• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 4.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 1.6°C
  4 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.7°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.0°C / 0.9°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.6°C / -2.7°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 4.0°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.7°C / 1.7°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.5°C
  6 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  6 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  4 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 1.2°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 5.4°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.8°C / 3.7°C
  4 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.4°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.3°C / 1.7°C
  4 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  76%

Συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Βούτσης: Ιδού η Ρόδος για πρόταση δυσπιστίας

 • A-
 • A+

Το γάντι για πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπό του έριξε σήμερα προς την αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού. Παράλληλα τόνισε ότι «είναι απολύτως συνταγματικά και θεσμικά σωστή η έκφραση της γνώμης του πρωθυπουργού» και ότι «ο πρωθυπουργός δεν δίνει εντολή».

«Είναι ο πρόεδρος του πρώτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος. Γνωστοποιεί, στην επιστολή του, ότι δεν έχει καμία διάθεση να παρουσιάζεται ως εκβιαζόμενος πρωθυπουργός μέσα από τυχόν αλλαγές στον κανονισμό», συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή που έλαβε απ' τον πρωθυπουργό με την οποία του ζήτησε να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού.

«Η θεσμική μας προσήλωση είναι απόλυτη, είναι πρωτοφανής. Αυτά τα 3,5 χρόνια έχουμε πολιτευθεί μέσα στη Βουλή με απόλυτη θεσμική προσήλωση, κατά το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ήταν απόλυτη η θεσμική προσήλωση σε μια δύσκολη περίοδο με οκτακομματική Βουλή, με σοβαρά ζητήματα πάνω στα οποία οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις, με μια κινητικότητα τώρα βουλευτών στην Δ' Σύνοδο -τα προηγούμενα χρόνια δεν φτάναμε καν σε Δ' Σύνοδο- που μας βάζει απέναντι σε δύσκολα ερωτήματα και ζητήματα» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «για εμένα θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, εάν επρόκειτο, από οποιοδήποτε κόμμα και κυρίως από τη μείζονα αντιπολίτευση που έχει και τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και να έχω την ευκαιρία αυτή για να πούμε τι σημαίνει απόλυτη θεσμική προσήλωση σε όλα όσα έχουν συμβεί στην ελληνική Βουλή τα τελευταία 3,5 χρόνια».

«Δεν είναι σωστό ούτε ηθικό πολιτικά να βγαίνουν κορώνες, για τον "χειρότερο πρόεδρο της Βουλής μετά την μεταπολίτευση" και όσοι τα λένε να μην έχουν το πολιτικό θάρρος, το πολιτικό κουράγιο και την πολιτική υπόσταση και κυρίως τα πολιτικά επιχειρήματα, να βάλουν μπροστά μια διαδικασία με την οποία θα διαπιστωθεί ποιοι κάνουν προσπάθειες για να λειτουργεί σωστά αυτή η Βουλή, από τη διαχείριση για τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών μέχρι με οκτακομματική Βουλή, μέχρι και το τι συνέβη χθες, σήμερα και αύριο» είπε ακόμη.

Όπως έγινε γνωστό η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής ασχολήθηκε με τροποποιήσεις κυρίως στο Β' Μέρος (σ.σ. διοικητικό). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ζήτησε να λάβει θέση η επιτροπή για την οντότητα μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην περίπτωση που έχει 5 βουλευτές αλλά όχι όλους εκλεγμένους με το ίδιο κόμμα στις τελευταίες εκλογές.

Απευθύνεται στο Επιστημονικό Συμβούλιο

«Υπέβαλε πρόταση επίσημα προς την Επιτροπή η κ. Κόλλια Τσαρουχά, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να υπάρξει ερμηνεία του κανονισμού σε σχέση με τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ανεξαρτήτως αν όλοι οι βουλευτές τους προέρχονται από το ίδιο κόμμα» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά το πέρας της συνεδρίασης και ενημέρωσε ότι θα γίνει ερώτημα προς το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για γνωμοδότηση.

«Άριστα έπραξε η κ. Κόλλια Τσαρουχά, διότι αν διαπιστωθεί η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την επανασυγκρότησή της στη συνέχεια, δεν θα χρειάζονται 5 αλλά θα χρειάζονται 10 βουλευτές. Άρα έγκαιρα η κ. Τσαρουχά το έθεσε» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και ενημέρωσε: «δεσμεύτηκα ότι σήμερα κιόλας ή και αύριο το πρωί, θα θέσω αυτό το ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής έτσι ώστε να υπάρξει μια γνωμοδότηση την οποία προφανώς θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, για να μπορούμε να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα ενόψει οποιαδήποτε εξέλιξης, εάν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, που είτε θα αφορά το κόμμα των ΑΝΕΛ είτε θα αφορά άλλα κόμματα».

Ειδικά για την επικείμενη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αυτό το θέμα που έθεσε η κ. Τσαρουχά δεν είναι ζήτημα προσωπικής γνώμης, όπως τον καλούσε να την εκδηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καμμένος. Στην ερώτηση αν η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι δυνατό να οδηγήσει σε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης είπε πως «το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αν με τον ισχύοντα κανονισμό, επιτρέπεται το ένα ή το άλλο. Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αλλαγή».

Η επιστολή Τσίπρα

Με επιστολή του προς τον Ν. Βούτση ο πρωθυπουργός του ζήτησε να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, αρνούμενος να αποδεχθεί τις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επιχειρηματολογούν και τον παρουσιάζουν «ως δήθεν εκβιαζόμενο».

Ο Αλέξης Τσίπρας «για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού» ζητεί «τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

► Σημειώνεται πως ο κανονισμός ήδη προβλέπει ειδική μεταχείριση για το πότε και πόσο μιλούν οι πρώην πρόεδροι Κ.Ο., γεγονός που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις π.χ. του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Αλέκας Παπαρήγα, αλλά δεν περιλαμβάνει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
«Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει»
Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε όσα ακούστηκαν στη αίθουσα της Ολομέλειας, όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ωμή παρέμβαση, με αφορμή την επιστολή...
«Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει»
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση στη Βουλή για τους «έξι» και την επιστολή Τσίπρα
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για σειρά νομοσχεδίων, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκαν η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αλλά και οι...
Σύγκρουση στη Βουλή για τους «έξι» και την επιστολή Τσίπρα
ΒΟΥΛΗ
Ευτελισμό του Κοινοβουλίου καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Για εκβιαζόμενο πρωθυπουργό, ευτελισμό του Κοινοβουλίου και απαξίωση του προέδρου του κάνει λόγο η αντιπολίτευση μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του πρωθυπουργού προς τον Νίκο Βούτση για να μην αλλάξει το...
Ευτελισμό του Κοινοβουλίου καταγγέλλει η αντιπολίτευση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας προς Βούτση: Καμία αλλαγή στον κανονισμό της Βουλής
Λίγο πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο πρωθυπουργός με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής του ζητά να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού,...
Τσίπρας προς Βούτση: Καμία αλλαγή στον κανονισμό της Βουλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας