Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύγκρουση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διατάξεις για τις προσλήψεις στους δήμους και η εξαίρεση των ΟΤΑ από την αναστολή των προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο - EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σύγκρουση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

  • A-
  • A+
Στο επίκεντρο οι διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα απονομής ιθαγένειας και αυτές για την εξαίρεση των ΟΤΑ από την αναστολή των προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο

Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που βρίσκεται υπό επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Στο επίκεντρο οι διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα απονομής ιθαγένειας και αυτές για την εξαίρεση των ΟΤΑ από την αναστολή των προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στα... καλύτερά του», ότι η κυβέρνηση κάνει όλο και περισσότερες διευθετήσεις στην πορεία προς τις εκλογές και «κλείνει το μάτι» σε διάφορες ομάδες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότικάνει «επιστροφή στη δεκαετία του 80 και αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κάλεσε την αντιπολίτευσης και ιδίως τη ΝΔ, να συμβάλουν να γίνει μια συζήτηση στη βάση πολιτικών επιχειρημάτων και όχι με συνωμοσιολογίες.

«Παρακαλώ πολύ, όσο αυτό είναι εφικτό, να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση, αλλά η αντιπαράθεση αυτή να έχει ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο. Όχι αντιπαράθεση στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80, ταυτόχρονα, όμως, δεν γίνεται να παραγνωριστεί ότι τη δεκαετία του '80 υπήρξαν και πολύ θετικές παρεμβάσεις, ειδικά σε ζητήματα κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, που, δυστυχώς, με την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, υποβαθμίστηκαν».

Αναφερόμενος στον «Κλεισθένη», ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι τις περιμένει εδώ και καιρό η Αυτοδιοίκηση.

«Ο Κλεισθένης ήταν μια πολιτική της κυβέρνησής μας, την οποία προφανώς υποστηρίζουμε και σήμερα. Από εκεί και πέρα, επειδή ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν σταμάτησε ποτέ, προχωρούμε σε δύο αλλαγές και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αιφνιδιασμού. Πρόκειται για αλλαγές που τις περιμένει και τις έχει προεξοφλήσει ο χώρος της Αυτοδιοίκησης», ανέφερε.

Ενώ απαντώντας στις κατηγορίες της Ν.Δ. ότι με τις διατάξεις περί προσλήψεων γίνονται διευθετήσεις εν όψει εκλογών, τόνισε:

«Δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις. Καμία πρόσληψη δεν γίνεται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. Φαντάζομαι πως δεν εννοείτε ότι πάμε να στήσουμε φωτογραφικές προσλήψεις και κομματικούς στρατούς μέσω του ΑΣΕΠ. Δεν κάνουμε προσλήψεις προεκλογικές. Αυτά παραπέμπουν σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, σε άλλες κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τη χώρα για δεκαετίες».

Όπως εξήγησε, οι διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν «τους συμβασιούχους, καθώς η Αυτοδιοίκηση έχει δυνατότητα για εποχιακές προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες (ναυαγοσώστες, πυροπροστασία κ.λπ.) και λέμε ότι για τις περιπτώσεις αυτές δεν ισχύει ο περιορισμός της προεκλογικής αναστολής προσλήψεων».

«Εμείς θεωρούμε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι η υποστελέχωση. Είναι τεράστιο ζήτημα και αφορά τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης να καλύψει τις πολλές και κρίσιμες ανάγκες, ιδίως μετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων. Η κυβέρνηση πήρε γι΄ αυτό την πρωτοβουλία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να προχωρήσει σε προσλήψεις με διαδικασίες ΑΣΕΠ για καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων», συμπλήρωσε.

Τα θέματα ισότητας

Το νομοσχέδιο αρθρώνεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος εισάγει ρυθμίσεις για την ισότητα των φύλων, την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι στην κυβέρνηση « δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι με ένα νομοσχέδιο θα επιλύσουμε όλες τις δομικές παθογένειες και τις νοοτροπίες που είναι κυρίαρχες σε σχέση με τα ζητήματα της ισότητας», όμως με τις παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο που αφορούν «θετικές διακρίσεις υπέρ των γυναικών όπως τα ζητήματα της ποσόστωσης» και παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με το ζήτημα της έμφυλης βίας και τους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, γίνονται ουσιαστικά βήματα που η κυβέρνηση θέλει τα υποστηρίξει και θεσμικά και διοικητικά. Υπογράμμισε, δε, ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2020 για τις συγκεκριμένες δομές, και θα γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με τους δήμους, ώστε να μην επιβαρυνθούν και η δημιουργία τέτοιων δομών να καλυφθεί από άλλους πόρους στο μέλλον.

Η ιθαγένεια

Όσον αφορά την Ιθαγένεια και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, «αλλά υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας στη χώρα μας» και όποιος τα αρνείται «δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα».

«Θέτουμε ενιαίους κανόνες για όλους, δημιουργούμε ένα πιο αντικειμενικό, πιο διάφανο σύστημα, σε σχέση με αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα», είπε, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν φέρνει ρυθμίσεις εν κρυπτώ».

«Αν πρόκειται να έρθει μια ρύθμιση η οποία θα αφορά τους ανθρώπους που μετά τον εμφύλιο πόλεμο απώλεσαν, με ευθύνη του ελληνικού κράτους, την ελληνική ιθαγένεια, τότε, αυτό θα γίνει με συζήτηση στη Βουλή, ανοιχτή, και η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει με τροπολογία της νύχτας για μια τόσο σημαντική διάταξη», ανέφερε.

Για τις διατάξεις περί καθορισμού ιθαγένειας ανιθαγενών Ρομά με μακρά ιστορική παρουσία στην Ελλάδα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι στην Ελλάδα, το 2019, «θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα ή άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι έζησαν και ζουν στην Ελλάδα, και οι οποίοι, για την ελληνική διοίκηση, είναι αόρατοι».

«Επιτέλους, θέλουμε η Ελλάδα να είναι κράτος δικαίου που οι κανόνες θα ισχύουν για όλους; Είναι ζήτημα που η χώρα μας έχει ακόμα να κάνει σημαντικά βήματα και με αυτό το νομοσχέδιο διανύουμε ένα σημαντικό βήμα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

ΒΟΥΛΗ
Η μοναξιά ενός νομοσχεδίου
Μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκαν υπέρ, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν επί της αρχής. Ενστάσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη», για την...
Η μοναξιά ενός νομοσχεδίου
ΒΟΥΛΗ
Μάχη χαρακωμάτων πίσω από τις κάλπες
Νέα κόντρα προκάλεσαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τις εκλογικές τροποποιήσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για...
Μάχη χαρακωμάτων πίσω από τις κάλπες
Αλέξης Χαρίτσης
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση Ν.Δ.-Χαρίτση για το Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο στο πολυνομοσχέδιο
Σύγκρουση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση προκάλεσε η πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Εθνικού Εκλογικού...
Σύγκρουση Ν.Δ.-Χαρίτση για το Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο στο πολυνομοσχέδιο
ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνες εξισώσεις απ' τον Άδωνη
Τη θεωρία των δύο άκρων επανέφερε σήμερα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση του «Κλεισθένη». Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για την...
Επικίνδυνες εξισώσεις απ' τον Άδωνη
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, με πολλά αντιπολιτευτικά «ναι»
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ από την ολομέλεια της Βουλής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίζουν δεκάδες άρθρα του. Ικανοποίηση Σκουρλέτη για το γεγονός ότι ψηφίζονται και...
Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, με πολλά αντιπολιτευτικά «ναι»
ΒΟΥΛΗ
Τριήμερο αντεγκλήσεων και διαξιφισμών για τον νέο πτωχευτικό νόμο
Στο «καυτό» τριήμερο δήλωσαν άπαντες την παρουσία τους στην Ολομέλεια (χωρίς να υπερβαίνουν ταυτόχρονα τον αριθμό των 60 ατόμων όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά μέτρα) συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, που...
Τριήμερο αντεγκλήσεων και διαξιφισμών για τον νέο πτωχευτικό νόμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας