Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δώστε μου τα άρθρα 16 και 24 και ό,τι θέλετε
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δώστε μου τα άρθρα 16 και 24 και ό,τι θέλετε

  • A-
  • A+

Αποκαλυπτική για τον πολιτικό σχεδιασμό με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την ψήφο διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές ήταν η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με την οποία κορυφώθηκε η τριήμερη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, πριν από την αποψινή πρώτη ψηφοφορία.

Στον επίλογο του θερμού διαλόγου που προηγήθηκε για την τροποποίηση του άρθρου 32 που ορίζει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός προκάλεσε ρητορικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει τις προθέσεις του σχετικά με την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, κατηγορώντας την ίδια στιγμή την παράταξή του για «αποκρουστικά πολιτικά παιχνίδια» και παρασκηνιακές συμφωνίες με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το πρόσωπο του διαδόχου του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν σήκωσε το γάντι, περιορίστηκε μόνον να δηλώσει τα φιλικά του αισθήματα προς τον σημερινό πρόεδρο, αντιπροτείνοντας στον αρχηγό της κυβέρνησης συναινέσεις α λα καρτ για την αναθεώρηση κρίσιμων για την παράταξη άρθρων, όπως του 16, που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και του 24 για τα δάση και το περιβάλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξαιρετικά επικίνδυνα παιχνίδια πολιτικής σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. «τζογάρει» με το θέμα της προεδρικής εκλογής, διασύροντας την κορυφαία θεσμική διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Σχολιάζοντας δε την έκκληση του προέδρου της Ν.Δ. να ψηφίσει η μία παράταξη τις προτάσεις της άλλης, μίλησε για πρόταση, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη λογική και το γράμμα του συνταγματικού νομοθέτη.

«Το έχει τάξει»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του δεν απεργάζεται σχεδιασμούς «δεξιάς παρένθεσης» αντίστοιχους των προκατόχων του, ενώ βάσει της απόφασης της ΔΗΣΥ, να αποτρέψει την αναθεώρηση των άρθρων με 180 ψήφους, κατηγόρησε Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για παρασκηνιακές συμφωνίες. Υποστήριξε, μάλιστα, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη «τάξει» το αξίωμα σε στέλεχος –εν ενεργεία ή εν αποστρατεία όπως είπε– του Κινήματος Αλλαγής.

«Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, προτείνοντας αυτοσυγκράτηση στις πτέρυγες της πρώην συγκυβέρνησης. «Οσα σχέδια και αν απεργάζεστε σήμερα, όσα και αν έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, όσες θέσεις και αν έχετε μοιράσει προκαταβολικά, κρατήστε τις ορέξεις σας, μην αγχώνεστε, γιατί με 90 βουλευτές που θα αθροίζετε στην επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα βγάλετε…», είπε.

Κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως επέλεξε στις αιχμές της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας να παίξει παιχνίδια συναλλαγής και να μετατρέψει τη συνταγματική αναθεώρηση σε μια «παρτίδα πόκερ», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αποφασίσει να μη στηρίξει την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την εκπεφρασμένη δική του πρόθεση (στο σημείο αυτό υπενθύμισε τις πρόσφατες τηλεοπτικές του δηλώσεις).

«Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει στο ζήτημα σημαίνει ότι η Ν.Δ. και ο ίδιος δεν επιθυμούν να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ισως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος ή γιατί έχει τάξει αλλού τη στήριξή του και επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία», είπε.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει προ τριετίας. Πρότεινε δηλαδή μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ψηφίσουν από κοινού με αυξημένη πλειοψηφία όλα τα άρθρα που προτείνουν και τα δύο κόμματα και η απλή πλειοψηφία της επόμενης Βουλής να καθορίσει το περιεχόμενο.

«Ψηφίστε τα δικά μας και εμείς τα δικά σας», είπε κωδικοποιώντας την πρότασή του, παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε ως «πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές τριγύριζα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έριξε χθες και άλλη μια πρόταση στο τραπέζι. Πρότεινε στον πρωθυπουργό να δεχτεί προς αναθεώρηση έστω μόνο τα άρθρα 16 (μη κρατικά πανεπιστήμια) και 24 (δάση – περιβάλλον) και σε αντάλλαγμα η Ν.Δ. θα συμπράξει με αυξημένη πλειοψηφία σε δύο άρθρα που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους ή τα δημοψηφίσματα.

«Αν έχετε πίστη στην εκλογική σας επικράτηση, δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας αιχμηρά σχόλια από τα έδρανα της συμπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρηματολόγησε θερμά για την αναθεώρηση του άρθρου 16, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει ιδιωτικά ΑΕΙ και δεν επιτρέπει στους Ελληνες που φεύγουν στο εξωτερικό να μείνουν στη χώρα για να σπουδάσουν. «Να μην πάμε άλλα δέκα χρόνια πίσω, έχετε βαριά ευθύνη», είπε στον πρωθυπουργό.

  

ΒΟΥΛΗ
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής αντιπαράθεσης στη Βουλή ● Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτουν την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ● Τη στήριξη της Ολομέλειας ζήτησε ο Γ....
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
ΒΟΥΛΗ
Οταν συγκρούονται δύο κόσμοι
Το αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση και ειδικά για τα ζητήματα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους και...
Οταν συγκρούονται δύο κόσμοι
ΒΟΥΛΗ
Πρώτη μέρα αναθεώρησης
Με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να χαρακτηρίζουν «χαμένη ευκαιρία» την εξαίρεση του άρθρου 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) από την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως θα επιδιώξει...
Πρώτη μέρα αναθεώρησης
ΒΟΥΛΗ
Συναίνεση για τις αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών
Επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος η συναίνεση των κομμάτων στην αλλαγή των άρθρων για τη βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, με την...
Συναίνεση για τις αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών
ΒΟΥΛΗ
Ευθύνες στη Ν.Δ. για την «πολιτικοποίηση» της διαδικασίας
Τσαλαγαννίδης, Ζωντανού, Αλειφεροπούλου υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου. Παραβίαση του Συντάγματος και ευτελισμό της διαδικασίας καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ευθύνες στη Ν.Δ. για την «πολιτικοποίηση» της διαδικασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας