• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.2°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.9°C
  5 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.9°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  0 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 9.3°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  4 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.8°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  5 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.2°C / 9.9°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 9.9°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  4 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 10.0°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  2 BF
  43%
ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ενστάσεις και παράλληλοι μονόλογοι για τις Πρέσπες [LIVE]

 • A-
 • A+

Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα διαρκέσει δύο μέρες και η συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης.

Για να εγκριθεί από την Ολομέλεια δεν απαιτούνται 151 ψήφοι, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η συμφωνία να περάσει με τουλάχιστον 151 ψήφους.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρόεδρος της Βουλής έχουν δηλώσει πως θα μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Με ενστάσεις και αίτημα κατάθεσης εγγράφων ξεκίνησε η διαδικασία 

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε με το «καλημέρα» της διαδικασίας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος επικαλούμενος το άρθρο 100 και βασιζόμενος σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. «Αυτή η συζήτηση είναι παράνομη» τόνισε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας και από την Χρυσή Αυγή

Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών. 

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.

«Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.

Απορρίφθηκε δι΄ εγέρσεως και κατά πλειοψηφία το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η Ν.Δ.. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Α. Λοβέρδος.

«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που –όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.

Οι απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Τα θέματα έχουν απαντηθεί στην Επιτροπή και προσχηματικά επανέρχονται σήμερα, διότι κάποιοι δεν θέλουν τη συζήτηση αυτή», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που προβάλλουν κόμματα της αντιπολίτευση.

«Οι βουλευτές σας, ειδικά από τη Μακεδονία, έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία", όταν στη συνέχεια κατανοήσατε ότι υπάρχει η εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και περάσατε στη συζήτηση για την εθνότητα και τη γλώσσα. Όταν και αυτά αποδείχθηκαν έωλα, τέθηκε το ζήτημα του Συντάγματος», είπε απευθυνόμενος στη Ν.Δ., ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήθελε να ολοκληρώσουν όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους και μετά να κυρωθεί. Ήταν συνεπώς μεγάλο το κέρδος που εισέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι και τα δύο κράτη στηρίζουν τη συμφωνία και άρα και τα δύο πρέπει να την τηρήσουν. Και άρα εφόσον ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη γείτονα, τώρα πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει την υποχρέωση της να την κυρώσει.

Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που επομένως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη ΔΗ.ΣΥ. και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως ζήτησε σειρά εγγράφων που γνωρίζει ότι είναι διαβαθμισμένα, ένα του υπουργείου Εξωτερικών και τα υπόλοιπα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πάντως, λίγο αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε και το επίσημο κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ, δηλαδή το κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες πάντως η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση. 

«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο. Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε σχετικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Επίσης, στην προηγούμενη τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. για υποκρισία τονίζοντας ότι δικά της στελέχη, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, υποστήριζαν τη σύνθετη ονομασία και σήμερα εμφανίζονται να αλλάζουν θέση.

«Οι εθνικοί μας στόχοι όπως καθορίστηκαν από το 2007 ικανοποιήθηκαν κατά 110%. Μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία είναι υποχρεωμένα τα Σκόπια να αλλάξουν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τη λέξη Μακεδονία και να την αντικαταστήσουν με τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Στα δύο πάγια εθνικά κριτήρια της χώρας μας, να μην μονοπωληθεί το όνομα και το έδαφος, έχουμε πλήρη κατοχύρωση. Ούτε σκιά δεν αφήνει η Συμφωνία για μειονότητα. Εμείς με τη συνταγματική αναθεώρηση έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση σε όλα όσα διεκδικούσε η χώρα μας», υπογράμμισε.

«Πρέπει να πάψει η φοβικότητα και η εσωστρέφεια. Πρέπει η χώρα μας να παίξει ρόλο διεύρυνσης και ανάπτυξης. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια ως χώρα που δίνει τον τόνο για ανάπτυξη, ειρήνη και ασφάλεια. Έχουμε όλο το διπλωματικό κεφάλαιο και μπορούμε να ανοίξουμε το ρόλο της χώρας μας, η οποία απέδειξε ότι μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Όχι» στη συμφωνία σε όλους τους τόνους λέει η Ν.Δ.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ήρθε η ώρα της εθνικής ευθύνης. Για το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι. Εμείς λέμε ένα βροντερό όχι σε αυτή την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησε σκοπίμως στο σκοτάδι τα κόμματα χωρίς να αναζητήσει καμία συναίνεση και έκανε λόγο για ιστορική μομφή γιατί χρησιμοποίησε ένα εθνικό θέμα για να χτυπήσει πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για συνθήκες συναίνεσης και αναφέρθηκε στην προτροπή που έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. όταν διατράνωσε ότι «δεν θα διχάσω τους Έλληνες για να ενώσω τους Σκοπιανούς».

»Θα έχετε την ιστορική μομφή ότι χρησιμοποιήσατε ένα εθνικό θέμα για να χτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για να τους διαλύσετε. Κατασκευάσατε ένα τέρας που χτύπησε όμως πρώτα εσάς, αναγκάζοντας σας, έστω και συνεννοημένα να τραβήξετε διαφορετικούς δρόμους με τον κυβερνητικό σας εταίρο. Και τώρα, αναζητάτε στήριξη από περιφερόμενα πολιτικά αζήτητα. Το σκοτεινό σας σχέδιο έφερε αποτελέσματα σε άλλα κόμματα όχι όμως στη Ν.Δ. που παραμένει ισχυρή ενωμένη συμπαγής. Την εθνική ενότητα δεν τη θελήσατε. Κρατήσατε εσκεμμένα στο σκοτάδι τα πολιτικά κόμματα και το λαό. Και διαπράξατε και ένα διπλό λάθος. Αντί να αξιοποιήσετε την ισχύ του λαού κάνατε το αυτοκτονικό να τον ταυτίσετε με ακραίες φασιστικές δυνάμεις. Να είστε σίγουροι ότι η ιστορία θα καταγράψει το μεγάλο αυτό ατόπημα σας», τόνισε.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπεραμύνθηκε της πολιτικής και των χειρισμών τόσο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή όσο και της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννης για τη Συμφωνία του Βουκουρεστίου, τονίζοντας ότι ενημέρωναν συνεχώς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας γιατί πίστευαν στην ενότητα.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κατέληξε:

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρα εναντίον και απέναντι σε αυτή τη συμφωνία. Όχι για μικροκομματικούς λόγους αλλά με ατράνταχτα επιχειρήματα λέμε ένα μεγάλο όχι. Θέλουμε να εμποδίσουμε αυτό το λάθος γιατί στο μέλλον είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί».

«Άλλα είπε ο κ. Κουμουτσάκος και άλλα είπε ο κ. Γεωργιάδης»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Να πάρει θέση η Νέα Δημοκρατία ανάμεσα στις «διαφορετικές θέσεις» που εξέφρασαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Άδωνις Γεωργιάδη, ο οποίος «πέρασε τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου και πάει στον αναθεωρητισμό της» κάλεσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αναγωστοπούλου υποστήριξε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, «άλλα είπε ο κ. Κουμουτσάκος και άλλα είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος πάει στον αναθεωρητισμό της Συνθήκης του Βουκουρεστίου» και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει πρώτα θέση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα εθνικής σημασίας και «μετά ας κατηγορήσει όσο θέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή λύνεται το Μακεδονικό ζήτημα, διότι στη γείτονα χώρα υπάρχει μία σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία νίκησε τον εθνικισμό και στη χώρα μας υπάρχει μία αριστερή κυβέρνηση, η οποία είχε πάντα αδιαπραγμάτευτο μέτωπο εναντίον του εθνικισμού και σε αυτό συσπειρώθηκαν όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου. Απευθυνόμενη, δε, προς την ΝΔ, είπε: «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορείτε να χτυπήσετε ουσιαστικά τον εθνικισμό. Εμείς μπορούμε και το κάνουμε».

Συνοψίζοντας τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το άρθρο 1 παρ 1. αφορά την εθνική θέση και ονομάζει Βόρεια Μακεδονία έναντι της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έναντι όλων. «Αυτό σημαίνει τέλος της μεταβατικότητας, ανατροπή όλων των παράπλευρων πραγματικοτήτων και ότι κανένας απολύτως δεν μπορεί να αποδέχεται άλλη συμφωνία από αυτή που περιέχεται στην Συμφωνία των Πρεσπών» συμπλήρωσε.

Επίσης, σημείωσε ότι αποφασίζονται συνταγματικές τροποποιήσεις που ποτέ δεν είχαν προβλεφθεί στην εθνική θέση μας. Δε, με τα άρθρα 4 και 6 δίνεται οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό και την ύπαρξης μειονότητας ακόμη κι αν αυτό εγερθεί από ιδιωτικό φορέα. Με το άρθρο 7, διασφαλίζονται για το παρελθόν, παρόν και μέλλον τα «μίνιμα ντεζιντεράτα» αυτής της χώρας. «Αυτό που εμείς ως ταυτότητα, ως συναίσθημα, ως εθνικά δίκαια και εθνικό συμφέρον έχουμε συμπυκνώσει, δηλαδή ότι η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Αυτό αποφασίζει το άρθρο 7 ό,τι και να λέει ο οποισδήποτε. Ξεχωρίζει ένα πράγμα. Αυτό που οδηγεί στη βαλακανοποίηση των Βαλκανίων πάντα, τις διαφορετικές ιστορικότητες, τη διαφορετική κληρονομιά, γιατί στα Βαλκάνια και σε όλες τις χώρες του κόσμου τα έθνη φτιάχτηκαν με μεσοτοιχίες. Το κρίσιμο, λοιπόν, σε αυτές τις μεσοτοιχίες είναι όταν έρχεται μία τέτοια συμφωνία δεν κάνει τη μεσοτοιχία φρούριο για να πολεμήσει ο ένας τον άλλον, αλλά κάνει τη μεσοτοιχία διάβημα, έχοντας ξεχωρίσει τι είναι του ενός και τι είναι του άλλου, τι είναι αυτό που απασχολεί την ταυτότητά του. Και το δικό μας συναίσθημα είναι ότι η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική» τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου. «Η Συμφωνία προβλέπει ότι μόνο εμείς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Μακεδονία "νέτα σκέτα"» πρόσθεσε.

Επίσης, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι με τη Συμφωνία «σπάει ένας επικίνδυνος αναθεωρητισμός, που ξεκίνησε με το εθνικιστικό μέτωπο, το οποίο θέτει σε κίνδυνο άμεσο το εθνικό συμφέρον της χώρας, το εθνικό δίκαιο, την ίδια την ιστορία». «Γιατί οι Μακεδονομάχοι πολέμησαν για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της γεωγραφικής αυτής επικράτειας στον ελληνικό εθνικό κορμό, για να μπορεί αυτό το τμήμα να είναι στον ελληνικό εθνικό κορμό και να λέγεται ελληνικό. Αγωνίστηκαν για την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου να κατοχυρωθεί ως μέρος της ελληνικής εθνικής ιστορικής ταυτότητας κι όχι ως μέρος της ιστορίας κάποιον άλλων. Αυτός ήταν ο σκοτωμός» εξήγησε.

Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι η Συμφωνία είναι η πρώτη προληπτική σταθεροποιητική ειρηνική κίνηση που γίνεται σε αυτήν την περιοχή. «Αν το αποδέχθηκε η Μέρκελ είναι γιατί πολλές φορές τέτοιου δυνάμεις βλέπουν τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που ίδια τους η πολιτική τα δημιουργεί» κατέληξε.

«Ναι» από Παπαχριστόπουλο 

ΕUROKINISSI

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Γελάνε στην Ευρώπη. Είναι άραγε απειλή για την Ελλάδα η FYROM; Γελάνε όσοι το ακούνε. Το διαμελισμό της τον θέλουνε για τη Μεγάλη Αλβανία και τη Μεγάλη Τουρκία. Και να μην υπήρχε η FYROM θα έπρεπε να την εφεύρουμε, μόνο καλό έχει να προσφέρει στη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση, που έχει απορρίψει την επιλογή της αδράνειας, τολμάει», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Η συμφωνία έγινε θρυαλλίδα για την αλλαγή του κοινοβουλευτικού χάρτη, που πλέον δεν περιλαμβάνει την Κ.Ο. του Ποταμιού, αλλά και για το διαζύγιο του Κινήματος Αλλαγής με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψηφίζουν τη συμφωνία ζήτησαν να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό ενιαίο κείμενο του Συντάγματος της γείτονος και η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, έχει καταθέσει τη ρηματική διακοίνωση με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Παράλληλα έχει εξηγήσει ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης των τροποποιήσεων αλλά της παράθεσής τους στο τέλος του συνταγματικού κειμένου.

Η Νέα Δημοκρατία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο το βράδυ της Τετάρτης, πηγές από την Πειραιώς ανέφεραν ότι τελικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε την απόφαση να μην κατατεθεί πρόταση μομφής, υπολογίζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση μόλις πριν από μερικές ημέρες απέδειξε πως έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, συνεπώς μία τέτοια κίνηση θα έδειχνε καταδικασμένη.

Αριθμός ρεκόρ 

Στον κατάλογο των ομιλητών για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν εγγραφεί 205 βουλευτές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής -εφόσον δεν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας- όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο να φτάσουμε και στο μεσημέρι της ίδιας ημέρας για τη ψηφοφορία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Κέρδισε εμπιστοσύνη, επόμενη «στάση» οι Πρέσπες
Την πλειοψηφία που αναζητούσε προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, κατέκτησε η κυβέρνηση Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη σχετική διήμερη συζήτηση που προηγήθηκε κι η οποία ήταν σε πολύ...
Κέρδισε εμπιστοσύνη, επόμενη «στάση» οι Πρέσπες
ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Στην Ολομέλεια μεταφέρθηκε η εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Σε εξέλιξη η συζήτηση κατά την οποία τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η διαδικασία...
Live η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τασούλας και κυβέρνηση ευτελίζουν τη Βουλή
«Με μεθοδεύσεις και μεταμεσονύχτιους τακτικισμούς κουρέλιασαν τον κανονισμό της Βουλής», καταγγέλλουν πηγές της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τασούλας και κυβέρνηση ευτελίζουν τη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκε επί της αρχής μόνο με τις ψήφους της ΝΔ το ν/σ για τον Τύπο
Στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Στην Ολομέλεια θα τοποθετηθεί οριστικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Εγκρίθηκε επί της αρχής μόνο με τις ψήφους της ΝΔ το ν/σ για τον Τύπο
ΒΟΥΛΗ
Ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός
Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, εντός του Κοινοβουλίου, στον Κυριάκο Μητσοτάκη που... δεν γνώριζε ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ.
Ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας