Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοινό ψηφοδέλτιο, αλλά διαφορετικές προτάσεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινό ψηφοδέλτιο, αλλά διαφορετικές προτάσεις

  • A-
  • A+

Παρ’ όλο που συμφωνούν επί της αρχής σε τουλάχιστον οκτώ άρθρα, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα έχουν ξεχωριστά τις προτάσεις τους στο δεκασέλιδο κοινό ψηφοδέλτιο της σημερινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει τόσο τα προτεινόμενα προς αναθεώρηση άρθρα και τον τίτλο τους όσο και τη –δεσμευτική– κατεύθυνση που πρέπει να δοθεί στο περιεχόμενό τους.

Αντίθετα, η πρόταση της Ν.Δ. ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων αναθεωρήσεων και θα αναφέρει μόνο ονομαστικά τα προς αναθεώρηση άρθρα και επιγραμματικά τον τίτλο τους.

Στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν και άλλες προτάσεις μεμονωμένων βουλευτών ή μικρότερων κομμάτων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 50 υπογραφές. Ο συνολικός αριθμός των προτάσεων στο ψηφοδέλτιο φτάνει τις 151, καθώς υπολογίζονται ξεχωριστά οι θέσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, παρά τις τυχόν συμπτώσεις.

Νωρίτερα, με πρωτοβουλία του προεδρείου της Βουλής και του ΣΥΡΙΖΑ, διεξήχθη άτυπη ψηφοφορία δι’ εγέρσεως στην Ολομέλεια, προκειμένου η παρούσα Βουλή να αποφασίσει ότι στα ψηφοδέλτια θα μπορεί να αναγράφεται με τρόπο δεσμευτικό η κατεύθυνση των αλλαγών σε κάθε αναθεωρητέο άρθρο του Συντάγματος.

Ωστόσο σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφώνησε με τη διαδικασία αρνούμενη να μετάσχει στην ψηφοφορία, αφήνοντας μόνο του τον ΣΥΡΙΖΑ να το αποφασίσει.

Η άποψη περί δέσμευσης της Αναθεωρητικής Βουλής από την προτείνουσα υποστηρίζεται σθεναρά από το κυβερνητικό +/- στρατόπεδο, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και το Κίνημα Αλλαγής, εκφράζουν αντίθετη άποψη.

Με μια προσεκτική τοποθέτηση, παρά τη σαφή άποψη του κόμματός του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κράτησε τις ισορροπίες και παραδέχτηκε ότι η κατεύθυνση της αναθεώρησης και η «σχετική δέσμευση» εκφράζουν κατά κύριο λόγο το κόμμα που την έχει προτείνει. «Καθώς παρεμβάλλεται και η λαϊκή βούληση, η επόμενη Βουλή έχει επ’ αυτού του θέματος όχι απλά τον πρώτο λόγο, αλλά τον αποφασιστικό λόγο και είναι κοινός τόπος αυτός» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξήγησε τη θέση του περί δεσμευτικότητας. «Οταν λέμε ότι η κατεύθυνση δεσμεύει την επόμενη Βουλή, εννοούμε ότι θα γίνει αναθεώρηση σύμφωνα με την κατεύθυνση αυτή ή δεν θα γίνει αναθεώρηση. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει η πρώτη τη δεύτερη Βουλή, αν υπάρχει αντίθετη πλειοψηφία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) αναρωτήθηκε: «Μπορεί να έρθει η επόμενη Βουλή και να αναθεωρήσει το άρθρο με τρόπο που θα γίνεται ακόμη πιο στεγανή η ευθύνη των πολιτικών απέναντι σε οποιαδήποτε δίωξη; Είναι παράλογο».

Στον αντίποδα, ο Κώστας Τζαβάρας (Ν.Δ.) απάντησε ότι «η προτείνουσα Βουλή διατυπώνει πρόταση, η οποία δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή, την Αναθεωρητική, ούτε στην κατεύθυνση ούτε στον προσανατολισμό».

Αντίστοιχα και ο Κώστας Τασούλας (Ν.Δ.) τόνισε ότι «ο λαός και η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα καθορίσει το περιεχόμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Παρέμβαση Βενιζέλου

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η δεύτερη Βουλή δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της πρώτης. «Το εκλογικό σώμα παρεμβάλλεται και αποφασίζει αν υπάρχει διαφωνία για την κατεύθυνση μιας αναθεώρησης ανάμεσα στα κόμματα» είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Την άποψη των Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ. περί μη δεσμευτικότητας συμμεριζόταν και ο Φώτης Κουβέλης ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του 2007, πρόσθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για συζήτηση χωρίς καμία πρακτική αξία έκανε λόγο ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ), υπογραμμίζοντας ότι «είτε μας αρέσει είτε όχι, τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη, η Αναθεωρητική Βουλή».

Διμέτωπος από τους μικρούς

Με επικρίσεις κατά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων συνόδευσαν τις τοποθετήσεις τους οι αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της δεν θα συμπράξει στο να συγκεντρώσει κάποιο άρθρο πάνω από 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή, ώστε να χρειάζονται ευρείες συναινέσεις στην επόμενη.

«Δεν θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας η συνταγματική αναθεώρηση να γίνει υπόθεση μιας μόνο πολιτικής δύναμης. Δεν μπορεί να υπάρχει “εν λευκώ” εντολή για την αναθεώρηση του Συντάγματος» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, προειδοποιώντας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια «για να μην αφήσουμε επίδοξους της εξουσίας να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση στα μέτρα τους».

Κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι παίζουν «κρυφτό» με «τζογαδόρικη διάθεση» για την αναθεώρηση, η οποία, όπως είπε, πνίγηκε στον μύλο της κομματικής αντιπαράθεσης.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ άφησε αιχμές για το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ικανοποίησή της για την αναδίπλωση της κυβέρνησης.

Υποστηρίζοντας πως η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση υπηρετεί την προεκλογική αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε και εκείνος να μη συγκεντρώσει κανένα άρθρο πάνω από 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ δήλωσε πως η επικείμενη αναθεώρηση υπηρετεί «την προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. με νέα ψεύτικα διλήμματα και διαχωριστικές γραμμές που προσπαθούν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση σε στόχους που προκαλούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως ανεξάρτητος βουλευτής πλέον, τάχθηκε εκ νέου τόσο υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων όσο και υπέρ του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πρότεινε σε περίπτωση τριών άκαρπων ψηφοφοριών να εκλέγεται από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους. Ταυτόχρονα επέκρινε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή από τον λαό ως «διχαστική», αλλά και τη Ν.Δ., που παλαιότερα συμμεριζόταν αντίστοιχη θέση.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τάχθηκε κατά της άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και αναρωτήθηκε «γιατί είναι κακό» να γίνονται εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του από τη Βουλή. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει κανένα άρθρο.

  

ΒΟΥΛΗ
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής αντιπαράθεσης στη Βουλή ● Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτουν την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ● Τη στήριξη της Ολομέλειας ζήτησε ο Γ....
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
ΒΟΥΛΗ
«Κανονικότητα» σε υψηλούς τόνους
Εντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι κάνει χατίρια σε βιομήχανους και καναλάρχες με λογικές 2ου Μνημονίου ● Απόψε η...
«Κανονικότητα» σε υψηλούς τόνους
ΒΟΥΛΗ
Ευρεία συναίνεση στο νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα
Πάνω από 90 νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, ο οποίος έκανε δεκτές αρκετές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Υπέρ από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΜέΡΑ25. Κατά το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.
Ευρεία συναίνεση στο νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα
ΒΟΥΛΗ
Πρεμιέρα για τη 18η Βουλή της Μεταπολίτευσης
Οι βουλευτικές εκλογές τελείωσαν, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη συγκροτηθεί, την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται και η σειρά του κοινοβουλίου.
Πρεμιέρα για τη 18η Βουλή της Μεταπολίτευσης
ΒΟΥΛΗ
Συνταγματική αναθεώρηση, μέρος δεύτερο
Σήμερα διεξάγεται η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία από την παρούσα Βουλή. Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται 49 προτάσεις. Ποιες διατάξεις συγκεντρώνουν απλή και ποιες αυξημένη πλειοψηφία
Συνταγματική αναθεώρηση, μέρος δεύτερο
ΒΟΥΛΗ
Το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ στο επίκεντρο της συνταγματικής αναθεώρησης
Υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ Ν.Δ., ΔΗΣΥ, Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛΛ. και Ε.Κ. Κατά, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Χ.Α. Πιο διαλλακτικός ο πρώην υπουργός Π. Κουρουμπλής, ο οποίος τάχθηκε υπέρ τού να ανοίξει ο διάλογος.
Το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ στο επίκεντρο της συνταγματικής αναθεώρησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας