• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.6°C / 22.1°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.1°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.5°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 28.5°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.8°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.6°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 17.1°C / 21.6°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 22.2°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  84%

Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου

Προβληματικές πρωτοβουλίες από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η προχτεσινή πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου να εξαρτήσει τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής από την παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν οφείλεται σε μια απλή προσκόλληση στην τυπολατρία.

Οπως εξήγησε η ίδια στην αρχική της δήλωση κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο εντευκτήριο της Βουλής, «κάποιοι ανησυχούν με την προοπτική να ακυρωθούν ρυθμίσεις οι οποίες ψηφίστηκαν στην προηγούμενη περίοδο, ρυθμίσεις μνημονιακές, οι οποίες ψηφίστηκαν από λιγότερους από 151 βουλευτές». Μ’ άλλα λόγια, η πρόεδρος της Βουλής έθεσε το ζήτημα από πολιτική σκοπιά και το συνέδεσε ευθέως με το «μνημονιακό» περιεχόμενο συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

Αυτή η έμμεση συμπερίληψη της Χρυσής Αυγής στο όποιο «αντιμνημονιακό μέτωπο» έχει βέβαια άμεσες πολιτικές συνέπειες. Κατ’ αρχάς διαστρέφει την πραγματικότητα, εφόσον είναι γνωστό ότι στις κρίσιμες ψηφοφορίες η Χρυσή Αυγή στάθηκε στο πλάι των εφοπλιστών, υπερασπίστηκε τις αδιαφανείς διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και έφτασε στο σημείο να ταχθεί υπέρ της πώλησης των βραχονησίδων σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Υιοθέτηση της προπαγάνδας

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί πλήρη υιοθέτηση της προπαγάνδας της ναζιστικής οργάνωσης, η οποία επιχειρεί να αποδώσει σε πολιτικές σκοπιμότητες την άσκηση των διώξεων εις βάρος της ηγεσίας της και επιδιώκει εδώ και δύο μήνες να ενταχθεί σε κοινό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας τα αντιαριστερά εμφυλιοπολεμικά της κηρύγματα.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να πατήσει την πεπονόφλουδα, διοχετεύοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι «όλος ο όγκος των νομοσχεδίων που υπονόησε η κυρία Κωνσταντοπούλου, έχουν ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από την προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής». Λες και υπάρχουν δύο ταχυτήτων αποφάσεις της Βουλής και η όποια νομιμότητά τους ενδιαφέρει μόνον αν έχουν «μνημονιακό» χαρακτήρα.

Ως προς τον χρόνο που διατυπώνονται, οι ενστάσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου είναι βέβαια πολύ όψιμες. Μπορεί ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να είχε εκφράσει κατά καιρούς αποκλίσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματός της για τη Χρυσή Αυγή (ζήτημα αναστολής χρηματοδότησης, αιτήματα άρσης ασυλίας), αλλά ουδέποτε είχε θέσει ζήτημα νομιμότητας των εν λόγω «μνημονιακών» αποφάσεων, τη στιγμή που λαμβάνονταν.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετατρέπεται σε ένα αγκάθι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο λόγος που οι εκπρόσωποι του κόμματος φρόντισαν εγκαίρως να αποστασιοποιηθούν από τις τοποθετήσεις της προέδρου, τόσο στη Βουλή (Βούτσης, Φίλης) όσο και στα μέσα ενημέρωσης (Σακελλαρίδης).

Το επόμενο δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον τρόπο που θα χειριστούν οι υπουργοί της κυβέρνησης το κοινοβουλευτικό παιχνίδι της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αναπτύξει έναν διπλό λόγο απέναντι στη ναζιστική οργάνωση μετά τις πρώτες συλλήψεις τον Σεπτέμβριο του 2013.

Οι επερωτήσεις

Από τη μια μεριά, ο κ. Δένδιας, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης τότε, σταμάτησε να απαντά στις ερωτήσεις και τις επερωτήσεις της οργάνωσης, εξηγώντας σε μια δήλωση ότι «κατόπιν της άσκησης ποινικής δίωξης για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρο 187 Π.Κ.) σε βάρος πλειάδας στελεχών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και της διαταχθείσας προσωρινής κράτησης, μεταξύ άλλων, του γενικού γραμματέα και δύο ακόμη βουλευτών αυτού ως επικίνδυνων για την τέλεση νέων εγκλημάτων (άρθρο 282 ΚΠΔ), ευρισκόμεθα σε αδυναμία να υπεισέλθουμε σε θέματα τιθέμενα διά μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου υποβαλλομένων από βουλευτές της ομώνυμης κοινοβουλευτικής ομάδας, καθόσον η διεκπεραίωσή τους ενόσω εκκρεμεί η ποινική υπόθεση και αυτοί παραμένουν στην εν λόγω ομάδα και κόμμα, θα ερχόταν σε αντίθεση με τα συνταγματικά και κοινοβουλευτικά θέσμια».

Την ίδια στάση κράτησε ο κ. Δένδιας και στα άλλα υπουργεία στα οποία μετατέθηκε (Ανάπτυξης, Εθνικής Αμυνας), ενώ τον μιμήθηκε και ο διάδοχός του Β. Κικίλιας. Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε τον αντίθετο δρόμο. Απαντούσαν ακόμα και στις ακραίες ρατσιστικές ερωτήσεις των ναζιστών, εκπέμποντας ένα συγκεχυμένο μήνυμα προς τους πολίτες, αλλά και προς τη Δικαιοσύνη.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η κυρία Κωνσταντοπούλου σε σχετικό μας ερώτημα έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της απάντησης όλων των υπουργών στις ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής. Αλλά βέβαια η ίδια δεν είναι μέλος της κυβέρνησης και η σχετική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό και σε κάθε υπουργό ξεχωριστά.

Από την κατάληξη αυτής της υπόθεσης θα εξαρτηθεί και το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει προς τη Δικαιοσύνη ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί με τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της προέδρου της Βουλής το μήνυμα είναι μονοσήμαντα υπέρ όσων ψευδών επικαλείται προς υπεράσπισή της η ναζιστική οργάνωση.

ΒΟΥΛΗ
Κωνσταντοπούλου: Θέμα εγκυρότητας μνημονιακών διατάξεων
Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου έθεσε ζήτημα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, επιμένοντας στο θέμα της παρουσίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα,...
Κωνσταντοπούλου: Θέμα εγκυρότητας μνημονιακών διατάξεων
ΒΟΥΛΗ
Τεκμήριο ενοχής Μιχαλολιάκου η επιστροφή Μπαρμπαρούση
Με δηλώσεις τους προς τον πρόεδρο της Βουλής ο Μπαρμπαρούσης και ο Γερμενής ανακοίνωσαν την επιστροφή του πρώτου στην Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής, την οποία διευθύνει ο δεύτερος. Το πρόσχημα της επιστροφής ήταν ότι...
Τεκμήριο ενοχής Μιχαλολιάκου η επιστροφή Μπαρμπαρούση
ΒΟΥΛΗ
Συζήτησαν για όλα, εκτός από... την οικονομία
Στην περίπου επτάωρη χθεσινή συζήτηση κυριάρχησαν οι βαρείς προσωπικοί χαρακτηρισμοί μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, η απουσία αρκετών βουλευτών, κυρίως της αντιπολίτευσης, από την αίθουσα της Ολομέλειας και η......
Συζήτησαν για όλα, εκτός από... την οικονομία
ΒΟΥΛΗ
Ρεσιτάλ χυδαιότητας από τον Κασιδιάρη
Το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής έδειξε για ακόμη μια φορά ο Ηλίας Κασιδιάρης με το «καλημέρα» της συζήτησης στην Ολομέλεια. Ο εκπρόσωπος της ναζιστικής οργάνωσης σε κατάσταση αμόκ χρησιμοποίησε χυδαίες...
Ρεσιτάλ χυδαιότητας από τον Κασιδιάρη
ΒΟΥΛΗ
«Οι μέθοδοι υποκόσμου της Χρυσής Αυγής»
Το γνωστό τους πρόσωπο έδειξαν για ακόμη μια φορά εντός Βουλής οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής με τραμπουκισμούς και ύβρεις κατά του ΚΚΕ, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης, ενώ δεν παρέλειψαν να εκτοξεύσουν και...
«Οι μέθοδοι υποκόσμου της Χρυσής Αυγής»
ΒΟΥΛΗ
Η Ζωή δεν σταματά να πυροβολεί
Επεσε η αυλαία της θητείας της προέδρου της Βουλής με την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Χρέους. «Παράνομο και επονείδιστο» χαρακτήρισε η ίδια «και το Μνημόνιο Τσίπρα»
Η Ζωή δεν σταματά να πυροβολεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας