Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνταγματική αναθεώρηση, μέρος δεύτερο

Ποιες διατάξεις συγκεντρώνουν απλή και ποιες αυξημένη πλειοψηφία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνταγματική αναθεώρηση, μέρος δεύτερο

  • A-
  • A+
Σήμερα διεξάγεται η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία από την παρούσα Βουλή - Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται 49 προτάσεις -32 του ΣΥΡΙΖΑ, 10 της Ν.Δ. και 7 από ομάδες βουλευτών-, εκ των οποίων όσες συγκεντρώσουν 180 ψήφους αναθεωρούνται από την επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία, ενώ όσες πάρουν από 151 έως 179 ψήφους θα χρειαστούν διευρυμένη πλειοψηφία στο μέλλον.

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τη δεύτερη και τελευταία προβλεπόμενη ψηφοφορία ολοκληρώνεται, σήμερα το απόγευμα, η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή.

Οσα άρθρα συγκεντρώσουν εκ νέου πάνω από 180 ψήφους, αναθεωρούνται από την επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ όσα υπερψηφιστούν από 151 έως 179 βουλευτές, τότε θα απαιτήσουν αυξημένη πλειοψηφία (180+) από την επόμενη σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η διαδικασία αυτή τη φορά αναμένεται να είναι σύντομη, σε σχέση με τον πολύωρο «μαραθώνιο» της πρώτης ψηφοφορίας πριν από έναν μήνα.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκινάει στις δέκα το πρωί και θα μιλήσουν μόνο οι εισηγητές από κάθε κόμμα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, το προεδρείο της επιτροπής αναθεώρησης και, τέλος, όσοι πολιτικοί αρχηγοί το επιθυμούν. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και εάν τηρηθούν οι χρόνοι -γεγονός σπάνιο- η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει ακόμη και στις 16.00.

Το ψηφοδέλτιο αυτή τη φορά θα είναι μόνο τρεις σελίδες και θα περιλαμβάνει συνολικά 49 προτάσεις, που στην πρώτη ψηφοφορία συγκέντρωσαν τουλάχιστον 151 «ναι»: 32 του ΣΥΡΙΖΑ, 10 της Ν.Δ. και 7 από ομάδες βουλευτών.

Το στίγμα του κυβερνώντος κόμματος έδωσε ήδη από χθες ο πρωθυπουργός, καλώντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να στείλει με τη σημερινή ψηφοφορία ένα «καθαρό μήνυμα προόδου για βαθιές προοδευτικές θεσμικές τομές σε όλα τα επίπεδα». Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιχείρησε να υπονομεύσει και να σαμποτάρει την αναθεώρηση και εξήγησε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει διακριτό το δίλημμα ανάμεσα σε όσους προασπίζονται τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα και σε όσους επιθυμούν τον περιορισμό τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εκτίμησε, την Τρίτη (ΕΡΤ), ότι το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα ενδεχομένως να συγκεντρώσει αυτή τη φορά περισσότερες ψήφους (σ.σ. είχε πάρει μόλις 151), ενώ διέψευσε τα σενάρια περί μη υπερψήφισης του άρθρου 32 (εκλογή ΠτΔ) από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην επιτευχθεί αυξημένη πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, καταψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 3, ενώ «παρών» είχαν δηλώσει η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) και οι προερχόμενοι από τους ΑΝ.ΕΛΛ., Ελενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις.

Οσο για το ζήτημα που έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση και αφορά το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η ψηφοφορία αφορά μεν την κατεύθυνση, αλλά, εφόσον παρεμβάλλεται η λαϊκή βούληση μέσω εκλογών, «η σφραγίδα μπαίνει από την επόμενη Βουλή».

Σημειώνεται ότι από την πρώτη ψηφοφορία συγκέντρωσαν αυξημένη πλειοψηφία (180+) οι διατάξεις για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, την ποινική ευθύνη των υπουργών, την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών από τη μειοψηφία της Βουλής, τη μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την εκλογή μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών και την εξίσωση των στρατοδικών με τους τακτικούς δικαστές.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή ΠτΔ από τον λαό ύστερα από έξι αποτυχημένες ψηφοφορίες στη Βουλή δεν συγκέντρωσε ούτε τις ελάχιστες 151 ψήφους, καθώς την καταψήφισαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές του κόμματος, Ν. Κοτζιάς, Στ. Κοντονής, Ν. Φίλης, Φ. Βάκη, Ν. Κασιμάτη.

Απλή πλειοψηφία συγκέντρωσαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου, των κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών, των εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών, την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα, την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού, την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, αναλογικού εκλογικού συστήματος και ορίου τριών θητειών στους βουλευτές.

ΒΟΥΛΗ
Συναίνεση σε άδεια έδρανα για την κρίση του κορονοϊού
Βουλή: πρωτόγνωρο το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ● «Ο Απρίλιος θα είναι οι πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε...» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός ● «Στηρίζουμε δεν σημαίνει...
Συναίνεση σε άδεια έδρανα για την κρίση του κορονοϊού
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος για τη συνταγματική αναθεώρηση
Η πενθήμερη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ενώ η διαδικασία κλείνει τη Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στο επίκεντρο της συζήτησης για την αναθεώρηση
Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης.
Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στο επίκεντρο της συζήτησης για την αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Διάθεση για συναίνεση, αλλά και εκατέρωθεν βολές
Στην πρεμιέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματα, οι εισηγητές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι πρέπει οι καταληκτικές προτάσεις να έχουν ευρεία συναίνεση. Ωστόσο δεν...
Διάθεση για συναίνεση, αλλά και εκατέρωθεν βολές
ΒΟΥΛΗ
Ξεκινούν οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης
Ο πρόεδρός της, Κώστας Τασούλας, έστειλε επιστολή στα κόμματα, ζητώντας τους να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Πρόεδρος της επιτροπής θα προταθεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και εισηγητής της Ν.Δ. θα είναι ο...
Ξεκινούν οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας