Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το σταυρόλεξο της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χωρίς τον Πάνο Καμμένο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το σταυρόλεξο της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χωρίς τον Πάνο Καμμένο

  • A-
  • A+

Σε κοινοβουλευτικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μπορεί να εξελιχθούν τα αρνητικά για την κυβέρνηση σενάρια σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. επιλέξει να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τη σημερινή πλειοψηφία.

Οπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, χωρίς τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛΛ. ο ίδιος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία για να δοθεί απαιτεί απλή πλειοψηφία επί των παρόντων αλλά όχι λιγότερους από 120. Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι αν δεν έχει τον συμβολικό, όσο και ουσιαστικό, αριθμό των 151 θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω» και αφού ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες (Συμφωνία των Πρεσπών, συνταγματική αναθεώρηση, νομοσχέδια θετικών μέτρων).

Η αναζήτηση των 151 για ψήφο εμπιστοσύνης είναι δυσκολότερη κοινοβουλευτική άσκηση σε σχέση με τους 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό γιατί οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού που δηλώνουν θετικοί υπό προϋποθέσεις για το Μακεδονικό (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης), αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έχουν δηλώσει ότι μπορεί να ψηφίσουν τις Πρέσπες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον έξι. Δημοσίως μόνο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝ.ΕΛΛ.) και ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) έχουν δηλώσει ότι θα υπερψήφιζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα έδιναν και ψήφο εμπιστοσύνης. «Αν ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση πρέπει να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», επισήμανε χθες ο βουλευτής του Ποταμιού (Νews 24/7 FM) και πρόσθεσε ότι αυτό είναι «προαπαιτούμενο για να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή για κύρωση».

Πέραν των κ. Δανέλλη και Παπαχριστόπουλου, χρειάζονται ακόμη τέσσερις για μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να προέλθουν μόνο από την ακόλουθη «δεξαμενή» των πέντε βουλευτών:

  • 1. Η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, που εκτός των άλλων δηλώνει θετική υπό προϋποθέσεις και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά τη θέση της.
  • 2. Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά (ΑΝ.ΕΛΛ.), η οποία φέρεται θετική στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κρατά επίμονα κλειστά τα χαρτιά της και δεν έχει πει το παραμικρό για την ψήφο της είτε για το Μακεδονικό είτε για τη διαδικασία δυσπιστίας ή εμπιστοσύνης.
  • 3. Πιο πιθανός να στηρίξει την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης είναι ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Ζουράρις, ο οποίος έχει μεν διαφωνήσει με τη λύση του Μακεδονικού, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ρίξει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση.
  • 4. Ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, που υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 και φέρεται να είναι ένα βήμα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, χθες ανέτρεψε τα δεδομένα, δηλώνοντας ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία διαφωνεί.
  • 5. Ερώτημα αποτελεί και η στάση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. και υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος δημοσίως δεν έχει τοποθετηθεί ούτε για τις Πρέσπες ούτε για την ψήφο εμπιστοσύνης.

ΒΟΥΛΗ
Πικραμένος και απασφαλισμένος
Χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα πλέον, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος «απειλεί» με γραπτά μηνύματα, επιτίθεται με πικρία κατά του πρωθυπουργού...
Πικραμένος και απασφαλισμένος
ΒΟΥΛΗ
«Αποχωρούμε από την κυβερνητική πλειοψηφία, εάν έρθει στη Βουλή η συμφωνία»
Στην παραδοξότητα να προαναγγέλλει το τέλος της κυβέρνησης, στην οποία μετέχει, επέμεινε ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. υπογράμμισε ότι η...
«Αποχωρούμε από την κυβερνητική πλειοψηφία, εάν έρθει στη Βουλή η συμφωνία»
ΒΟΥΛΗ
Στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής «κληρώνει» το μέλλον των ΑΝ.ΕΛΛ.
Με τη βούλα του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής αναμένεται να μπει τέλος στις προσπάθειες του Πάνου Καμμένου να μη διαλυθεί η Κοινοβουλευτική του...
Στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής «κληρώνει» το μέλλον των ΑΝ.ΕΛΛ.
ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνα «παιχνίδια»
Ο Π. Καμμένος ζήτησε να μετέχει ο ίδιος στην Επιτροπή αντί για τον Κ. Κατσίκη. Τον Γρ. Ψαριανό στη θέση του Σπ. Δανέλλη τοποθέτησε ο Στ. Θεοδωράκης....
Επικίνδυνα «παιχνίδια»
ΒΟΥΛΗ
«Να κάνουμε δημοψήφισμα, να πάμε στον λαό»
Προσωπική έκκληση προς το πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο Πάνος Καμμένος, που δήλωσε στη Βουλή ότι «αναγκάζεται...
«Να κάνουμε δημοψήφισμα, να πάμε στον λαό»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πρωτόκολλο
Αγώνα δρόμου με το… πρωτόκολλο έδωσαν χθες ο Πάνος Καμμένος με τον Βασίλη Κόκκαλη για τη διαγραφή του δεύτερου από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Με δηλώσεις του το...
Πρωτόκολλο