Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Ολομέλεια νομοθετεί»... ακόμη και αν η επιτροπή καταψηφίζει

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε λίγο πριν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ότι «η Ολομέλεια ψηφίζει», μετά από τις επισημάνσεις της Ν.Δ

EUROKINISSI

«Η Ολομέλεια νομοθετεί»... ακόμη και αν η επιτροπή καταψηφίζει

  • A-
  • A+

Η χθεσινοβραδινή δήλωση με νόημα του πρόεδρου της Βουλής εν όψει της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον αριθμητικό συσχετισμό στη σύνθεση των επιτροπών της Βουλής. Τι ορίζει όμως το Σύνταγμα και γιατί η Νέα Δημοκρατία θέτει θέμα;

Το Σύνταγμα αναγνωρίζει την κυρίαρχη αρμοδιότητα της Ολομέλειας στο νομοθετικό έργο. «Η Βουλή ασκεί το νομοθετικό της έργο σε ολομέλεια» αναφέρει ρητά το άρθρο 70 του Συντάγματος. Πριν από την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου στην Ολομέλεια γίνεται προεργασία και συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία τοποθετείται και εισηγείται στην Ολομέλεια. Ακόμη και εάν ένα νομοσχέδιο καταψηφιστεί από Διαρκή Επιτροπή, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, και πάλι εισάγεται στην Ολομέλεια η οποία έχει τον τελευταίο λόγο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε λίγο πριν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ότι «η Ολομέλεια ψηφίζει», μετά από τις επισημάνσεις της Ν.Δ. ότι «βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία».

Το θέμα απασχόλησε ξανά

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βουλή υπάρχουν προηγούμενα με νομοσχέδια που ως καταψηφισθέντα εισήχθησαν στην Ολομέλεια.

1993: Ο Στρατηγικός επενδυτής στον ΟΤΕ

Στις 10 Αυγούστου 1993, εποχή κατά την οποία η ΝΔ βρισκόταν αντιμέτωπη με την δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης από τον Αντώνη Σαμαρά, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής απορρίπτει, κατ΄αρχήν, κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε.»

Μια ημέρα μετά, και ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου που εισάγει στρατηγικό επενδυτή στον ΟΤΕ και ουσιαστικά κρίνει το μέλλον του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, έχει ολοκληρωθεί στην επιτροπή της Βουλής, ο αείμνηστος Αθανάσιος Τσαλδάρης καλείται να απαντήσει στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του θέματος. Ήταν Αύγουστος και η Βουλή συνεδρίαζε σε θερινό τμήμα. Επισπεύδων υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο Στέφανος Μάνος που απάντησε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το νομοσχέδιο «ιδιαζούσης σημασίας» και ως τέτοιο πρέπει να συζητηθεί στο Τμήμα και να μην υπάρχει αναμονή έως τη σύγκλιση της Ολομέλειας.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση ότι μεθόδευσε την ψήφιση του σχεδίου νόμου σε θερινό τμήμα με αλλαγές στη σύνθεση, γιατί υπήρχαν βουλευτές της συμπολίτευσης που θα το καταψήφιζαν.

2003: επαγγελματικό ασυμβίβαστο βουλευτών

Τον Ιανουάριο του 2003 ο τότε υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σημαντική κοινοβουλευτική ήττα. Το νομοσχέδιό του για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών καταψηφίζεται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Από τα 50 μέλη της επιτροπής, υπέρ ψήφισαν 24 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ), κατά ψήφισαν 25 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Γιαννόπουλος) ενώ «παρών» δήλωσε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής. Το νομοσχέδιο εισήχθη ως καταψηφισθέν στην Ολομέλεια, τον Φεβρουάριο του 2003, και καταψηφίστηκε και εκεί. Σε δήλωσή του μετά το πέρας της ψηφοφορίας Κώστας Σημίτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η καταψήφιση επί της αρχής του σχεδίου νόμου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών ήταν αποτέλεσμα της ελεύθερης και κατά συνείδηση ψήφου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κομματικά διατεταγμένης στάσης της αντιπολίτευσης.Το αποτέλεσμα είναι πολύ απλό: το Σύνταγμα ισχύει απευθείας επιβάλλοντας το πλήρες και απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών".

Η άλλη άποψη

Διαφορετική άποψη έχει εκφράσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στο κοινοβούλιο τόνισε πως ο Κανονισμός της Βουλής, είναι σαφής: «Η συγκρότηση των Επιτροπών της Βουλής, γίνεται με βάση την δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Και έτσι θα γίνει με τα νέα δεδομένα», προμηνύοντας νέα κοινοβουλευτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, όπου θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 27 μέλη επί συνόλου 55.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Βουλή θέλουν την κύρωση της συμφωνίας να έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα. Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει για τον αριθμό των συνεδριάσεων πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία με τις εισηγήσεις να είναι για δύο έως τέσσερις συνεδριάσεις. 

 

ΒΟΥΛΗ
Ευτελισμό του Κοινοβουλίου καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Για εκβιαζόμενο πρωθυπουργό, ευτελισμό του Κοινοβουλίου και απαξίωση του προέδρου του κάνει λόγο η αντιπολίτευση μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του πρωθυπουργού προς τον Νίκο Βούτση για να μην αλλάξει το...
Ευτελισμό του Κοινοβουλίου καταγγέλλει η αντιπολίτευση
ΒΟΥΛΗ
Κόντρες με το «καλημέρα» στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον Πάνο Καμμένο. Τη ρηματική διακοίνωση και την επιστολή Κοτζιά σε Τσίπρα ζητούν Ν.Δ. και...
Κόντρες με το «καλημέρα» στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΒΟΥΛΗ
«Η Ολομέλεια νομοθετεί. Και ο νοών νοείτω»
Ζήτημα αριθμητικών συσχετισμών στη σύνθεση των επιτροπών της Βουλής, θέτει η Νέα Δημοκρατία. «Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Υφ' οιανδήποτε εκδοχή...» δήλωσε λίγο πριν η κυβέρνηση λάβει ψήφο...
«Η Ολομέλεια νομοθετεί. Και ο νοών νοείτω»
ΒΟΥΛΗ
«Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει με 151 ψήφους»
Χωρίς βιασύνη θα γίνει στο Κοινοβούλιο η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νίκο Βούτση, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να λάβει 151 ψήφους, για να μην υπάρχει ζήτημα περιορισμένης...
«Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει με 151 ψήφους»
ΒΟΥΛΗ
Πετάει το γάντι στη Ν.Δ. ο Βούτσης
Το γάντι στη Νέα Δημοκρατία πετάει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχετικά με την αντιπαράθεση που είχε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με τον τελευταίο να φωνάζει ότι...
Πετάει το γάντι στη Ν.Δ. ο Βούτσης
ΒΟΥΛΗ
«Δεν υπάρχουν 151 βουλευτές για πρόταση δυσπιστίας»
Η Ν.Δ. δεν θα βρει σε αυτή τη Βουλή 151 βουλευτές να ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής και δηλώνει βέβαιος ότι θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την...
«Δεν υπάρχουν 151 βουλευτές για πρόταση δυσπιστίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας