Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσίπρας: Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής ζωής
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τσίπρας: Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής ζωής

  • A-
  • A+

Σε πέντε άξονες παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνταγματικές αλλαγές, κατά τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή. Προκάλεσε τη Ν.Δ. να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο θα προτείνει για ΠτΔ ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλύοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε ότι «η πρότασή μας εκκινεί απ' την ανάγκη ενίσχυσης του κοινοβουλίου και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης απέναντι σε εξουσίες που δεν ανάγονται ευθέως σε αυτό που ονομάζουμε λαϊκή κυριαρχία» και υπογράμμισε ότι ένας απ' τους βασικούς στόχους της πρότασης είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός επιδιώκουμε να ομαλοποιήσουμε τον εκλογικό κύκλο, να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις και ας τις ονομάζετε εσείς κουρελού, παρότι παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η δεύτερη πρόταση του πρώτου άξονα αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατία απ' τη διάλυση της Βουλής. Ειδικά για το θέμα του ΠτΔ, ο πρωθυπουργός προκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να στηρίξει τον νυν πρόεδρο και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδιώκει την εκλογή ΠτΔ με 151 ψήφους, με τη συνδρομή του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».

Η τρίτη πρόταση του πρώτου άξονα, όπως είπε στη συνέχεια, αφορά την άμεση εκλογή του ΠτΔ απ' τον λαό μόνο εφόσον αποτύχει η εξαντλητική διαδικασία στη Βουλή.

«Εκτιμώ ότι η πρόταση αυτή είναι σοφή, καθώς αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο, μια ισχυρή πίεση ηθική και πολιτική στις εκάστοτε κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις προκειμένου να πετυχαίνουν συναίνεση στο πρόσωπο του ΠτΔ, που πρέπει να εκφράζει το σύνολο του έθνους και του λαού», είπε και κατηγόρησε τη Ν.Δ., που διαφωνεί επ' αυτού, προτείνοντας εκλογή με 151 ψήφους, ότι «με αυτό τον τρόπο μετατρέπει την προεδρική εκλογή σε διορισμό».

Το τέταρτο σημείο, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι ο πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά σε κανένα τεχνοκράτη, ενώ το πέμπτο σημείο του πρώτου άξονα αφορά την καθιέρωση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα λειτουργεί εξισορροπητικά.

Αποκατάσταση αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής

Ο δεύτερος άξονας της πρότασης αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε προτάσεις που αποσκοπούν «να καταπολεμήσουν στον πυρήνα της την κρίση αντιπροσώπευσης η οποία σχετίζεται με την βαθιά διαδεδομένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη περί πολιτικού προσωπικού-κάστας που ενδιαφέρεται κυρίως για την αναπαραγωγή των προνομίων της και όχι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Επ' αυτού προτείνονται:

-Η τροποποίηση του «κατάπτυστου» άρθρου 86 του Συντάγματος. «Ενός άρθρου που συμβολίζει ακριβώς την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα που θεωρούσε ότι η εξουσία αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα», «ότι δικαιούται ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες», σημείωσε.

Τόνισε ότι η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του «παλιού πολιτικού συστήματος». Πρόσθεσε ότι αν δεν έμπαινε ένα τέλος σε αυτό το συνεχές δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ μπροστά σε αυτή την αναθεώρηση. Θα μπορούσε να είχε αναθεωρηθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση αλλά δεν συνέβη αυτό γιατί τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που το ψήφισαν από κοινού στην αναθεώρηση του 2001.

περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.

-Η κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων.

Καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος

Ο τρίτος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει μια ιδεολογική διαφορά με τη ΝΔ και μια διαφορετική αντίληψη που αντιμετωπίζει την πλειοψηφία ως αδαή.

Εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους

Προχωρώντας στον τέταρτο άξονα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους είναι σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους.

Εδώ «γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι και εδώ υπάρχει μια βαθιά διαφορά και ιδεολογική με τη ΝΔ και πως του κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, έχει προσχωρήσει στην άποψη που δεν αποτελούσε προσφιλή άποψη και θέση όλων όσοι ήθελαν ή θέλουν να αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι. Σχολίασε πως φαίνεται ότι η μετατόπιση του κόμματός του, έχει επιφέρει και τη δική του μετατόπιση.

Προστασία κοινών αγαθών

Πέμπτος και τελευταίος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών «που υπό τις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού απειλούνται διαρκώς και πρέπει να προστατευτούν συνταγματικά, νομικά και πραγματικά από τις επιθέσεις μιας αγοραίας αντίληψης που δυστυχώς στις μέρες μας είναι κυρίαρχη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Η Ν.Δ. παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του ΠτΔ

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε για τη στάση της στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Δυστυχώς η αντιπολίτευση αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής και να μετατρέψει την συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Επέλεξε να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρέων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση, έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς», τόνισε.

Στην αρχή η Νέα Δημοκρατία έλεγε πως αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί το σύνολο των προτάσεων της θα αποχωρήσει, αλλά κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το ντροπιαστικό άρθρο 86, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα, και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και δεν τα ψηφίζει όλα, ώστε αφού είναι ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα όπως επιθυμεί;», πρόσθεσε.

«Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και έστειλε μηνύματα προς τον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., λέγοντας:

«Όμως να ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που τον ακολουθεί πιστά, πως ότι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν».

«Κινείστε από πολιτικές σκοπιμότητες»

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε για πολιτικές σκοπιμότητες τις οποίες συγκαλύπτει πίσω από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως είπε, στην ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει μια ομολογία ότι κινείται βάσει της πολιτικής του ιδιοτέλειας και με βλέμμα το άμεσο μέλλον, όχι το Σύνταγμα διαχρονικά.

Θύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία διαρκώς αλλάζει τις θέσεις της και ότι είχε προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ενώ τώρα μιλάει για απλή πλειοψηφία στη Βουλή. Μάλιστα, επισήμανε ότι με την άρνησή του να αναφέρει το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου, ουσιαστικά δεν σήκωσε το γάντι για ανανέωση της θητείας του, είτε γιατί έχει κάνει άλλες συμφωνίες είτε γιατί δεν τον αφήνουν.

«Όπως φαίνεται, οι κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν σας αφήνουν καν να αναφέρεται το όνομά του», πράγμα που αποδεικνύει πολιτικά παιχνίδια.

Επίσης, επισήμανε ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24 που ζητά η Ν.Δ. και η Ν.Δ. δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση σε συνταγματικό δημοψήφισμα.

«Γιατί δεν ζητάτε κατευθείαν δημοψήφισμα;», ρώτησε.

Όπως τόνισε, οι διαφορές των δύο κομμάτων δεν είναι τωρινές, αλλά εδράζονται σε ιδεολογικά στοιχεία. Ειδικά για το άρθρο 16 τόνισε ότι όλη η γνωστή προοδευτική παράταξη και κυρίως η βάση είχαν στο παρελθόν άλλη άποψη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ όσον αφορά το άρθρο 24 η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης τον κατηγόρησε για ελιτισμό, λέγοντας ότι η επιτροπή των διακεκριμένων επιστημόνων δεν αποτελούνταν από ειδικούς, ενώ δεν αναγνωρίζει στον λαό να εκφράζει την άποψή του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Όπως είπε αυτό είναι «πρωτάκουστο και πρωτοφανές» και «δεν μπορεί να ευτελίζεται η δύναμη του λαού να διαμορφώνει το Σύνταγμα».

Επίσης, αναφερόμενος στην προστασία των κοινωνικών αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων -όπως το νερό, το κοινωνικό εισόδημα, η πρόσβαση στην υγεία δωρεάν και για όλους, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις- είπε ότι οι θέσεις της Ν.Δ. αναδεικνύουν την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση.

«Αυτό που θέλετε είναι να καταργηθούν τα κοινωνικά δικαιώματα και τα κοινωνικά αγαθά», είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι «εμείς αυτά θέλουμε να προστατέψουμε».

  

ΒΟΥΛΗ
Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για εκλογή ΠτΔ και άρθρο 86
Βασικά θέματα της αντιπαράθεσης των δύο πολιτικών αρχηγών, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για εκλογή ΠτΔ και άρθρο 86
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση [Live]
Κορυφώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στην Ολομέλεια. Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση [Live]
ΒΟΥΛΗ
Συγκροτήθηκε η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση
Οι Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Τραγάκης και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εκλέχτηκαν στο προεδρείο της ειδικής επιτροπής για την αναθεώρηση συντάγματος, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μετά τη χθεσινή...
Συγκροτήθηκε η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
H... σκιά του Σημίτη πάνω από την Ολομέλεια
Το αίτημα να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Κώστα Σημίτη είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας από νωρίς το πρωί και, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησε και στην αντιπαράθεση της Φώφης Γεννηματά με τον...
H... σκιά του Σημίτη πάνω από την Ολομέλεια
ΒΟΥΛΗ
«Να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό και τη δημοκρατία»
Ακόμη ευρύτερο περιεχόμενο παίρνει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του εντός Ολομέλειας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση...
«Να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό και τη δημοκρατία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας