Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προστασία α’ κατοικίας με αυξημένη πλειοψηφία

Πρόσθετες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο μέλλον προανήγγειλε ο Γ. Δραγασάκης

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προστασία α’ κατοικίας με αυξημένη πλειοψηφία

  • A-
  • A+
Σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., την τροπολογία στηρίζει η Ενωση Κεντρώων. Καταψηφίζει η ΔΗΣΥ, «παρών» θα δηλώσει το ΚΚΕ.

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίνεται σήμερα από τη Βουλή το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας αφού, εκτός από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, και η Ενωση Κεντρώων στηρίζει την τροπολογία που διευκολύνει τους δανειολήπτες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 12.30, έπειτα από αίτημα της ΔΗΣΥ που διαφωνεί με τη ρύθμιση.

«Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι να εξυπηρετήσουμε τον δανειολήπτη να ξεμπερδέψει, να μειωθούν τα “κόκκινα” δάνεια, γιατί με τον νόμο Κατσέλη μεταφέρθηκαν από τις τράπεζες στα δικαστήρια» είπε ο Γ. Δραγασάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. Προανήγγειλε μάλιστα πρόσθετες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο μέλλον, τονίζοντας πως η εφαρμογή των ρυθμίσεων που εισάγει η τροπολογία θα εξαρτηθεί στην πράξη από τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες.

Αναφερόμενος στη συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση του στεγαστικού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε, εκτός της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, την επιδότηση ενοικίου αλλά και την παραγωγή στέγης (μέσω ΣΔΙΤ και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) επισημαίνοντας τον κίνδυνο όξυνσης του προβλήματος από το Airbnb. Απαντώντας, τέλος, στην κριτική της αντιπολίτευσης και τις προεκλογικές προβλέψεις των εκπροσώπων της, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι πολίτες θα στηρίξουν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Οχι επειδή είμαστε αλάνθαστοι, έχουμε κάνει λάθη και μερικές φορές ασυγχώρητα, αλλά γιατί ο κόσμος έχει πειστεί ότι αν υπάρχει μια ελπίδα, αυτή υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει, όπως είχε προαναγγείλει, την τροπολογία, ακυρώνοντας ωστόσο ως ανεπαρκές το περιεχόμενό της και με ηχηρούς τόνους κατά της νομοθετικής πρακτικής της κυβέρνησης αλλά και του συνόλου του νομοσχεδίου που την περιλαμβάνει.

«Δεν είναι επαρκής»

«Ενα λαϊκό κόμμα στέκεται δίπλα στα λαϊκά στρώματα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Δένδιας

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Δένδιας, αφού υποστήριξε ότι «η επερχόμενη κρίση (σ.σ. της κάλπης) έχει αναστείλει κάθε κοινοβουλευτική αιδώ», μίλησε για «αδιαφανείς» και «ρουσφετολογικές» διατάξεις (αναφέροντας ως παράδειγμα τη δυνατότητα παράτασης των εμπορικών μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου) και συνολικά για «νομοθετήματα της παρακμής».

Ειδικότερα για την τροπολογία που προστατεύει την α’ κατοικία επανέλαβε πως δεν είναι επαρκής αφού, όπως είπε, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, υποχρεωμένος ωστόσο να αιτιολογήσει την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τη στηρίξει κατέδειξε το προεκλογικό σκεπτικό της παράταξής του δηλώνοντας λαϊκό κόμμα που στέκεται δίπλα στα λαϊκά στρώματα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε έστω και έναν συμπολίτη μας» είπε, ενώ απαντώντας ταυτόχρονα και στη ΔΗΣΥ, που επέκρινε τη Ν.Δ. για τη στάση της, πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω την εναγώνια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιηθεί, αλλά εμείς δεν θα τιμωρήσουμε την ελληνική κοινωνία για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Διασφαλίζει τις τράπεζες»

Εξηγώντας τους λόγους της αρνητικής ψήφου της ΔΗΣΥ, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος μίλησε για τροπολογία –μη– προστασίας της α’ κατοικίας, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση που στήριξε τη νομοθετική της πρωτοβουλία. «Θα καταψηφίσουμε γιατί δεν αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες, ούτε τους αδύναμους, απλώς διασφαλίζει τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών για να παραμείνουν λίγο ακόμη» είπε και επέκρινε τη Ν.Δ. μιλώντας για «πρόθυμους», που «αφού την ψηφίζουν θα τη βρουν μπροστά τους».

Σημειώνεται πως ο ίδιος, καταγγέλλοντας συνολικά την κυβέρνηση, εξέφρασε ενόχληση για την υποψηφιότητα του Π. Κόκκαλη στο Ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας: «Οι επιχειρηματίες είναι Ελληνες πολίτες και μπορούν να είναι υποψήφιοι. Εσείς όμως που τους κατηγορούσατε ότι είναι στα Panama Papers τους βάζετε στο ψηφοδέλτιό σας; Χτυπούσατε τότε ή τώρα τη διαπλοκή;».

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, που θα δηλώσει «παρών», Ν. Καραθανασόπουλος και Αθ. Βαρδαλής υποστήριξαν ότι η ρύθμιση αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των ρυθμίσεων σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, βάζοντας ακόμη χειρότερους όρους στην προστασία της α’ κατοικίας».

ΒΟΥΛΗ
Δέσμη μέτρων υπέρ μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αγροτών μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας
Τέσσερα βασικά προϊόντα στήριξης του μικρομεσαίου επιχειρηματία και του αγρότη -μεταξύ των οποίων δάνεια και έκδοση ομολόγων- προετοιμάζει, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οικονομικό επιτελείο της...
Δέσμη μέτρων υπέρ μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αγροτών μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία
Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό...
Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Ολομέλεια η προστασία της πρώτης κατοικίας
Τη συμβιβαστική οδό που επέλεξε η κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις της με τους θεσμούς, προκειμένου να νομοθετήσει άμεσα το νέο πλαίσιο προστασίας της α’κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη -αναμένεται...
Στην Ολομέλεια η προστασία της πρώτης κατοικίας
ΒΟΥΛΗ
Δραγασάκης: «Ασπίδα» για 150.000 δανειολήπτες
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας καλύπτει 150.000 δικαιούχους και είναι ύψους 11 δισ. ευρώ.
Δραγασάκης: «Ασπίδα» για 150.000 δανειολήπτες
ΒΟΥΛΗ
Στην Ολομέλεια η τροπολογία για την προστασία της α' κατοικίας
Με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζουν το νέο πλαίσιο που ρυθμίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη Νέα Δημοκρατία -παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις της- να εμφανίζεται θετική στο να υπερψηφίσει τη...
Στην Ολομέλεια η τροπολογία για την προστασία της α' κατοικίας
ΒΟΥΛΗ
Αισιόδοξος ο Δραγασάκης για την πορεία της χώρας από τον Αύγουστο και μετά
Ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης ακόμη και προνομοθετημένων μέτρων, αναλόγως προς τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, διαβλέπει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως...
Αισιόδοξος ο Δραγασάκης για την πορεία της χώρας από τον Αύγουστο και μετά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας