Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κουτσούμπας: Κυβέρνηση – βαποράκι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια
EUROKINISSI

Κουτσούμπας: Κυβέρνηση – βαποράκι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

  • A-
  • A+

Τον Νατοϊκό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «το μεγαλύτερο βαποράκι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή».

Ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε «με το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας, επιβεβαιώνεται ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ έγινε για να μαντρωθεί ο γειτονικός μας λαός στο ΝΑΤΟ, για να επιταχυνθεί η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικα Βαλκάνια. Η Συμφωνία επιλύει ένα διμερές ζήτημα, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και ότι η είσοδος της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, δεν είναι κάτι που αφορά την Ελλάδα αλλά αποτελεί αποκλειστική επιλογή της γειτονικής χώρας».

Η συμφωνία, είπε ο κ. Κουτσούμπας, είναι ένας ακόμα κρίκος στις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις στην περιοχή, και μάλιστα είναι διευθετήσεις που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ-Ρωσίας.

Διατύπωσε, ακόμη, το ερώτημα για το πόση ασφάλεια μπορούν να νιώθουν οι λαοί των Βαλκανίων.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις διακηρύξεις του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία δυνάμεων ταχείας επέμβασης, στο δόγμα για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα, την ίδια στιγμή που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ανοίγουν ζητήματα αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.

«Σε αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσεται η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «την ασφάλεια που εγγυώνται οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ», την έχουν δοκιμάσει «στο πετσί τους» οι λαοί των Βαλκανίων, με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη διαρκή υποδαύλιση μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, τη συγκρότηση κρατών και προτεκτοράτων και τη δημιουργία τεράστιων βάσεων εφόρμησης, όπως αυτή στο Κοσσυφοπέδιο.

«Αλλά και ο ίδιος ο ελληνικός λαός έχει δοκιμάσει τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ», είπε ο γγ του ΚΚΕ και τόνισε ότι «την έχει δοκιμάσει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και στη διαρκή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Κατήγγειλε, τέλος, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει με το μοντέλο των Πρεσπών και στο θέμα του Κυπριακού υπογραμμίζοντας «Το σχόλιο που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, δεν ήταν τυχαίο. Οι δηλώσεις παραπέμπουν ευθέως σε πιο ενεργή ανάμιξη του αμερικανο-νατοϊκού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις, όπως ακριβώς έγινε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που υπέθαλψαν την τουρκική εισβολή και ανέχονται εδώκαι 45 χρόνια την τουρκική κατοχή, να είναι ο παράγοντας μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».

Το παιχνίδι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ταυτοχρόνως αναφέρθηκε και στις «αποστολές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την υπεράσπιση και προώθηση γεωπολιτικών σχεδίων και ανταγωνισμών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, πλήρως στρατευμένη στον νατοϊκό στόχο για τη διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο και την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή». Όπως μάλιστα είπε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και διεκδικεί να κατοχυρώσει ρόλο του προτιμώμενου εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Βενεζουέλα: ο λαός δεν ανέχεται ανδρείκελα

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κατήγγειλε ότι "οι φίλοι της οι Αμερικανοί", προετοιμάζουν ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, μαζί με τις σύμμαχες κυβερνήσεις τους, τη Λατινική Αμερική και την ΕΕ.

Είναι ανοιχτή επέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και εκτίμησε ότι όσα προσχήματα και αν υπάρξουν για αυτή την ανοιχτή επέμβαση, οι λαοί κατανοούν τι συμβαίνει. «Η θέση αρχών του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη και διαχρονική. Μόνο ο λαός κάθε χώρας είναι αρμόδιος να επιλέξει ποιον πρόεδρο και ποια κυβέρνηση θα έχει, και δεν κανείς το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να υποδεικνύει σε ένα λαό τι πρέπει να γίνει, πολύ περισσότερο δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «ο λαός μπορεί να διαφωνεί με ένα καθεστώς αλλά δεν μπορεί να ανέχεται ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να απειλούν με επέμβαση και να αναγνωρίζουν ανδρείκελα».

Όσο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα, ο γγ του ΚΚΕ είπε πως «δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας», γιατί «όσο και αν ψάξει κανείς στις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βρει ούτε μια αναφορά στις ΗΠΑ, που απειλούν με στρατιωτική επέμβαση». Αντίστοιχη υποκρισία, όπως τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας επιδεικνύει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για τον ρόλο της ΕΕ και την προσπάθεια της να επέμβει και αυτή στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, μέσω σχήματος διεθνούς επιτροπείας.

Η «προοδευτική συμμαχία»

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του γγ στον ρόλο της ΕΕ. «Η Ευρώπη ήδη αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο. Η Ευρώπη του Σάντσεθ, του Κόστα και όλων αυτών των Σοσιαλδημοκρατών που φιγουράρουν πρώτοι και καλύτεροι στο ονομαζόμενο προοδευτικό μέτωπο που θέλετε να φτιάξετε στην Ευρώπη, αυτοί είναι οι πρώτοι που έτρεξαν να στηρίξουν το πραξικόπημα των Αμερικανών στη Βενεζουέλα», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι συμμάχους σε αυτούς τους σχεδιασμούς έχουν «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους νεοφιλελεύθερους, τους άλλους φασίστες και ακροδεξιούς της περιοχής».

«Έτσι ξεκινάει η πρόοδος σας. Με ανοιχτές επεμβάσεις στα εσωτερικά χωρών. Πρόκειται για πρόκληση και προσβολή στα χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πολέμων που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε βάρος και των λαών των Βαλκανίων, και της Μέσης Ανατολής και αλλού», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μη πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΒΟΥΛΗ
Κουτσούμπας: Αφήστε στην άκρη την ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας
«O τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι κρίσιμοι χώροι όπως οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα ΜΜΜ, είναι εντελώς απροετοίμαστοι», προέβλεψε ο γ.γ. του ΚΚΕ
Κουτσούμπας: Αφήστε στην άκρη την ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίζεται η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ [LIVE]
Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της γείτονος στη Συμμαχία. Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων. Προηγήθηκε σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα -...
Ψηφίζεται η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ [LIVE]
ΒΟΥΛΗ
Κατρούγκαλος: Θα έχουμε χρόνο να ελέγξουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας
Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η ΠΓΔΜ δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπενθυμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι αυτή θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μόλις κυρωθεί το πρωτόκολλο...
Κατρούγκαλος: Θα έχουμε χρόνο να ελέγξουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας
ΒΟΥΛΗ
Η ώρα της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ
Ο κύβος ερρίφθη. Την Πέμπτη θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Παρασκευή θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Μετά την κύρωση του...
Η ώρα της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ
ΒΟΥΛΗ
Εντονες αντιδράσεις για την τροπολογία
Θυελλώδη επίθεση στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση περί απεργιακών δυνατοτήτων στα πρωτοβάθμια σωματεία εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως οι χθεσινές...
Εντονες αντιδράσεις για την τροπολογία
ΒΟΥΛΗ
«Λαϊκή αντεπίθεση»
«Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα αλλά ως τραγωδία» εκτίμησε ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, περιγράφοντας τη διαδρομή από το «Μνημόνιο 1» στο «Μνημόνιο 3».
«Λαϊκή αντεπίθεση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας