Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιστορική συνεδρίαση, ιστορική απόφαση
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιστορική συνεδρίαση, ιστορική απόφαση

  • A-
  • A+
Η Βουλή έδωσε τη συγκατάθεσή της στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες –διπλωματικές και νομικές– για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Αναφερόμενος στην ουσία της συζήτησης, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άνοδο της Ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε ρεαλιστική αντιμετώπιση του «πολύπλοκου ζητήματος», τονίζοντας ότι η πιο εφικτή διεκδίκηση είναι αυτή του κατοχικού δανείου.

Τη συγκατάθεση της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες –διπλωματικές και νομικές– για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών πήρε χθες το βράδυ η κυβέρνηση, στο τέλος της ιστορικής σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η αντιπολίτευση ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου της Βουλής (το ΚΚΕ διαχώρισε τη θέση του με δική του πρόταση), με τους εκπροσώπους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να απευθύνουν ηχηρό -και επίκαιρο λόγω εκλογών- μήνυμα στην Ευρώπη, ώστε να μην επιτρέψει στους νοσταλγούς του ναζισμού και τις σκοτεινές ξενοφοβικές δυνάμεις να σηκώσουν κεφάλι. Δεν παρέλειψαν ωστόσο να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αξιοποίηση του ζητήματος προς όφελος των εκλογικών της επιδιώξεων.

Αναφερόμενος στην ουσία της χθεσινής συζήτησης, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άνοδο της Ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού. «Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους, θέτοντας σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη, την ίδια τη δημοκρατία. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», είπε ο πρωθυπουργός, ζητώντας την ίδια στιγμή την ομόθυμη στήριξη του κοινοβουλίου στην πρόθεση της κυβέρνησής του να απευθύνει άμεσα στην κυβέρνηση της Γερμανίας ρηματική διακοίνωση.

«Ρηματική διακοίνωση με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή, καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», είπε, παραπέμποντας αναλυτικά στα αναγραφόμενα στην Εκθεση της Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής. «Θα αναμένουμε με καλή θέληση και αισθήματα πραγματικής φιλίας την απάντησή της, αλλά όποια και αν είναι αυτή, αυτή τη φορά θα επανέλθουμε αξιοποιώντας όσα μέσα μάς δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός», συμπλήρωσε με νόημα.

Αποκλείοντας την έννοια του συμψηφισμού, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε εκείνους που ισχυρίστηκαν πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ε.Ε. λέγοντας πως «αυτή η ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που τη συνέλαβαν. Καμιά σφαγή, καμιά θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο, καμιά διαπραγμάτευση, καμιά πληρωμή τοις μετρητοίς…».

Καμία καθυστέρηση

Σχολίασε τέλος και παρά το γεγονός πως δεν ήθελε, όπως είπε, να προκαλέσει αντιπαραθέσεις, την κριτική της αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης και σκοπιμοτήτων. « Από το ’45 έως το ’15 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα. Το θέμα που συζητάμε δεν αφορά στο τι συνέβη στο α΄ εξάμηνο της διακυβέρνησής μας, είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας θέμα για την Ευρώπη, για τον κόσμο ολόκληρο. Ημουν ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων στο Βερολίνο. Πάει πολύ να ακολουθείτε κι εδώ την ίδια τακτική..».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ρεαλιστική αντιμετώπιση του «πολύπλοκου ζητήματος», τονίζοντας ότι η πιο εφικτή διεκδίκηση είναι αυτή του κατοχικού δανείου. «Χρειάζεται ρεαλισμός, όχι δήθεν ηρωικές χειρονομίες που θα πέσουν στο κενό, όχι να δημιουργήσουμε πρόσκαιρες εντυπώσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., επικρίνοντας την κυβέρνηση για μικροκομματικές σκοπιμότητες εν όψει εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε καταψηφίσει το πόρισμα της επιτροπής, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το διακομματικό κείμενο που ενέκρινε η Ολομέλεια ώς τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση Ν.Δ., το 2012, ξεκίνησε τη συστηματική καταγραφή του αρχειακού υλικού στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ τον Ιανουάριο του 2015, πριν από τις εκλογές, είχε προχωρήσει σε ρηματική δακοίνωση προς το Βερολίνο.

«Από το 2015, παρά τα μεγάλα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα ουσιαστικά απουσίασε από την εθνική προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, επικρίνοντας το κυβερνών κόμμα ότι και στο ζήτημα των αποζημιώσεων «είχαμε μία ακόμη θεαματική κωλοτούμπα», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ενώπιον της καγκελαρίου Μέρκελ χαρακτήρισε το ζήτημα «πρωτίστως ηθικό» και όχι υλικό.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε ότι η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου είναι «νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή», ωστόσο για τις συνολικές αποζημιώσεις υπενθύμισε την αρνητική για την Ιταλία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, «οι Ελληνες ιδιωτικά πρέπει να συνεχίζουν να διεκδικούν αποζημιώσεις».

Εξαιρετική συγκυρία

Τη συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας την «εξαιρετική» για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων συγκυρία, λόγω της ωρίμασης του θέματος στη χώρα μας, στο εσωτερικό της Γερμανίας αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με την αίσθηση του καθήκοντός μας, με την αίσθηση της ευθύνης μας και, κατά κάποιον τρόπο, με την ιστορία και να πούμε όλοι μαζί όχι, ποτέ πια φασισμός στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!», κατέληξε ο Νίκος Βούτσης, εμφανώς συγκινημένος.

Οι γερμανικές αποζημιώσεις

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων​​​​​​

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Με τις από 27 Φεβρουαρίου 2014, 10 Μαρτίου 2015 και 18 Νοεμβρίου 2015 ομόφωνες αποφάσεις της, κατά την ΙΕ΄, την ΙΣΤ΄ και την ΙΖ΄ Βουλευτική Περίοδο αντίστοιχα, συστάθηκε Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η Διακομματική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα Πορίσματα - Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτιος 2013, Δεκέμβριος 2014), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ιανουάριος 2014), καθώς και άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Τράπεζα της Ελλάδος), υπέβαλε Πόρισμα - Εκθεση, όπου καταγράφονται και οι επιμέρους γνώμες των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν.

Εχοντας περαιτέρω υπόψη ότι:

το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση, οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους και οι οφειλές από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους, το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του, δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους, καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συμφώνησε διαφωνώντας η ελάσσων αντιπολίτευση

Με αιχμές για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης αλλά απολύτως σύμφωνοι με τις διεκδικήσεις της χώρας εμφανίστηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Τη σύσταση μιας εθνικής επιτροπής προώθησης των ελληνικών διεκδικήσεων πρότεινε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «νομικά και οικονομικά ενεργό», τόσο για το κατοχικό δάνειο όσο και για τις πολεμικές επανορθώσεις και την επιστροφή των αρχαιοτήτων. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η υπόθεση απαιτεί προσοχή και αποφασιστικότητα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έθαψε το ζήτημα και «θυμήθηκε τις αποζημιώσεις για προεκλογικούς λόγους» με στόχο την αλλαγή ατζέντας, ενώ επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για «λεονταρισμούς χωρίς ουσία». Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα ότι «σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει χώρος για φασίστες».

Καυστικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας πως ανακινεί το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων για προεκλογικά οφέλη και δεν το έκανε όταν έπρεπε για να μη διαταράξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οσο ήταν αντιπολίτευση, έδινε κάλπικες υποσχέσεις για ψηφοθηρικούς λόγους και τώρα, παραμονές προεκλογικής περιόδου, θυμήθηκε την έκθεση της επιτροπής για να ενισχύσει την τυχοδιωκτική συμμαχία–σκορποχώρι που στήνει και την ονομάζει δήθεν προοδευτική συμμαχία κατά της Ακροδεξιάς και του φασισμού» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε τη δική του ξεχωριστή πρόταση για «άμεση και χωρίς περιστροφές» διεκδίκηση του συνόλου των αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος.

Καταλογίζοντας και από την πλευρά του προεκλογικές σκοπιμότητες, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ρώτησε την κυβέρνηση ποιοι λόγοι την εμπόδιζαν τέσσερα χρόνια να φέρει το ζήτημα στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως είναι οι ίδιοι που εμπόδιζαν και όλους τους προηγούμενους πρωθυπουργούς.

Αιχμηρός στην τοποθέτησή του και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα αυτό «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της μικροκομματικής πρακτικής της διπλής γλώσσας για εσωτερική κατανάλωση και των ανύπαρκτων πράξεων σε διεθνές επίπεδο».

Από την πλευρά του Ποταμιού ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς επισήμανε ότι «η προσπάθεια χρειάζεται σοβαρότητα και όχι μόνο κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης και εντυπωσιασμού. Καμία λήθη, καμία παραγραφή, κανένα μίσος, καμία μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Στη συνεδρίαση δεν τοποθετήθηκε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος.

ΒΟΥΛΗ
Πάνε για έγκριση στη Βουλή οι τρεις πρώτες ΠΝΠ
Χωρίς ομόφωνη έγκριση και με ενδοιασμούς από την αξιωματική αντιπολίτευση για το «κόστος» των κυβερνητικών μέτρων την επόμενη ημέρα της κρίσης προωθούνται στην Ολομέλεια οι τρεις πρώτες ΠΝΠ με τις ρυθμίσεις...
Πάνε για έγκριση στη Βουλή οι τρεις πρώτες ΠΝΠ
ΒΟΥΛΗ
Με ονοματεπώνυμο οι 158 ψήφοι για την κατάργηση της 13ης σύνταξης
Με τις ψήφους της «γαλάζιας» πτέρυγας εγκρίθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αφού οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης απέρριψαν άνευ επαίνων τη «μείζονα μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης.
Με ονοματεπώνυμο οι 158 ψήφοι για την κατάργηση της 13ης σύνταξης
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση για την οικονομία, συναίνεση στα ελληνοτουρκικά
Τον πρώτο κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε χθες το βράδυ στη Βουλή η πλειοψηφία των 158 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με σύσσωμη την αντιπολίτευση αντίθετη στο σχέδιο του...
Σύγκρουση για την οικονομία, συναίνεση στα ελληνοτουρκικά
ΒΟΥΛΗ
Σύγκλιση αλλά και αιχμές για τις τουρκικές προκλήσεις
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην αναφερθεί καθόλου στα εθνικά θέματα, περιορίζοντας την ομιλία του στην ψήφο των αποδήμων και αποχωρώντας χωρίς να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής...
Σύγκλιση αλλά και αιχμές για τις τουρκικές προκλήσεις
ΒΟΥΛΗ
Πειστήρια για τα ταξίδια και τα «μπατζεταρίσματα» Μανιαδάκη
Νέες αντιφατικές αναφορές έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη.
Πειστήρια για τα ταξίδια και τα «μπατζεταρίσματα» Μανιαδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας