Παράθυρο για τη μείωση στο μέλλον των πρωτογενών πλεονασμάτων από το ύψος του 3,5% άφησε για πρώτη φορά χθες ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας το μεσημέρι στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας.
Ενώ και στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους πως το ζήτημα δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την εκτίμησή του για περισσότερη ευελιξία κατά τις μελλοντικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να συμφωνηθεί μείωση του πλεονάσματος το οποίο και ο ίδιος χαρακτήρισε μη «ρεαλιστικό».
Προς το παρόν και ενόψει του κρίσιμου για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, επικεντρώνοντας στον νόμο για την προστασία της α’ κατοικίας, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.
«Το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν, πάντα πίστευαν ότι τα πλεονάσματα θα μπορούσαν να είναι πιο χαμηλά, άλλοι τα επέβαλαν και έγιναν αποδεκτά. Πρέπει να δεχτούμε τις συμφωνίες που έχουν γίνει· οι συμφωνίες γίνονται για να είναι σεβαστές. Αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή πρέπει να μειωθούν, στο πλαίσιο των συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Απαντώντας, δε, σε εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας που έθεσε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης του πλεονάσματος, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την αντίστοιχη θέση του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρω- παϊκής Ενωσης, Μ. Βέμπερ, λέγοντας: «Ο κ. Βέμπερ είναι πολύ καλός συνομιλητής, συνεργαζόμαστε πολύ καλά, όμως ανήκει στο CDU της Γερμανίας και θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αν ο τότε υπουργός Οικονομικών εξέφραζε μια πιο ευέλικτη θέση, θα μας βοηθούσε πολύ, αλλά δεν το έκανε. Ομως αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Ελπίζω πως στο μέλλον θα μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο επίτροπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη θετική έκβαση του επόμενου Eurogroup από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αποδείξει για ακόμη μία φορά πως ανταποκρίνεται με συνέπεια στις υποχρεώσεις της.
Μιλώντας για νιοστή φορά, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ε.Ε. στις πτέρυγες του ελληνικού Κοινοβουλίου, έδωσε και πάλι «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση, διαμηνύοντας ωστόσο, ταυτόχρονα, πως δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από τον στόχο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί απέναντι στους εταίρους λόγω των επικείμενων εκλογών.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μια θετική απόφαση στο επόμενο Eurogroup είναι εφικτή, για το σενάριο αυτό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά. Θα ήθελα να ευχηθώ η προεκλογική περίοδος να μην κάνει τους υπεύθυνους να χάσουν τον στόχο τους, δηλαδή την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στα κόμματα της αντιπολίτευσης την αναγκαιότητα πολιτικών συναινέσεων. «Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μη βρίσκουν σύμφωνους όλους τους πολιτικούς, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί μια οικονομία που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».
Αναφερόμενος στις επαφές των ημερών και στη συνεργασία του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για «πρόοδο» στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και «θετικές συζητήσεις» για τη θωράκιση των τραπεζών, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να ξεκαθαριστεί ως κριτήριο πως αυτοί που θα επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια είναι αυτοί που πραγματικά χρειάζονται προστασία και κανείς άλλος (κακοπληρωτές).
Το όριο της 11ης Μαρτίου
«Μπορούμε μέχρι τις 11 Μαρτίου να βρούμε τα μέτρα και τους τρόπους να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup. Είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, γιατί μιλάμε για τη χορήγηση ενός δισ. ευρώ, αλλά και μία συμπληρωματική ένδειξη στις αγορές πως η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι οι επενδυτές μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία, ανάπτυξη, απασχόληση».
Καταλήγοντας, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πως είναι και θα παραμείνει «φίλος της Ελλάδας» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται στο πλευρό της προκειμένου να αναδειχθεί στη θέση που της αξίζει ανάμεσα στους πυλώνες της Ευρώπης. «Η Κομισιόν έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα κι εσείς πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στην Ε.Ε.» είπε υπογραμμίζοντας πως παρά την καταστροφική κρίση και τα μνημόνια, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν γύρισε την πλάτη της στην Ευρώπη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας