Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόντρα στη Βουλή για τον Ιππόδρομο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κόντρα στη Βουλή για τον Ιππόδρομο

  • A-
  • A+

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την τροπολογία που έφερε ο υπουργός Οικονομικών για τον Ιππόδρομο, με τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φέρνει νύχτα κρίσιμα νομοθετήματα και ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία το Δημόσιο θα ζημιωθεί.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία είχε κατατεθεί χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αποσύρθηκε καθώς απουσίαζε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επανακατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, και για αυτό το λόγο ο υπουργός Οικονομικών την παρουσίασε σήμερα στο Σώμα.

 «Δεν πρέπει 3.500 οικογένειες να οδηγηθούν στην εξαθλίωση»

Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ιππόδρομος στη λειτουργία του και στον «κίνδυνο να κλείσει οριστικά και να οδηγηθούν στην εξαθλίωση 3.500 οικογένειες που απασχολούνται εκεί».

Ο υπουργός είπε ότι σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να επεκταθεί η δυνατότητα για νέα έργα και για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εντός του Ιπποδρόμου ώστε να γίνει ο χώρος πιο ελκυστικός και να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών του. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει συναίνεση των μερών, του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, και ενημέρωσε ότι επιτρέπεται η συγχώνευση της θυγατρικής Ιπποδρομίες ΑΕ με την ΟΠΑΠ ΑΕ, ώστε να αναλάβει τα έργα υποδομής.

Σχολιάζοντας χθεσινή παρέμβαση του Μάκη Βορίδη για την τροπολογία - ότι θα υπάρξει ζημία σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου- ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν προκύπτει ζημία διότι, μετά το 2021, το ύψος του ενοικίου θα υπολογίζεται ως ποσοστό των εσόδων και, άρα, δεν θα υπάρξει ζημία διότι αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου.

«Είναι μια δύσκολη υπόθεση ο Ιππόδρομος. Είναι πολλές οικογένειες και νομίζω ότι χρειάζεται να βρεθεί μια λύση. Σας υπενθυμίζω ότι τα έσοδα για το δημόσιο δεν περιορίζονται στο μίσθωμα, αλλά υπάρχουν έσοδα φορολογικά, ασφαλιστικά και, βέβαια, έσοδα από τη διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος», είπε ο κ. Τσακαλώτος και επισήμανε ότι επιτρέπονται συμψηφισμοί για συγκεκριμένες δραστηριότητες και έργα που θα κάνει ο ΟΠΑΠ και βέβαια αν τα έργα αυτά αυξάνουν την αξία του οικοπέδου, αυξάνεται και το ενοίκιο.

«Δεν το ξέρω το θέμα. Θα παρακαλούσα τον υπουργό Οικονομικών να μην φύγει. Να παραμείνει στην αίθουσα μέχρι να έρθει ο κ. Βορίδης που γνωρίζει το θέμα», παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. Επισήμανε ότι στην τροπολογία υπάρχουν διατάξεις που αναφέρονται σε συγχωνεύσεις και πρόσθεσε: «Έχω την εντύπωση πως, όταν επιτρέπεται η συγχώνευση μια παθητικής με μια ενεργητική εταιρεία, αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο χάνει συνήθως φορολογικά έσοδα. Θέλετε να μας πείτε τα φορολογικά έσοδα που χάνει το δημόσιο από αυτή την τροπολογία;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί και πρόσθεσε: «Αν πρέπει πραγματικά να βοηθήσουμε κάποια επιχείρηση, να τη βοηθήσουμε. Αλλά όχι με καθεστώς τροπολογίας νύχτα και όχι κρυφά. Φοβούμαι ότι επί των ημερών της κυβέρνησής σας, όμως, μονίμως νύχτα είναι».

Ακολούθως, ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν το φέρατε ως τακτικό νομοθέτημα; Γιατί δεν συνεννοείστε με τα κόμματα; Γιατί είστε ελεήμων του μεσονυχτίου και ποτέ στο φως της ημέρας; Τι σας εμποδίζει;». Και κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στον κοινοβουλευτισμό, παρατηρώντας ότι ο κ. Τσακαλώτος «ανέβηκε σήμερα σαν τον κλέφτη στο βήμα για πέντε λεπτά και είπε προχειρότητες».

Λίγο αργότερα, και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιάννης Κουτσούκος, έθεσε θέμα για τον τρόπο νομοθέτησης και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει ποιος ήταν ο λόγος που η τροπολογία κατατέθηκε χθες, αποσύρθηκε και στη συνέχεια επανακατατέθηκε. Ο Γιάννης Κουτσούκος είπε πως «είναι δεδομένο ότι το κράτος θα έχει απώλεια εσόδων, καθώς το μίσθωμα θα επαναπροσδιοριστεί προφανώς σε όφελος της επιχείρησης».

«Εμείς δεν θέλουμε να καταστραφούν επιχειρήσεις επειδή δεν μετρήθηκε καλά η κατάσταση», είπε ο κ. Κουτσούκος και πρόσθεσε: «Βλέπουμε όμως πληθώρα φωτογραφικών τροπολογιών να έρχονται τώρα που είστε σε αποδρομή ως κυβέρνηση. Πρέπει να μετρήσουμε όλοι μαζί το κόστος και το όφελος για την ελληνική οικονομία και το δημόσιο, και να συμπεριφερθούμε αναλόγως. Στο βαθμό που επιχειρείτε να κάνετε αυτές τις ρυθμίσεις είναι φανερό ότι θα συναντάτε την εύλογη απορία και την αντίδραση της αντιπολίτευσης»

«Δεν θα ακολουθήσω το ύφος του κ. Δένδια. Ας ακολουθήσει αυτό το δρόμο μήπως έτσι μπορεί να επιβιώσει στη ΝΔ που διαμορφώνεται. Προφανώς, στη ΝΔ, επειδή έρχονται εκλογές, το επίπεδο πρέπει να φτάσει σε αυτό του κυρίου Γεωργιάδη», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως όσα είπε «δεν τιμούν» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η τροπολογία αποσύρθηκε καθώς δεν μπορούσε να παρίσταται χθες στη Βουλή για να την παρουσιάσει.

«Προφανώς, ο κ. Δένδιας έχει δίκιο. Όταν κάνεις μια παρέμβαση για να βοηθήσεις 3.500 οικογένειες, το κράτος κάτι δίνει και κάτι θα πάρει», είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι πως «στο σύνολο και το κράτος δεν θα ζημιωθεί και 3.500 οικογένειας θα έχουν δουλειά».

«Ο κ. Δένδιας μπορεί να μιλήσει με το ίδιο ύφος που μίλησε σε εμένα, σε αυτές τις 3.500 οικογένειες. Κρίμα για τον ίδιο», είπε επίσης ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας. Μας είπε ότι το κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις κάτι κερδίζει και κάτι χάνει. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν συνιστά εξήγηση στην εθνική αντιπροσωπεία», είπε ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε: «Πέραν των παρατηρήσεων του για τη ύφος της παράταξής μας, οφείλω να πω ότι τέτοιες παρατηρήσεις το κυβερνών κόμμα δεν δικαιούται να μας απευθύνει. Φαντάζομαι τη στάση του επί σειρά ετών εδώ μέσα».

Ο Νίκος Δένδιας επέμεινε και απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε: «Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μείνετε εδώ μέχρι να έρθει ο κ. Βορίδης. Έρχεται είναι σε ένα ακροατήριο. Δυστυχώς, δεν προβλέψαμε την επανακατάθεση της τροπολογίας νύκτωρ. Εάν τα φέρνετε κανονικά η ΝΔ θα σας απαντούσε και θα σας βοηθούσε. Ο τρόπος που φέρνετε το θέμα δείχνει ότι κάποια άλλη προτεραιότητα έχετε. Εάν θέλετε να βοηθήσετε, πραγματικά σας λέω, εμείς να βοηθήσουμε περισσότερο. Δεν είστε πιο πονόψυχος εσείς για αυτές τις οικογένειες από εμάς. Δεν είστε πιο πονόψυχος για την εθνική οικονομία από εμάς. Ούτως ή άλλως, θα την αναλάβουμε σε λίγες εβδομάδες».

«Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει και δεύτερη δουλειά για να βγάζει χρήματα ως δικηγόρος [...] Έχει μόνο τη δουλειά εδώ και δεν μπορώ να περιμένω πότε θα έρθει», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Καραμπινάτη απιστία» κατά τη Ν.Δ.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κατήγγειλε ότι με την τροπολογία διαγράφεται πρόνοια της σύμβασης η οποία όριζε ότι το μίσθωμα θα παρέμενε ανεπηρέαστο, κατά τη διάρκεια της συμβατικής διάρκειας μίσθωσης του ακινήτου.

«Έχετε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει ένα νόμο, το 2015, στον οποίο έχει δεσμευτεί ο επενδυτής ότι εγγυάται το σύνολο των 20 ετών και δεν μπορεί να διεκδικήσει μείωση του μισθώματος. Βάσει αυτού, αν πάτε τον επενδυτή, που τώρα λέει ότι δεν πληρώνει, στο δικαστήριο, του παίρνετε το σύνολο του ποσού των 20 ετών. Αντί να κάνετε αυτό, φέρνετε στη Βουλή μια τέτοια τροπολογία», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «εγώ ως υπουργός, αν μου έφερναν τέτοια τροπολογία να υπογράψω, θα τους έλεγα, πάτε μόνοι σας στη φυλακή μην πάμε παρέα».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε πως με την τροπολογία, όποιες τυχόν ζημίες έχει ο επενδυτής, αυτές θα συμψηφίζονται με τον ΟΠΑΠ για να πληρωθούν τελικά αυτά από τον Έλληνα φορολογούμενο. "Κάνετε δώρο την παραίτηση του δημοσίου από το δικαίωμα του να προσφύγει στα δικαστήρια για να πάρει όλα τα μισθώματα, του κάνετε δώρο τον συμψηφισμό των ζημιών, του κάνετε δώρο ότι μπορεί να συμψηφίζονται και με τα έργα που θα γίνονται στον ιππόδρομο, τα οποία θα τα πληρώνει επίσης ο πολίτης", είπε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: "Ρε παιδιά, συγνώμη, δεν γράφετε ένα νόμο "Θέλουμε να χαρίσουμε 40 εκατομμύρια, η πρώτη φορά Αριστερά", να τον υπογράψετε φαρδιά πλατιά, να τελειώνουμε;".

«Είστε διάτρητοι πράγματι, και ανοιχτοί και Πετσίτηδες και από όλα. Δεν θέλω κανένας από εσάς να έχει την ψευδαίσθηση πως αυτά διαλανθάνουν της προσοχής μας. Τα παρακολουθούμε όλα. Όποιος βάζει την υπογραφή του σε τέτοια ερεβώδη, θα πάει φυλακή. Να είμαστε συνεννοημένοι. Αυτό είναι καραμπινάτη απιστία κατά του ελληνικού δημοσίου και τα υπόλοιπα είναι ερευνητέα», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Νωρίτερα και ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στη Βουλή είπε ότι η τροπολογία θα οδηγήσει σε απώλεια 30.000.000 έως 40.000.000 ευρώ την ίδια ώρα που διευρύνονται και οι χρήσεις γης.

«Αυτά όλα βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και μετατρέπετε τη Βουλή σε πλυντήριο βλαπτικών μεταβολών συμβάσεων που εξυπηρετούν συγκεκριμένα ατομικά επιχειρηματικά συμφέροντα, γιατί πίσω και από τις Ιπποδρομίες, πίσω και από τον ΟΠΑΠ, υπάρχουν μέτοχοι, οι οποίοι ωφελούνται», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει μπροστά τους εργαζόμενους» οι οποίοι, με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν ότι «το κράτος χαρίζει 40.000.000 ευρώ, 15.000.000 ενοίκια, και αλλάζει η χρήση γης, χωρίς την παραμικρή δέσμευση για την ανάπτυξη των ιπποδρομιών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΒΟΥΛΗ
Πέρασαν με αντιδράσεις τα «εκκρεμή» προαπαιτούμενα
Μετά από μια ακόμη «εκρηκτική» συνεδρίαση στην Ολομέλεια οι τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης πέρασαν από τη Βουλή. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν όλες τις τροπολογίες,...
Πέρασαν με αντιδράσεις τα «εκκρεμή» προαπαιτούμενα
ΒΟΥΛΗ
Νέα σύγκρουση για τον Μαρινάκη
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε ότι δεν θα ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ενδεχόμενο εξαγοράς της Forthnet/Nova από την Alter Ego, επιβεβαιώνοντας πως...
Νέα σύγκρουση για τον Μαρινάκη
ΒΟΥΛΗ
Εργοδοτικά πανηγύρια
Σύσσωμοι οι εργοδοτικοί φορείς, καναλάρχες, επιμελητήρια, εκπρόσωποι βιομηχάνων στηρίζουν το αναπτυξιακό πολυ­νομοσχέδιο της κυβέρνησης ● Την περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων τόνισαν οι...
Εργοδοτικά πανηγύρια
ΒΟΥΛΗ
«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα ελέγχει τα ταμεία των άλλων ΠΑΕ» 
Για υπερσυγκέντρωση στον χώρο των media από την Alter Ego συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη που θα ελέγχει και το χώρο του ποδοσφαίρου με την τυχόν εξαγορά της FORTHNET-NOVA έκανε λόγο ο Νίκος...
«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα ελέγχει τα ταμεία των άλλων ΠΑΕ» 
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση στις επιτροπές για τους καναλάρχες και τις αναπτυξιακές προοπτικές
Σε δύο επίπεδα εξελίχθηκε η σύγκρουση του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη, και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο, Νίκου Παππά, στις επιτροπές της Βουλής.
Σύγκρουση στις επιτροπές για τους καναλάρχες και τις αναπτυξιακές προοπτικές
ΒΟΥΛΗ
Ερχεται ρύθμιση για τις «δικηγορικές» - εισπρακτικές εταιρείες
Νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών από εισπρακτικές εταιρείες που εμφανίζονται ως δικηγορικά γραφεία προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Ερχεται ρύθμιση για τις «δικηγορικές» - εισπρακτικές εταιρείες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας