Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νομοσχέδιο με κρίσιμες διατάξεις

Αλέξης Χαρίτσης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Μάκης Βορίδης συζητούν στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, χθες στη Βουλή | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομοσχέδιο με κρίσιμες διατάξεις

  • A-
  • A+

Με την κριτική της αντιπολίτευσης για «διευθετήσεις» εκλογικού ενδιαφέροντος ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που εισάγει κανονιστικό πλαίσιο για την ισότητα και την ιθαγένεια, ενώ περιλαμβάνει και διατάξεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρά τον αρνητικό σχολιασμό που προηγήθηκε για τις προσλήψεις στους ΟΤΑ, η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης κινήθηκε σε ήπιους τόνους και με τους εκπροσώπους των κομμάτων να δηλώνουν «επιφύλαξη» ως προς την τελική τους θέση στην Ολομέλεια – εξαιρουμένης της Νέας Δημοκρατίας που πρόκειται να καταψηφίσει, επί της αρχής τουλάχιστον, το νομοσχέδιο.

Υποστηρίζοντας πως το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρετικά κρίσιμες διατάξεις για τα ζητήματα της ισότητας, της έμφυλης βίας και της ιθαγένειας, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε πως οι «επίμαχες» διατάξεις εισάγονται προκειμένου να γνωρίζουν όλοι «τους κανόνες του παιχνιδιού» και να είναι απολύτως διαυγής η πορεία προς τις εκλογές.

«Εμείς δεν κάνουμε προσλήψεις προεκλογικές, αυτά παραπέμπουν σε πρακτικές άλλων πολιτικών δυνάμεων, καμία νέα πρόσληψη δεν γίνεται και καμία εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ», είπε ο κ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας την εξαίρεση των συγκεκριμένων προσλήψεων από την αναστολή λόγω εκλογών «απολύτως λογική» και σύμφωνη προς τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Θεωρούμε πως ένα από τα βασικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι η υποστελέχωση. Η κυβέρνησή μας πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στη διαδικασία, πάντα μέσω ΑΣΕΠ, ακριβώς για να καλύψουμε τις ανάγκες των δήμων στην καθαριότητα, την ύδρευση, την αποχέτευση και δεν το έκανε μονομερώς, το έκανε αφού υπήρξε διάλογος με τους φορείς της Τ.Α. Είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία και έχει αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.

«Σημαντικό βήμα»

Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν την ισότητα των φύλων και την ιθαγένεια, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για σημαντικό βήμα προς την εξέλιξη του κράτους και απηύθυνε στις κοινοβουλευτικές πτέρυγες το ερώτημα «εάν θέλουμε η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία να είναι κράτος δικαίου στο οποίο ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους».

Ξεκαθαρίζοντας πως η Ν.Δ. δεν προτίθεται να υποστηρίξει το νομοσχέδιο –δεν θα το υπερψηφίσει τουλάχιστον επί της αρχής του– ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προωθεί διατάξεις υλοποίησης διευθετήσεων που πυκνώνουν καθώς πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών, προκειμένου να εξυπηρετήσει ταπεινά πολιτικά κίνητρα. Μίλησε επίσης για νομοθετικό ακτιβισμό χωρίς πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο και σχολίασε χαρακτηριστικά πως το νομοσχέδιο αποτυπώνει τον «ΣΥΡΙΖΑ στα καλύτερά του». Αναφερόμενος δε, στην εξαίρεση των ΟΤΑ από την αναστολή προσλήψεων δήλωσε πως «η αναστολή ακριβώς λόγω των εκλογών γίνεται για να μη φαλκιδεύεται το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Στο παρά πέντε»

Από την πλευρά της ΔΗΣΥ η Εύη Χριστοφιλοπούλου επίσης μίλησε για «διευθετήσεις εν μέσω πολλαπλής εκλογικής διαδικασίας» και δήλωσε πως το κόμμα της επιφυλάσσεται για την ψήφο του στην Ολομέλεια. Χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις που αφορούν τους Ρομά ή για τη δυνατότητα διορισμού των πολιτογραφημένων στο Δημόσιο, τόνισε ωστόσο σε αντιδιαστολή πως «στο παρά πέντε των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση με το ράβε-ξήλωνε των σχετικών διατάξεων αποδεικνύει πως ο “Κλεισθένης” ήταν γονατογράφημα».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Δελής υποστήριξε πως «πρόκειται για ένα νομοθέτημα ενταγμένο απόλυτα στις προεκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης» και ότι «αποτελεί άλλη μια απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να εξωραΐσει την αντιλαϊκή του πολιτική φιλοτεχνώντας ένα πιο κοινωνικό προφίλ». Ο ίδιος επιφυλάχθηκε, ως προς την ψήφο του κόμματός του, στη συνέχεια της συζήτησης. Ο Γ. Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων είπε πως «άλλα περιμένουν οι πολίτες και όχι ένα νομοσχέδιο σαν κι αυτό» και δήλωσε επίσης τις επιφυλάξεις του για την ψήφιση των διατάξεων.

ΒΟΥΛΗ
Μάχη χαρακωμάτων πίσω από τις κάλπες
Νέα κόντρα προκάλεσαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τις εκλογικές τροποποιήσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για...
Μάχη χαρακωμάτων πίσω από τις κάλπες
ΒΟΥΛΗ
Θεοδωρικάκος: «Το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή διάλυση των ΟΤΑ»
Με επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διανθίστηκε η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου από το βήμα της Βουλής.
Θεοδωρικάκος: «Το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή διάλυση των ΟΤΑ»
ΒΟΥΛΗ
«Ανοιγμα» Σκουρλέτη στη Ν.Δ.
​Τη διαβεβαίωση πως η ρύθμιση για την ψήφο των εκλογέων του εξωτερικού θα νομοθετηθεί μέσα στο 2018 έδωσε στη Βουλή ο Πάνος Σκουρλέτης, σε αντιδιαστολή με τις εκτιμήσεις της Ν.Δ. πως η σχετική τροπολογία που...
«Ανοιγμα» Σκουρλέτη στη Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
«Δελτίο» στα... νομοσχέδια
Σε αυστηρότερο πλαίσιο προφύλαξης από τον κορονοϊό θα λειτουργήσει το επόμενο κρίσιμο διάστημα η Βουλή, με περιορισμό της νομοθετικής διαδικασίας και της διεξαγωγής του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
«Δελτίο» στα... νομοσχέδια
ΒΟΥΛΗ
«Δελτίο» στα... νομοσχέδια
Μέχρι τη «λήξη συναγερμού» θα ψηφίζεται μόνο ένα την εβδομάδα στη Βουλή, έπειτα από δύο συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή και στην Ολομέλεια.
«Δελτίο» στα... νομοσχέδια
ΒΟΥΛΗ
Σε 7 αντί για 3 έτη το δικαίωμα ιθαγένειας για τους πρόσφυγες με τροπολογία
Κατατέθηκε στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών η προαναγγελθείσα τροπολογία που αυξάνει τα ελάχιστα έτη παραμονής στη χώρα ως προϋπόθεση για να λάβουν οι πρόσφυγες την ελληνική ιθαγένεια.
Σε 7 αντί για 3 έτη το δικαίωμα ιθαγένειας για τους πρόσφυγες με τροπολογία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας