Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρσεις ασυλίας συζητά η Βουλή

Την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να εξεταστεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς ως ύποπτος «παθητικής δωροδοκίας» κατά την εξέλιξη του σκανδάλου της Novartis, αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής. Θα συζητηθεί επίσης η άρση ασυλίας του βουλευτή και υπουργού Υγείας επί Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά (δεξιά) για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρσεις ασυλίας συζητά η Βουλή

  • A-
  • A+
Για Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά και Αριστείδη Φωκά αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια.

Την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να εξεταστεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς ως ύποπτος «παθητικής δωροδοκίας» κατά την εξέλιξη του σκανδάλου της Novartis αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από την αντίστοιχη εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επανέλαβε πως ο ίδιος επιθυμεί πρώτος από όλους την άρση της ασυλίας του προκειμένου να βρεθεί «πρόσωπο με πρόσωπο με τους συκοφάντες ώστε να αποκαλυφθεί η σκευωρία». Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της ακρόασής του δήλωσε πως, όπως επιδιώκει την άρση της ασυλίας του, επίσης δεν επιθυμεί να κάνει χρήση των προστατευτικών διατάξεων του άρθρου 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών).

Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων εξέφρασαν σύμφωνη γνώμη, εκτός της Ενωσης Κεντρώων που τοποθετήθηκε με «παρών». Στην ίδια συνεδρίαση, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να εισηγηθεί δύο ακόμη άρσεις ασυλίας (θα συζητηθούν επίσης στη σημερινή Ολομέλεια), του βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, και του βουλευτή του κόμματος Αριστείδη Φωκά ύστερα από έγκληση πολίτη.

Αντιθέτως η Επιτροπή αποφάνθηκε αρνητικά, κατά πλειοψηφία, για τις άρσεις της ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη (είχε μηνυθεί από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη για συκοφαντική δυσφήμηση) αλλά και για τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνο Καμμένο (σε βάρος του οποίου είχε καταθέσει μήνυση ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης), με το σκεπτικό πως οι συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούν περίοδο τέλεσης υπουργικών καθηκόντων, οπότε και εμπίπτουν στις διαδικασίες του άρθρου 86 του Συντάγματος. Θα πρέπει δηλαδή –προκειμένου να διερευνηθούν– να συγκεντρωθούν υπογραφές με αίτημα τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη δυσφορία των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι σε δηλώσεις τους σχολίαζαν πως οι δύο υποθέσεις «μπήκαν στο ψυγείο». Ενδεικτικά, ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε πως η Επιτροπή «αυτοεξευτελίστηκε», ενώ στο ίδιο πνεύμα, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θόδωρος Παπαθεοδώρου κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία πως επέβαλε τις πολιτικές της σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα να βλάψει την αξιοπιστία της Επιτροπής Δεοντολογίας. Την απόφαση σχολίασε και ο Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, λέγοντας «...έτσι γίνονται οι δουλίτσες επί ΣΥΡΙΖΑ».

«Με τη δεδομένη εξέλιξη η δυνατότητα δίωξης παραμένει ανοιχτή» υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις αντιδράσεις περί «συγκάλυψης» μέσω της παραπομπής στις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Κουράκης υποστήριξε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε τη διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος για τις υποθέσεις των κ. Πολάκη και Καμμένου λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης των ημερών αναμένεται πάντως να πυροδοτήσει στη σημερινή Ολομέλεια και η συζήτηση που έχει προγραμματιστεί να ακολουθήσει με την επερώτηση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος και οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές του, κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σχετικά με τον διαγωνισμό «ανάδειξης παρόχων υπηρεσιών υπηρεσιών υποστήριξης των προξενικών γραφείων διπλωματικών αρχών», δηλαδή τις εταιρείες έκδοσης βίζας που έχουν συνάψει συμβάσεις με το υπουργείο Εξωτερικών.

ΒΟΥΛΗ
Αποφασίζει η Ολομέλεια
Την επόμενη Παρασκευή 19 Απριλίου, πρόκειται να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το αίτημα της άρσης της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να ελεγχθεί από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς...
Αποφασίζει η Ολομέλεια
ΒΟΥΛΗ
Νέες φωτιές άναψε η Novartis
Προετοιμασμένος για την κατάθεσή του στους εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν εναντίον του το ενδεχόμενο της «παθητικής δωροδοκίας» κατά τη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης φαρμάκων της Novartis,...
Νέες φωτιές άναψε η Novartis
ΒΟΥΛΗ
Η ώρα της προανακριτικής
Η επιτροπή θα διερευνήσει, στη βάση των καταθέσεων που περιλαμβάνει η σχετική δικογραφία, το ενδεχόμενο των ποινικών ευθυνών για τους Αντ. Σαμαρά, Π. Πικραμμένο, Δ. Αβραμόπουλο, Γ. Στουρνάρα, Ευάγγ. Βενιζέλο,...
Η ώρα της προανακριτικής
ΒΟΥΛΗ
Την άρση ασυλίας Λοβέρδου, Σαλμά και Φωκά αποφάσισε η Ολομέλεια
Υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μάριου Σαλμά για τις υποθέσεις της Novartis και των αρθροσκοπήσεων αντίστοιχα τάχθηκε η Ολομέλεια του κοινοβουλίου. Στήριξη Γεννηματά σε...
Την άρση ασυλίας Λοβέρδου, Σαλμά και Φωκά αποφάσισε η Ολομέλεια
ΒΟΥΛΗ
«Σκευωρία» και «κακοποιούς» βλέπει πάλι ο Λοβέρδος
Την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να εξεταστεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς ως ύποπτος «παθητικής δωροδοκίας» κατά την εξέλιξη του σκανδάλου της Novartis αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
«Σκευωρία» και «κακοποιούς» βλέπει πάλι ο Λοβέρδος
ΒΟΥΛΗ
Αποφασίζουν για άρση ασυλίας και παραπομπή στη Δικαιοσύνη [LIVE]
Την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να εξεταστεί από την Εισαγγελία ως ύποπτος «παθητικής δωροδοκίας» αποφασίζει η Βουλή.
Αποφασίζουν για άρση ασυλίας και παραπομπή στη Δικαιοσύνη [LIVE]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας