Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δώστε μου τα άρθρα 16 και 24 και ό,τι θέλετε
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δώστε μου τα άρθρα 16 και 24 και ό,τι θέλετε

  • A-
  • A+

Αποκαλυπτική για τον πολιτικό σχεδιασμό με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την ψήφο διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές ήταν η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με την οποία κορυφώθηκε η τριήμερη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, πριν από την αποψινή πρώτη ψηφοφορία.

Στον επίλογο του θερμού διαλόγου που προηγήθηκε για την τροποποίηση του άρθρου 32 που ορίζει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός προκάλεσε ρητορικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει τις προθέσεις του σχετικά με την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, κατηγορώντας την ίδια στιγμή την παράταξή του για «αποκρουστικά πολιτικά παιχνίδια» και παρασκηνιακές συμφωνίες με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το πρόσωπο του διαδόχου του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν σήκωσε το γάντι, περιορίστηκε μόνον να δηλώσει τα φιλικά του αισθήματα προς τον σημερινό πρόεδρο, αντιπροτείνοντας στον αρχηγό της κυβέρνησης συναινέσεις α λα καρτ για την αναθεώρηση κρίσιμων για την παράταξη άρθρων, όπως του 16, που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και του 24 για τα δάση και το περιβάλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξαιρετικά επικίνδυνα παιχνίδια πολιτικής σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. «τζογάρει» με το θέμα της προεδρικής εκλογής, διασύροντας την κορυφαία θεσμική διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Σχολιάζοντας δε την έκκληση του προέδρου της Ν.Δ. να ψηφίσει η μία παράταξη τις προτάσεις της άλλης, μίλησε για πρόταση, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη λογική και το γράμμα του συνταγματικού νομοθέτη.

«Το έχει τάξει»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του δεν απεργάζεται σχεδιασμούς «δεξιάς παρένθεσης» αντίστοιχους των προκατόχων του, ενώ βάσει της απόφασης της ΔΗΣΥ, να αποτρέψει την αναθεώρηση των άρθρων με 180 ψήφους, κατηγόρησε Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για παρασκηνιακές συμφωνίες. Υποστήριξε, μάλιστα, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη «τάξει» το αξίωμα σε στέλεχος –εν ενεργεία ή εν αποστρατεία όπως είπε– του Κινήματος Αλλαγής.

«Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, προτείνοντας αυτοσυγκράτηση στις πτέρυγες της πρώην συγκυβέρνησης. «Οσα σχέδια και αν απεργάζεστε σήμερα, όσα και αν έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, όσες θέσεις και αν έχετε μοιράσει προκαταβολικά, κρατήστε τις ορέξεις σας, μην αγχώνεστε, γιατί με 90 βουλευτές που θα αθροίζετε στην επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα βγάλετε…», είπε.

Κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως επέλεξε στις αιχμές της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας να παίξει παιχνίδια συναλλαγής και να μετατρέψει τη συνταγματική αναθεώρηση σε μια «παρτίδα πόκερ», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αποφασίσει να μη στηρίξει την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την εκπεφρασμένη δική του πρόθεση (στο σημείο αυτό υπενθύμισε τις πρόσφατες τηλεοπτικές του δηλώσεις).

«Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει στο ζήτημα σημαίνει ότι η Ν.Δ. και ο ίδιος δεν επιθυμούν να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ισως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος ή γιατί έχει τάξει αλλού τη στήριξή του και επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία», είπε.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει προ τριετίας. Πρότεινε δηλαδή μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ψηφίσουν από κοινού με αυξημένη πλειοψηφία όλα τα άρθρα που προτείνουν και τα δύο κόμματα και η απλή πλειοψηφία της επόμενης Βουλής να καθορίσει το περιεχόμενο.

«Ψηφίστε τα δικά μας και εμείς τα δικά σας», είπε κωδικοποιώντας την πρότασή του, παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε ως «πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές τριγύριζα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έριξε χθες και άλλη μια πρόταση στο τραπέζι. Πρότεινε στον πρωθυπουργό να δεχτεί προς αναθεώρηση έστω μόνο τα άρθρα 16 (μη κρατικά πανεπιστήμια) και 24 (δάση – περιβάλλον) και σε αντάλλαγμα η Ν.Δ. θα συμπράξει με αυξημένη πλειοψηφία σε δύο άρθρα που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους ή τα δημοψηφίσματα.

«Αν έχετε πίστη στην εκλογική σας επικράτηση, δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας αιχμηρά σχόλια από τα έδρανα της συμπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρηματολόγησε θερμά για την αναθεώρηση του άρθρου 16, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει ιδιωτικά ΑΕΙ και δεν επιτρέπει στους Ελληνες που φεύγουν στο εξωτερικό να μείνουν στη χώρα για να σπουδάσουν. «Να μην πάμε άλλα δέκα χρόνια πίσω, έχετε βαριά ευθύνη», είπε στον πρωθυπουργό.

  

ΒΟΥΛΗ
Αναζητώντας συγκλίσεις
Ευήκοα ώτα -πλην ΚΚΕ- βρίσκει η πρόταση για αποσύνδεση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, ενώ διαφωνίες εκδηλώθηκαν για άμεση εκλογή από τον λαό αλλά και για τη...
Αναζητώντας συγκλίσεις
ΒΟΥΛΗ
Ποινικές ευθύνες Παυλόπουλου στην υπόθεση του C4I αναζητεί η ΔΗΣΥ
Τη δικογραφία του C4I (του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων) επιστρατεύει η ΔΗΣΥ επιχειρώντας να εκθέσει πρώην υπουργούς (Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών) της κυβέρνησης Καραμανλή, μεταξύ των οποίων...
Ποινικές ευθύνες Παυλόπουλου στην υπόθεση του C4I αναζητεί η ΔΗΣΥ
ΒΟΥΛΗ
Τέσσερις άξονες για αναθεώρηση του Συντάγματος
​Καθοριστικές θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις προς όφελος της λειτουργίας του πολιτεύματος επιχειρεί η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που παραδόθηκε επισήμως χθες στον πρόεδρο της...
Τέσσερις άξονες για αναθεώρηση του Συντάγματος
ΒΟΥΛΗ
233 «ναι» στον Παυλόπουλο
​Με τις κρίσιμες για το μέλλον της χώρας ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις σε εξέλιξη, εκλέχθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή στη θέση του 7ου Προέδρου της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει...
233 «ναι» στον Παυλόπουλο
ΒΟΥΛΗ
Ραντεβού το φθινόπωρο
Στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στην κατάθεση του μεσοπρόθεσμου θα δοθούν οι πρώτες μεγάλες μάχες του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση ● Εφιάλτης για το Μαξίμου το ενδεχόμενο μαζικών κινητοποιήσεων.
Ραντεβού το φθινόπωρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας