Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ολομέλεια ψηφίζει για τη συνταγματική αναθεώρηση [ LIVE ]
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Ολομέλεια ψηφίζει για τη συνταγματική αναθεώρηση [ LIVE ]

  • A-
  • A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος μετά τη χθεσινές κόντρες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, που διασταύρωσαν τα ξίφη τους, και τις τοποθετήσεις των βουλευτών από την Τρίτη. Η συζήτηση έκλεισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Η ονομαστική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης επί των δύο προτάσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και ομάδων βουλευτών που έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος.

Τη σημερινή συνεδρίαση απασχόλησαν κυρίως η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή, αλλά και η αλλαγή του άρθρου 16 για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Τα δύο αυτά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των τελευταίων τοποθετήσεων των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων, που έκλεισαν τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.

«Η Αναθεώρηση του Συντάγματος επιδιώκει τη μεσολάβηση του εκλογικού σώματος και διαρκή συναίνεση για αυτό δεν θέλει μικρή πλειοψηφία, αλλά σύμπτωση των απόψεων των δύο Βουλών. Αυτό σημαίνει ότι προσανατολισμός και κατεύθυνση πρέπει να συμπίπτουν και στις δύο. Όταν μιλάμε για κατεύθυνση μιλάμε για την ανάγκη αιτιολογίας για την αλλαγή της διάταξης και τον προσανατολισμό που θα έχει», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Υπεραμυνόμενος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για θεσμική συνέπεια. «Εμείς, επειδή εξασφαλίσαμε την επιστροφή της κανονικότητας στη χώρα και βρισκόμαστε σε περιβάλλον συντεταγμένο, θέλουμε να έχουμε και θεσμική συνέπεια. Γι' αυτό το περιεχόμενο των προτάσεών μας αποτελούν τομή για την εμβάθυνση του δημοκρατικού και κοινωνικού χαρακτήρα της αναθεώρησης για μια καλύτερη δημοκρατία και καλύτερο κοινωνικό κράτος», ανέφερε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος στην πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16, χαρακτηρίζοντας ανακρίβειες τα όσα υποστήριξε, χθες, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αμερική. «Ο μεγάλος όγκος στην Αμερική παίρνει δάνεια για να σπουδάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για βαρύ θεσμικό και ιστορικό προνόμιο, αλλά και ευθύνη που έχει η σημερινή Βουλή για να προχωρήσει σε μια ευρεία, τολμηρή και χρήσιμη Αναθεώρηση και δεν θα περιοριστεί σε μικροκομματικές αντιλήψεις, έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.

«Εμείς θεωρούμε ότι η ψήφος που θα δώσουμε θα είναι υπό την καθιερωμένη έννοια ότι η παρούσα Βουλή διαπιστώνει την ανάγκη αλλά και καθορίζει ποιες διατάξεις θα αναθεωρηθούν και αναθέτουμε στην επόμενη Βουλή ελεύθερα, με τη διαμεσολάβηση του λαού, να τις διαπλάσει αυτές τις διατάξεις», τόνισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:

«Αν ίσχυε η πρωτοφανής και καινοφανής άποψής σας ότι η πρώτη δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων γιατί να υπάρχουν δύο Βουλές; Η ίδια Βουλή θα ολοκλήρωνε τότε τη διαδικασία. Εμείς ψηφίζουμε και δικές σας προτάσεις, η χώρα όμως και το Σύνταγμα δεν έχει αυτές μόνο ανάγκη. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος του προνομίου που μας έλαχε να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα και να ψηφίσετε έστω και με πλειοψηφία 151, ώστε να δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης της χώρας και του λαού. Μην την κρατήσετε καθηλωμένη. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και όχι στο ύψος μιας μικροκομματικής και ιδεοληπτικής αντίληψης».

«Η στάση μας κατά την ψηφοφορία θα είναι βασισμένη στη λογική ότι η επόμενη Βουλή, που είναι Αναθεωρητική, δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί διατάξεις με 151 ψήφους», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε: «Η επόμενη Αναθεωρητική Βουλή δεν πρέπει να είναι αδέσμευτη, αλλά πρέπει να αναζητήσει λύσεις μέσα από συναινέσεις. Για αυτό το κείμενο του Συντάγματος που θα ισχύσει πρέπει να διεκδικηθεί με τη πλειοψηφία των 180 ψήφων».

«Δεν θα αρνηθούμε την ψήφο μας στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ενισχύουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όμως, απορρίπτουμε τη λογική του να χρησιμοποιεί το Σύνταγμα ως εργαλείο που μοιράζει χρήματα», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Χθες ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόταση της κυβέρνησης για τις συνταγματικές αλλαγές, προκάλεσε τη Ν.Δ. να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο θα προτείνει για ΠτΔ ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλύοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επιδίωξή της αποτλετεί η ομαλοποίηση τον εκλογικό κύκλο, να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις και ας τις ονομάζετε εσείς κουρελού, παρότι παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, για επιλεκτική μνήμη, ανασφάλεια, αλλά και για αθεράπευτο κυνισμό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει η κυβέρνηση όλα τα άρθρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, και το κόμμα το -με τη σειρά του- να ψηφίσει όλα τα άρθρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, προχώρησε περαιτέρω καθώς δεσμεύτηκε ότι θα ψηφίσει όποια δύο άρθρα θέλει η κυβέρνηση, στην περίπτωση που η τελευταία ψηφίσει τα άρθρα 16 και 24.  

ΒΟΥΛΗ
Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για εκλογή ΠτΔ και άρθρο 86
Βασικά θέματα της αντιπαράθεσης των δύο πολιτικών αρχηγών, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για εκλογή ΠτΔ και άρθρο 86
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση [Live]
Κορυφώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στην Ολομέλεια. Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση [Live]
ΒΟΥΛΗ
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση
Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, που ύστερα θα ψηφίσει το νέο συνταγματικό χάρτη.
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος για τη συνταγματική αναθεώρηση
Η πενθήμερη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ενώ η διαδικασία κλείνει τη Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών
Με τους δύο γενικούς εισηγητές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Τζαβάρα και Γιώργο Κατρούγκαλο να αντιπαρατίθενται για το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, άρχισε...
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας