναι σε ισχύ αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς «η εποπτεία της πολιτείας είναι δημοκρατική κατάκτηση του λαού μας και όλες αυτές εδώ είναι θέσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία».
Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για προεκλογικές κινήσεις μετά από τετραετή απραξία. «Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσετε σήμερα θα το ακυρώσει η επόμενη κυβέρνηση, άρα νομοθετείτε στον αέρα, χωρίς τη συναίνεση των κομμάτων», επεσήμανε.
Στη συνεδρίαση κυριάρχησε για ακόμη μια φορά η έντονη αντιπαράθεση του κ. Γαβρόγλου με το ΚΚΕ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατηγόρησαν τον υπουργό ότι διαστρεβλώνει τα λεγόμενα του γ.γ., Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον Θανάση Παφίλη να καταθέτει τόσο τον «Ριζοσπάστη» όσο και τα πρακτικά της Βουλής, προς επίρρωση των όσων έλεγε. Ο Κ. Γαβρόγλου επέκρινε το ΚΚΕ ότι δανείζεται επικοινωνιακές πρακτικές της Ν.Δ.
Την κατάργηση του νομοσχεδίου ζήτησε με δηλώσεις της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία ήδη από τη Δευτέρα. Οπως είπε η Φώφη Γεννηματά, το νομοσχέδιο «απαξιώνει το Λύκειο, διαλύει την Τεχνολογική Εκπαίδευση, κάνει διαβλητό το εξεταστικό σύστημα και φοιτητές δυο ταχυτήτων. Αυτό το έκτρωμα δεν διορθώνεται. Καταργείται».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας