Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το στοίχημα της αναθεώρησης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το στοίχημα της αναθεώρησης

  • A-
  • A+

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης ξεκινάει από σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη στη Βουλή με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επειτα από έναν κοινοβουλευτικό μαραθώνιο εβδομάδων, που περιλάμβανε την ψήφο εμπιστοσύνης, την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό και το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τη σκυτάλη παίρνουν οι αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η παρούσα Βουλή προτείνει στην επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή τα άρθρα τα οποία πρέπει να αλλάξουν, με δύο διαδοχικές ψηφοφορίες που πρέπει να απέχουν τουλάχιστον έναν μήνα μεταξύ τους. Οσα συγκεντρώσουν πάνω από 180 ψήφους στην πρώτη Βουλή, μπορούν να αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία (151) στην επόμενη και, αντίστροφα, όσα συγκεντρώσουν από 151 έως 179 ψήφους στην πρώτη Βουλή θα χρειαστούν αυξημένη πλειοψηφία 180 στην επόμενη.

Βασικό σημείο τριβής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας από την αρχή των συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής είναι το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη εκτός από τον αριθμό των άρθρων και για το περιεχόμενό τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εισηγητή και συνταγματολόγου Γιώργου Κατρούγκαλου, έχει επιχειρηματολογήσει ότι υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση και για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων, ενώ η Ν.Δ. το απορρίπτει, λέγοντας ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται για το πώς θα αλλάξουν τα άρθρα. Η διαμάχη αυτή αναμένεται να κυριαρχήσει στο διήμερο της συνεδρίασης στην Ολομέλεια.

Παρά τις μεγάλες αποκλίσεις στις προτάσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, σε ορισμένες διατάξεις φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία, τουλάχιστον επί της αρχής. Ευρύτερη στήριξη συγκεντρώνουν η κατάργηση της πρόωρης παραγραφής αδικημάτων υπουργών (άρθρο 86), αλλά και ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τα καθήκοντα του βουλευτή (άρθρο 62).

Συμφωνία επί της αρχής, διαφωνία επί της διαδικασίας προκύπτει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στο ζήτημα της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Σήμερα το Σύνταγμα προβλέπει διάλυση της Βουλής αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία 200 βουλευτών στις δύο πρώτες ψηφοφορίες ή έστω 180 στην τρίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έξι διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή ανά μήνα με στόχο την εύρεση της απαιτούμενης πλειοψηφίας και, σε περίπτωση αποτυχίας, εκλογή από τον λαό. Αντίθετα, η Ν.Δ. προτείνει η τρίτη ψηφοφορία να απαιτεί απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Το ζήτημα αποκτά πρόσθετο πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πολύ σύντομα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2019 ακολουθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το αργότερο την άνοιξη του 2020. Για τον λόγο αυτό, η Ν.Δ. υπερψήφισε στην επιτροπή και τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ και διάλυσης της Βουλής (άρθρο 32), ανεξαρτήτως του τρόπου, όπως περιγράφεται σε επόμενα άρθρα, με στόχο να μην έχει θεσμικά εμπόδια μπροστά της εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα συμφωνούν στη μείωση σε 3/5 της δύσκολης πλειοψηφίας των 4/5 για τον διορισμό μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και δύο προτάσεις της Ν.Δ. που αφορούν τη δυνατότητα σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή από τη μειοψηφία και την εξίσωση σε επίπεδο θεσμικής ανεξαρτησίας των στρατιωτικών δικαστών με τους τακτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι κατά κύριο λόγο η Ν.Δ. και δευτερευόντως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχαν «απειλήσει» ανοιχτά με κοινοβουλευτικό σαμποτάζ της διαδικασίας αναθεώρησης ή/και συνολικής ακύρωσής της από την επόμενη Βουλή, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχτεί αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών ή μη κρατικών πανεπιστημίων.

Από την πλευρά του το ΚΙΝ.ΑΛΛ, διά του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει ζητήσει να μην ψηφιστεί κανένα άρθρο στην παρούσα Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε η επόμενη να διαμορφώσει τις ευρύτερες πλειοψηφίες που απαιτούνται.

Το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για όλα τα άρθρα στην Ολομέλεια, ενώ η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλες τις προτάσεις. ΑΝ.ΕΛΛ., Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν κατά περίπτωση προτάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ανεξάρτητων βουλευτών (22), μετά τη διάλυση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Ποταμιού και ΑΝ.ΕΛΛ., η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από τη στάση των ανεξάρτητων θα κριθεί η τύχη πολλών διατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δημόσια αγαθά νερού και ρεύματος, τις εργασιακές σχέσεις, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενώ το ζήτημα της αναθεώρησης συζητήθηκε χθες σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενόψει της σημερινής «μάχης» στη Βουλή.

ΒΟΥΛΗ
Πρόσω ολοταχώς στη Βουλή με ένταξη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και συνταγματική αναθεώρηση
Με την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της -πλέον- Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την τελική συζήτηση και ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης συνεχίζει τις εργασίες του το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οπως...
Πρόσω ολοταχώς στη Βουλή με ένταξη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και συνταγματική αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Συνταγματική αναθεώρηση, μέρος δεύτερο
Σήμερα διεξάγεται η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία από την παρούσα Βουλή. Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται 49 προτάσεις. Ποιες διατάξεις συγκεντρώνουν απλή και ποιες αυξημένη πλειοψηφία
Συνταγματική αναθεώρηση, μέρος δεύτερο
ΒΟΥΛΗ
Στην παράταση η αναθεώρηση
Στην τελική ευθεία με τη νέα χρονιά μπαίνει και η συνταγματική αναθεώρηση. Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ζήτησε δεκαπενθήμερη παράταση των εργασιών της, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Κατά συνέπεια, το πρώτο...
Στην παράταση η αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Απλή αναλογική και ψήφος στους απόδημους
Δύο κορυφαία ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Βουλής και της κυβέρνησης απασχόλησαν την επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Δεν γεφυρώθηκε το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που επέμειναν στις...
Απλή αναλογική και ψήφος στους απόδημους
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση για τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης
Με την κυβερνητική πλειοψηφία να επιδιώκει την ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας εντός του διμήνου που αποφάσισε η Ολομέλεια και την αντιπολίτευση να «παίζει καθυστερήσεις» ξεκίνησαν χθες οι εργασίες...
Σύγκρουση για τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας