Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει με 151 ψήφους»

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει με 151 ψήφους»

  • A-
  • A+

Χωρίς βιασύνη θα γίνει στο Κοινοβούλιο η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νίκο Βούτση, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να λάβει 151 ψήφους, για να μην υπάρχει ζήτημα περιορισμένης ισχύος. Τόνισε δε ότι ακόμη δεν γνωρίζει πότε θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν τίθεται θέμα εκ του συντάγματος, πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, για να έχει ισχυρή ισχύ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς».

Όπως είπε,αυτή η άποψη δεν είναι μόνο δική του αλλά και του πρωθυπουργού.

«Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ευθύνης ως προς την ερμηνεία. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει θέμα μη ισχύος της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά καλό είναι και για τη χώρα και για τη Βουλή, να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή της θα γίνει χωρίς καμία βιασύνη.

«Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια δεν υπάρχει ως προς τη συζήτησή της. Όλα είναι ανοικτά και αποσαφηνισμένα. Δεν υπάρχει καμία διάθεση η κυβέρνηση να προκαταλάβει ή να περιορίσει και να φιμώσει τους βουλευτές. Θα γίνει με άπλα η συζήτηση της στην επιτροπή, το ίδιο θα γίνει και στην ολομέλεια», διαβεβαίωσε.

Σχολιάζοντας τις μετακινήσεις βουλευτών από τα μικρότερα κόμματα, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ο ίδιος από τον Νοέμβριο είχε πει δημόσια ότι θα δοκιμάζεται η συνοχή και υπόστασή τους, ανεξαρτήτως της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Είναι θέμα του κάθε κόμματος πώς το αντιμετωπίζει. Σε μια οκτακομματική Βουλή που πάει στην τέταρτη Σύνοδό της και σε προεκλογική περίοδο, πρέπει να είμαστε επιεικείς. Μετακινήσεις από μικρότερα κόμματα συμβαίνουν. Το ότι κάθε κόμμα δίνει την δική του ερμηνεία είναι δικαίωμα του, δεν είναι όμως ανάγκη να λασπολογούμε, ή να βρίζουμε, ή να βάζουμε ταμπέλες», είπε.

Επίσης, ο Νίκος Βούτσης καταδίκασε ενέργειες και απειλές που γίνονται εναντίον βουλευτών, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα όταν μπαίνουν αφίσες τους ή στοχοποιούνται με εκδηλώσεις έξω από τα σπίτια ή τα γραφεία τους.

«Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά όταν η συζήτηση γίνεται σε αυτά τα δεδομένα. Θα πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με αυτοσυγκράτηση, αλλά και σαφή κυρίως καταδίκη αυτών των φαινομένων. Είναι εντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο να στοχοποιούνται βουλευτές, ή να τους δημιουργούνται εκβιαστικές καταστάσεις» σημείωσε.

ΒΟΥΛΗ
Κόντρες με το «καλημέρα» στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον Πάνο Καμμένο. Τη ρηματική...
Κόντρες με το «καλημέρα» στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΒΟΥΛΗ
«Η Ολομέλεια νομοθετεί»... ακόμη και αν η επιτροπή καταψηφίζει
Η χθεσινοβραδινή δήλωση με νόημα του πρόεδρου της Βουλής εν όψει της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο...
«Η Ολομέλεια νομοθετεί»... ακόμη και αν η επιτροπή καταψηφίζει
ΒΟΥΛΗ
«Η Ολομέλεια νομοθετεί. Και ο νοών νοείτω»
Ζήτημα αριθμητικών συσχετισμών στη σύνθεση των επιτροπών της Βουλής, θέτει η Νέα Δημοκρατία. «Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Υφ'...
«Η Ολομέλεια νομοθετεί. Και ο νοών νοείτω»
ΒΟΥΛΗ
Αναβάλλεται η συζήτηση-ψήφιση του ν/σ για το κοινωνικό μέρισμα
Οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Δυτική Αττική οδήγησαν στην κήρυξη εθνικού πένθους από τον πρωθυπουργό ενώ η Βουλή, με απόφαση του προέδρου της,...
Αναβάλλεται η συζήτηση-ψήφιση του ν/σ για το κοινωνικό μέρισμα
ΒΟΥΛΗ
Εν αναμονή του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα
Το μεσημέρι του Σάββατο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας που θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα για τη...
Εν αναμονή του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα