• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.2°C / 4.0°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 7.9°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.2°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -2.1°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 5.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.1°C
  6 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -3.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  6 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -2.2°C / 1.2°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.3°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.5°C / 4.2°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.6°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  77%

Εκατό πενήντα τετραγωνάκια έπρεπε να σταυρώσει κάθε βουλευτής στα ψηφοδέλτια των 10 σελίδων

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: θετικό πρώτο βήμα, παρά τα απρόοπτα

 • A-
 • A+

Με ευρύτατη πλειοψηφία στα άρθρα για τον περιορισμό της ποινικής ασυλίας βουλευτών και υπουργών, αλλά και για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη μαραθώνια ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η καταμέτρηση διήρκεσε συνολικά πάνω από έξι ώρες για τα δεκασέλιδα ψηφοδέλτια με πάνω από 150 προτάσεις προς ψήφιση στο καθένα, δηλαδή περίπου 46.000 διαφορετικές ψήφους.

Οι διατάξεις που συγκέντρωσαν πάνω από 151 ψήφους -και μόνο αυτές- θα εισαχθούν προς τελική έγκριση στη δεύτερη προβλεπόμενη ψηφοφορία από την παρούσα Βουλή σε έναν μήνα. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στα μέσα Μαρτίου θα γίνει μια πιο περιορισμένη συζήτηση και θα ακολουθήσει η τελευταία και δεσμευτική ψηφοφορία, που δεν θα περιλαμβάνει όσες διατάξεις απορρίφθηκαν.

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον απέκτησε η οριακή πλειοψηφία (151) του άρθρου 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα, το οποίο δεν ψήφισαν τουλάχιστον δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης). Το άρθρο στήριξαν και οι κεντροαριστεροί που είχαν υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Τη διάταξη καταψήφισε ο μόνος από τη ΔΗΣΥ που συμμετείχε σε όλη την ψηφοφορία (Ανδρέας Λοβέρδος), καθώς το κόμμα απείχε με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να συγκεντρωθούν πάνω από 180 ψήφοι στην παρούσα Βουλή. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ. Αναλυτικά τα ονόματα της κάθε ψηφοφορίας θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα από τη Βουλή.

Τα άρθρα που θα αποκτήσουν τους επόμενους μήνες ιδιαίτερη σημασία αφορούν την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από τις έξι προτεινόμενες διατάξεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι τέσσερις απορρίφθηκαν. Σύμφωνα με κυβερνητικές και προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτικές πηγές, πρόκειται για επουσιώδεις αλλαγές, καθώς οι δύο βασικές υπερψηφίστηκαν και από τη Ν.Δ., συγκεντρώνοντας πάνω από 200 ψήφους.

Για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Ωστόσο, βουλευτές της αντιπολίτευσης (π.χ. Ν.Δ., ΚΚΕ) υποστήριζαν ότι η απόρριψη της τροποποίησης του άρθρου 30 για πρόβλεψη εκλογής του Προέδρου και από τον λαό, μετά από έξι άκαρπες διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή, ουσιαστικά ακυρώνει τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, απορρίφθηκε και η πρόταση της Ν.Δ. για εκλογή ΠτΔ με 151 ψήφους.

Παράλληλα, ευρύτατη πλειοψηφία συγκέντρωσαν το άρθρο για τη μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στην εκλογή μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και η πρόταση της Ν.Δ. για τη δυνατότητα σύστασης εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή από τη μειοψηφία (120).

Πλειοψηφία αλλά όχι πάνω από 180 ψήφους συγκέντρωσαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου, την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών, την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών, την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα, την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού, την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, την καθιέρωση ορίου τριών θητειών στους βουλευτές, την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν μεμονωμένοι βουλευτές, υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ), για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (πρόταση Δ. Κρεμαστινού), για την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (πρόταση Ν.Δ.).

Εκτός της ΔΗΣΥ, από την ψηφοφορία απείχε και η Ενωση Κεντρώων, πλην του Γιάννη Σαρίδη. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν επίσης οι Πάνος Καμμένος, Αριστείδης Φωκάς, Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης.

Το αποτέλεσμα σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι θέλει να εργαλειοποιήσει εκ νέου την επόμενη εκλογή ΠτΔ.

«Η κυβέρνηση-κουρελού προέβη σε μια άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή, όμως, υστεροβουλία. Οι ίδιοι οι βουλευτές της, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 παρ. 1 που είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., «είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του: θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ 4;».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση
Σειρά ενστάσεων ενόψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων για την ψήφο των αποδήμων και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Αναθεώρηση μέρος β΄
Ξεκινούν οι διαδικασίες στη Βουλή για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Αντιπαράθεση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αναθεώρηση μέρος β΄
ΒΟΥΛΗ
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του ΠτΔ
Με ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, ξεκίνησε η τρίτη ημέρα συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης.
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του ΠτΔ
ΒΟΥΛΗ
Αρχίζει το... ματς της αναθεώρησης
Αναμένεται έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης γύρω από τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για τον εκλογικό νόμο.
Αρχίζει το... ματς της αναθεώρησης
ΒΟΥΛΗ
Επέκριναν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί
Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά, απλή αναλογική ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Βασίλης Λεβέντης. Για μεγάλες χαμένες ευκαιρίες έκανε λόγο ο...
Επέκριναν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί
ΒΟΥΛΗ
«Θεσμικό εκβιασμό» της αντιπολίτευσης με το άρθρο 16 καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
​Σε κομβικό σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή,...
«Θεσμικό εκβιασμό» της αντιπολίτευσης με το άρθρο 16 καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας